اختصاصی گسترش نیوز:
دانشگاه فرهنگیان برای کدام دانش آموزان مناسب نیست؟
این روزها انتخاب رشته به مهمترین تصمیم زندگی دانشآموزان تبدیل شده است. یکی از انتخابهای پیشروی آنها معلمی و تحصیل در دانشگاه فرهنگیان است اما واقعیت این است که معلمی, ویژگیهای خاص خودش را طلب میکند و بعضی از ما ممکن است خلقیات شخصیتی لازم برای ورود به این حرفه را نداشته باشیم.
گسترش نیوز: هر شغل و حرفهای، شخصیت خاص خود را میطلبد. ناآگاهی از ویژگیهای شخصیتی لازم برای موفقیت در شغل حساس معلمی نهتنها باعث نارضایتی شغلی فرد خواهد شد بلکه کیفیت جامعه آموزش و پروش کشور را پائین خواهد آورد.
در همه جوامع بهشدت به معلم خوب، نیاز است اما معلم زمانی، کارآمد خواهد بود که چند مهارت شخصیتی و حرفهای اساسی را داشته باشد. در حرفه معلمی هم مثل همه مشاغل دیگر، علاقه بهتنهایی کافی نیست و اگر این بسته شخصیتی را در خود نمیبینید بهتر است باید دنبال شغل دیگری باشید. اقلام درون جعبهابزار معلم بسیار فراتر از این ۲۰ مورد است اما نظر به اهمیت این چند شاخص، روی آنها تاکید خواهیم کرد. نظر به مفصل بودن این مقاله آن را به دو قسمت تقسیم کردیم. آنچه میخوانید بخش دوم مقاله است. با گسترشنیوز همراه باشید.
مهارتهای بینفردی
مهارتهای بین فردی نیرومند از یک معلم متوسط، آموزگاری موفق و توانمند میسازد. معلم که توانایی ذاتی جهت کمک کردن به دیگران را دارد ارتباطات گرمی ایجاد میکند و اشتیاق به یادگیری را در میان دانشآموزان تفویت میکند. معلمی که شخصیت جذابی داشته باشد میتواند انگیزه آموزشی دانشآموزان را دوچندان کند. نحوه تعامل با دانشآموزانی که در زمینه یادگیری با مشکل مواجه هستند متفاوت است و معلم باید بتواند رفتار و الگوی آموزش خود را متناسب با نیازهای آنها تعریف کند.
خلاقیت
معلم خوب میتواند دانشآموزان را مشتاق و فعال نگه دارد. این توانایی بهویژه در مقطع ابتدایی بسیار حیاتی است. اگر میخواهید معلم شوید باید بتوانید به طرق مختلف، اعضای کلاس را علاقهمند کنید و علاقهمند نگه دارید. معلم شدن به شخصیت کسانی که در زندگی شخصی خود, کارها را به طریق ثابت و مشخص شدهای انجام میدهند سازگاری ندارد. عصر جدید, عصر معلمان خلاق و مبتکر است.
خودارزیابی
معلم زمانی میتواند سطح حرفهایگری خود را افزایش دهد که به خوبی از عهده «خودارزیابی» برآید. معلم باید بتواند غرور خود را کنار بگذارد و نقصها و کاستیهای خود را شناسایی کند، به فکر راهحل باشد و اجازه ندهد ضعفهایش روی عملکرد آموزشی و تربیتی دانشآموزان تاثیر سوء بگذارد.
هوش عاطفی
معلم هم مثل هر فرد دیگری, دستخوش احساسات و عواطف میشود اما باید بتواند آنها را به کنترل خود درآورد. معلم هم عصبانی میشود اما جامعهای که با آن سروکار دارد حساس است و بیشتر از مشاغل دیگر باید بتواند خشم خود را کنترل کند. آنچه گفته شد به خشم و عصبانیت محدود نمیشود و در مورد احساسات و عواطف دیگر هم صادق است. حتی مهربانی و دلسوزی زیاده از حد و نسنجیده هم عواقب ناخوشایندی به دنبال دارد.
تفکر انتقادی
معلم باید بتواند مجموعه متنوعی از مسائل و مشکلات را در اسرع وقت حل کند. او باید بتواند تضادها و اختلاف ایجادشده را بهخوبی برطرف کند، درسنامههای جدید طراحی کند، یاددهی از طریق بازی را به اجرا بگذارد و اختلافات میان دانشآموزان و پرسنل مدرسه را مدیریت کند.
شوخطبعی
شوخطبعی بیشتر توانایی است تا مهارت، یعنی مقولهای نیست که بتواند آن را یاد گرفت یا تمرین کرد. بههرحال روحیه شوخطبعی تعامل با کودکان و نوجوانان را بهشدت تسهیل میکند. معلم موفق باید بتواند فضای کلاس را تلطیف کند، بهموقع دانشآموزان را بخنداند و آموزش را تا جایی که میشود به کاری سرگرمکننده و لذتبخش تبدیل کند. شادی، یادگیری را به حداکثر میرساند.
اعتمادبهنفس
اگر توانایی صحبت کردن در جمع را نداشته باشید یا اگر از عهده این کار برمیآیید ولی برایتان ناخوشایند است معلمی شغل مناسبی برای شما نخواهد بود. معلم باید شخصیت نیرومندی داشته باشد، به شکل مثبت به سوالات (و البته انتقادات) دانشآموزان پاسخ دهد و همین روحیه را در وجود دانشآموزان خود نهادینه کند.
تعهد
تعهد یعنی باور قلبی به این جمله ساده که «من واقعاً میخواهم زندگی بهتری برای دانشآموزانم رقم بزنم. در این راستا نباید از هیچ تلاش و کوششی فروگذار کنم». معلمی از آن دست مشاغل نیست که بتوان فقط بهعنوان یک شغل و راهی برای امرار معاش به آن نگاه کرد. معلمی که نسبت به شرایط و زندگی تکتک دانشآموزان خود حساس نباشد از ابتدا به اشتباه وارد این عرصه شده است.
سازماندهی
همانطور که گفته شده یکی از خصوصیات دنیای معلمی, چندکارگی است. معلم باید بتواند کارهای متعددی را انجام دهد؛ از برنامهریزی تدریس گرفته تا انجام فعالیتهای فوقبرنامه و نمره دادن. برای موفق شدن در این شغل باید بتوانید مهارتهای سازماندهی فوقالعادهای داشته باشید. خوب بودن در یک یا چند مورد از وظایف کافی نیست و معلم باید بتواند در همه آنها عملکرد قابل قبولی داشته باشد و در زمان مقررشده همه وظایف خوبی را بهطور کامل انجام دهد.
احترام
معلم خوب راه و رسم احترام گذاشتن را میداند. دانش آموزان او از اینکه ارزشها و نظرات خود را در کلاس به اشتراک بگذارند نمیترسند. دانشآموزی که معلم خوب دارد میداند که باید شنونده خوبی باشد و به عقاید و نظرات همکلاسیهای خود احترام بگذارد. در واقع معلم خوب باید بتواند یک فضای آموزشی خوب و سرشار از احترام خلق کند.
ارسال نظر