|
کدخبر: 58871

القدس العربی: جنگ نمی‌شود اما ناآرامی‌‌ها ادامه دارد

شفیق ناظم الغبرا در روزنامه عرب زبان القدس العربی چاپ لندن نوشت: بحران میان ایران و ایالات متحده تمام نشده است، بلکه در نقطه آغاز قرار دارد. فضای تنش‌ها ادامه دارد و در صورت ادامه تحریم‌ها و ممنوعیت صادرات نفت ایران، تاثیرات این تنش‌ها تمام منطقه و روابط بین‌المللی را نیز فرا می‌گیرد.

گسترش نیوز - در ادامه این مطلب آمده است: ایران در مرحله آینده هرگز آرام نخواهد گرفت؛ چرا که در معرض تحریم‌های شدیدی قرار دارد. این کشور تلاش می‌کند تا ایالات متحده را در فضایی پر از تنش قرار دهد، تا به این شکل به واشنگتن فشار وارد کند. بر این مبنا، تمام فشار‌ها علیه ایران، با واکنش متقابل این کشور مواجه شده و بر صادرات نفت از طریق تنگه هرمز، شدت گرفتن جنگ در یمن و اقدامات مسلحانه در منطقه خلیج، تاثیر می‌گذارد.

تعامل ایران با بحران‌های قبلی، نشان دهنده الگویی برای چگونگی برخورد آن در مرحله آینده است و اثبات می‌کند که این کشور در صدد استفاده از اختلافات موجود بین مواضع جهانی و منطقه ای، با موضع امریکاست.

این تنش روز افزون، نمی‌تواند امور را به سمت جنگ پیش ببرد، اما نا آرامی‌ها ادامه می‌یابد؛ گاه اقدامات نظامی مبهمی صورت می‌گیرد، گاه یک کشتی ربوده می‌شود و گاه حوثی‌ها شرایط را بحرانی‌تر می‌کنند.

اما مهم‌ترین مسئله، مربوط به غنی‌سازی اورانیوم و راه‌اندازی دوباره سانتریفیوژ‌های ایران است. اینگونه اقدامات ایران، با هدف فشار متقابل به ایالات متحده صورت می‌گیرد.

همزمان، باید این نکته را در نظر داشت که ترامپ خواهان جنگ نیست و نمی‌خواهد وارد مقابله‌هایی شود که امکان انتخاب دوباره او بعنوان رئیس‌جمهوری را تحت تاثیر قرار دهد. وی با شعار توقف جنگ روی کار آمده است و به همین دلیل، نمی‌خواهد با ورود به جنگی با ایران، شانس خود در انتخابات آینده را از دست بدهد.

بخشی از تاکتیک ایران متکی بر آن است که ترامپ را در یک جایگاه سخت و تحت فشار دستگاه‌های رسمی امریکا و در برخورد با کنگره قرار دهد. از این رو، ایران روی استفاده محدود و حساب شده از قدرت نظامی، حساب کرده، که پر است از پیام‌های سیاسی برای تغییر تمام معادلات در رابطه با توافق هسته‌ای و تحریمها.

اما در هر تحلیلی از سیاست امریکا، باید میزان دقت تصمیمات ترامپ را در نظر داشته باشیم؛ چرا که وی صریح‌ترین و منفعل‌ترین رئیس‌جمهوری ایالات متحده است که بیش از همه، از کلماتی استفاده می‌کند که اغلب سیاستمداران آن را به کار نمی‌برند. ترامپ بیش از دیگر روسای جمهور امریکا توان دشمن تراشی در داخل و خارج را دارد و اشتباهات بزرگی در بین تصمیمات خود مرتکب می‌شود؛ همین امر، موجب می‌شود که ایران از این اشتباهات نهایت استفاده را ببرد.

ایران نقاط قوتی دارد که آن را قادر به اثرگذاری بر دولت‌هایی می‌کند که مایل به حفظ توافق هسته‌ای هستند. این کشور، همزمان، توان ورود به یک مقابله نظامی محدود یا گسترده را دارد و می‌تواند با استناد به فشار‌های امریکا و تحریم‌های آن، خود را پایبند به برجام نشان داده و خروج یک جانبه امریکا از این توافق را محکوم کند.

ایران به دنبال برطرف شدن تحریمها، از سر گرفتن صادرات نفت و پایبندی امریکا به توافق هسته‌ای است. در واقع، ایران تمام فشار‌ها را تحمل می‌کند، به این امید که در انتخابات آینده ریاست جمهوری در امریکا، ترامپ از یکی از رقبای دموکرات خود شکست بخورد. حتی ممکن است ایرانی که از مذاکره با ترامپ سر باز می‌زند، مشکلی با مذاکره با جانشین او نداشته باشد.

درگیری ایران و امریکا در این مرحله، بر سر توافق هسته‌ای است؛ اگر ایران موفق شود از طریق مذاکره، تحریم‌ها را برطرف کرده و در عین حال، توافق بهتری به ترامپ ارائه دهد، که بتواند به برخی بند‌های آن، مباهات کند، توانسته است از این مرحله به سلامت عبور کند. اما اکنون، امور بوضوح به سمت تنش زایی، مقابله‌های مستمر و بحران‌ها پیش می‌رود، بی‌آنکه افق واضحی برای مذاکره ایران با دولت ترامپ یا دولت بعدی امریکا، به چشم بخورد.

منبع: انتخاب

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها