|
با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت:

آغاز عملیات ژئوفیزیک هوایی در خراسان رضوی و مازندران

فهرست محتوا

روز گذشته عملیات افتتاح بهره‌برداری از پروژه‌های ژئوفیزیک هوایی استان خراسان رضوی و مازندران برای اکتشافات منابع معدنی و آب‌های کارستی آغاز شد.

به گزارش پایگاه خبری گسترش، روزنامه صمت نوشت: این عملیات با حضور محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدتقی کره‌ای رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران و دیگر معاونان وزیر صنعت، معدن و تجارت و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران به شکل ویدیو کنفرانس در طبقه دهم وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شد.

براساس این پروژه، در استان مازندران عملیات برداشت ژئوفیزیک هوایی به میزان ۱۵ هزار کیلومتر خطی به درخواست شرکت سرمایه‌گذاری غدیر و با روش مغناطیس‌سنجی و رادیومتری انجام خواهد شد.همچنین در منطقه کلات واقع در خراسان رضوی، برای حل معضل کم‌آبی و جلوگیری از خروج آب در کشور، در پی اکتشاف منابع آب‌های کارستی به‌ویژه در مناطق مرزی از سوی کارشناسان سازمان زمین‌شناسی کشور، این مطالعات انجام می‌شود.

حرکت به سمت ذخایر موجود در عمق وزیر صنعت، معدن و تجارت در این آیین اظهار کرد: این‌کار برای شناسایی منابع زیرزمینی خدادادی در بخش‌های فلزی و غیرفلزی و همچنین در ارتباط با شناسایی ظرفیت آب‌های کارستی در دست انجام است. این مطالعات تا عمق ۵۰۰متر قادر به شناسایی منابع آبی موجود در سازه‌های سخت آهکی است و برای کمک به آب‌های شرب شهرستان‌ها و مراکز جمعیتی استان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محمدرضا نعمت‌زاده تصریح کرد: بحث آب‌های کارستی یکی از زمینه‌هایی است که سازمان زمین‌شناسی در دولت یازدهم مطالعات اولیه آن را شروع کرد و به این نتیجه دست یافت که در حدود یک دهم مساحت کشور، امکان دسترسی به این آب‌ها را در اختیار دارد. این‌کار با اولویت استان خراسان و یزد شروع شد. امید است مطالعات ژئوفیزیک که به شکل الکترومغناطیس، در حال انجام است باعث شود نقاط لازم برای بهره‌برداری به‌طور کامل روی نقشه شناسایی شود. امیدوار هستیم این کار به تامین آب شرب شهرها کمک کند وی گفت: برآوردها در مرحله نخست حاکی از آن است که کل ظرفیت آب‌های کارستی ما می‌تواند به اندازه مصارف آب شهری و شرب را تامین کند. گرچه قرارگیری این آب‌ها در عمق، هزینه‌های بهره‌برداری آنها را نسبت به برداشت ازچاه‌های معمولی افزایش می‌دهد اما با توجه به محدودیت‌های آبی کشور، امیدوار هستیم از این طریق نیز بتوان کمکی به تامین آب کشور کرد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به این موضوع که پروژه مازندران در پهنه‌های اکتشافی به مساحت ۱۵هزار و یکصد کیلومتر خطی در منطقه مرزن‌آباد شهرستان چالوس آغاز می‌شود، عنوان کرد: این طرح از برنامه‌های سفر رئیس‌جمهور روحانی به مازندران بود که با مشارکت شرکت سرمایه‌گذاری غدیر آغاز شد. نعمت‌زاده افزود: این مطالعات در ۲منطقه غربی و جنوب شرقی استان انجام خواهد شد. با توجه به کوهستانی بودن منطقه و همچنین قرارگیری بخش مورد مطالعاتی در سلسله جبال البرز، این‌کار سنگین و سخت است.

وی ادامه داد: ما بیشتر به دنبال شناسایی معادن زیرزمینی هستیم، زیرا تا به امروز به غیراز زغال‌سنگ در سایر موارد روی ذخایر زیرزمینی معادن فعالیت نداشته‌ایم. با توجه به پوشیده بودن منطقه از جنگل نمی‌توان چندان برای اکتشاف در سرزمین دخالت کرد، در نتیجه تا جایی که در توان است باید از ذخایر زیرزمینی سلسله جبال البرز استفاده کنیم.وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: به همین دلیل این مطالعات برای نخستین‌بار به منظور شناسایی ذخایر زیرزمینی به ویژه در بخش فلزات انجام می‌شود. امیدوار هستیم با توجه به مواردی که از مطالعات اولیه وجود دارد، بتوانیم ذخایر خوبی را شناسایی کنیم تا موجب اشتغال و درآمد مردم استان و بهبود اقتصاد ملی شود.

11درصد مساحت کشور دارای ظرفیت آب‌های کارستی رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران در این آیین اظهار کرد: امروز دیگر نمی‌توان انتظار کشف ذخایر بزرگ و قابل توجه در سطح زمین را داشت، به طوری که در کشورهای توسعه‌یافته در ۱۰سال گذشته، کشف معادن در سطح به صفر رسیده و به سمت عمق رفته‌اند. به طوری که درحال‌حاضر متوسط عمق اکتشافی در کشورهای توسعه‌یافته به ۵۰۰متر نیز می‌رسد.

محمدتقی کره‌ای افزود: براساس تجربه‌هایی که دنیا به آن رسیده است، اگر ما به عمق ۱۵۰متر پیش رویم، ذخایر ۳برابر خواهد شد. در نتیجه در ابتدای دولت یازدهم هدفگذاری تا عمق ۱۵۰متر در دستور کار قرار گرفت. یکی از پارامترهای تحقق این هدف انجام ژئوفیزیک هوایی است.

وی ادامه داد: در سال ۹۴ توانستیم با اضافه شدن هواپیما برای نخستین بار به تجهیزات پروازی، به ۱۵۰هزار کیلومتر در سال برسیم که معادل ۱۳ سال گذشته بود.

کره‌ای درباره اقدامات در حوزه آب‌های کارستی، تصریح کرد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات مواد معدنی با همکاری وزارت نیرو از ابتدای سال ۹۳، مطالعات میدانی برای آب‌های کارستی را شروع کرد. حدود ۸۰پارامتر در این مطالعات در نظر گرفته شد. همچنین ۲۵نقشه زمین‌شناسی درباره آب‌های کارستی تهیه شد و از تلفیق این تعداد نقشه نتیجه به‌دست آمده آن بود که ۱۱درصد مساحت کشور یعنی حدود ۱۸۰هزار کیلومتر مربع، مناسب برای ظرفیت آب‌های کارستی تشخیص داده شد. یکی از مناطق اولویت‌دار، به دلیل بحرانی بودن وضعیت آب و ظرفیت‌های موجود منطقه کلات در خراسان رضوی انتخاب شد.

آغاز عملیات ژئوفیزیک هوایی در خراسان رضوی و مازندران
کد خبر: ۱۲۶۵۴
۱۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۴۷
ارسال نظر
captcha