دلار پاشی چین به سمت خاک ایران
ایران میتواند به یکی از شاهراههای اصلی ترانزیت کالا در مسیر «طرح کمربند و راه» چین تبدیل شود. اتصال ریلی مستقیم به چین باعث میشود کالاهای چینی با عبور از ایران به ترکیه، اروپا، خاورمیانه و حتی آفریقا برسند. عبور این حجم از بار از خاک ایران، درآمدهای ترانزیتی پایداری ایجاد میکند.

اتصال ریلی به چین به کاهش چشمگیر هزینههای حملونقل کالا برای ایران منجر میشود. در مقایسه با حملونقل دریایی یا هوایی، مسیر ریلی سریعتر، ارزانتر و ایمنتر است. این مسئله در شرایط تحریم، برای اقتصاد ایران حیاتی است.
ایجاد خطوط ریلی جدید، زیرساختها را در استانهای مرزی و کمتر توسعهیافته تقویت میکند. این پروژهها منجر به اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم و رونق اقتصادی در آن مناطق میشود.
حضور در شبکه لجستیکی آسیای میانه و اتصال به چین، به ایران جایگاه راهبردی مهمی میدهد که میتواند در معادلات منطقهای و جهانی قدرت چانهزنی بیشتری ایجاد کند.
پروژههای ریلی بلندمدت، بهویژه با مشارکت چین، میتواند باعث ورود سرمایهگذاریهای زیرساختی جدید شود؛ موضوعی که برای رشد اقتصادی بلندمدت ایران ضروری است.
در مجموع، اتصال ریلی با چین نهفقط یک مزیت اقتصادی، بلکه یک سرمایهگذاری استراتژیک با آثار بلندمدت در حوزه تجارت، ترانزیت، اشتغال و سیاست خارجی محسوب میشود.
معاون توسعه اقتصادی منطقه آزاد اینچهبرون گفت: منطقه آزاد اینچهبرون با موقعیت راهبردی و هممرزی با ترکمنستان، کلید اتصال ایران به آسیای میانه، روسیه و چین و محور توسعه اقتصادی شمال شرق است.
بهروز سامان معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری منطقه آزاد اینچهبرون اظهار کرد: منطقه آزاد اینچهبرون یکی از پروژههای کلیدی توسعه اقتصادی در شمال شرق کشور است که در مرز استان گلستان با کشور ترکمنستان واقع شده و بهعنوان دروازه راهبردی برای اتصال ایران به آسیای میانه، روسیه و چین شناخته میشود.
وی افزود: فاصله این منطقه تا مرکز استان گلستان -شهر گرگان- حدود ۴۰ کیلومتر است و در مرز شمالی، هممرز با کشور ترکمنستان قرار دارد. تنها گمرک زمینی و ریلی استان گلستان در این منطقه واقع شده و ایستگاه راهآهن بینالمللی از ظرفیتهای مهم این منطقه بهشمار میرود.
وی تصریح کرد: افزایش ظرفیت حملونقل ریلی به حدود ۱۴ میلیون تن و جادهای به میزان ۶ میلیون تن، بهعنوان هدفگذاری و چشمانداز توسعه این منطقه در نظر گرفته شده است.
سامان گفت: اینچهبرون نزدیکترین مسیر زمینی برای انتقال کالا از چین به ایران است؛ بهطوریکه میتوان ظرف مدت حدود ۱۲ روز، کالاها را از چین به این منطقه منتقل، ترخیص و وارد کشور کرد. این موقعیت استراتژیک در کنار زیرساختهای موجود که البته کافی نیست ضرورت ایجاد زیرساختهای مدرن و هوشمند را دوچندان کرده است و این موضوع از اولویتهای اصلی منطقه آزاد بهشمار میرود.
وی با اشاره به ظرفیتهای بالقوه منطقه تاکید کرد: پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن اینچهبرون به قطب اقتصادی شمال شرق کشور وجود دارد و امیدواریم با انجام اقدامات لازم در حوزه تأمین زیرساختها و بهرهگیری از مشوقهای موجود در منطقه آزاد، این هدف محقق شود.
معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری منطقه آزاد اینچهبرون همچنین خاطرنشان کرد: یکی از پروژههایی که در صورت اجرایی شدن میتواند در سطح ملی نقش بزرگی ایفا کند، احداث خطآهن اینچهبرون - شاهرود است. در صورت اتصال این خط ریلی، به لحاظ زمان و مسافت، نقطه اتصال کریدور شمال - جنوب در کوتاهترین مسیر ممکن فراهم خواهد شد.
وی افزود: یکی از موضوعاتی که بهویژه در یک سال اخیر مطرح بوده، بحث ایجاد منطقه آزاد مشترک با کشورهای همسایه است. کشور ترکمنستان، بهعنوان همسایه استان گلستان و ایران در شمال شرق، دارای اشتراکات فرهنگی و تاریخی فراوانی با ایران است. به همین دلیل، عمده تجارت با این کشور توسط بازرگانان بومی این منطقه انجام میشود.
عضو هیئت مدیره منطقه آزاد اینچه برون با اشاره به بازدید انجامشده از سوی دبیرخانه اکو در سال گذشته برای ایجاد منطقه آزاد مشترک با کشورهای همسایه، عنوان کرد: هیئتی از دبیرخانه سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) با هدف امکانسنجی ایجاد منطقه آزاد مشترک از اینچهبرون بازدید کردند و بهنظر من خروجی این بازدید، گزارش مثبتی بود که نشان میداد امکان اجرایی شدن این پروژه در منطقه وجود دارد.
سامان تصریح کرد: شرایط در طرف ایرانی برای ایجاد چنین منطقهای فراهمتر است، زیرا منطقه آزاد اینچه برون از نقطه مرزی تا مرکز استان امتداد دارد و هماکنون نیز مشوقهای مناطق آزاد در این محدوده جاری است.
وی تاکید کرد: آنچه باید رخ دهد این است که طرف مقابل نیز به این جمعبندی برسد که در سوی ترکمنستان، منطقه آزادی با هر میزان مساحت ایجاد کند تا بتوان مراحل قانونی، هماهنگیهای بعدی و اقدامات اجرایی لازم را با همکاری دو طرف پیش برد.
معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری منطقه آزاد اینچهبرون در پایان خاطرنشان کرد: اینچهبرون با توسعه زیرساختها و ایجاد منطقه آزاد مشترک و همچنین احداث کریدوری که پیشتر به آن اشاره شد، میتواند به قطب فعالیتهای اقتصادی در شمال کشور تبدیل شود و اهداف پیشبینیشده در طرح جامع منطقه را محقق کند و سهم بسزایی در سیاستهای کلان ملی ایفا کند.
ارسال نظر