نابودی سرعت اینترنت با فیلترشکن ها! | سرانجام فیلترینگ چه می شود؟ +جزئیات
در چند روز گذشته، اینترنت به ویژه هنگام استفاده از VPN، با کیفیت و سرعت نامناسبی مواجه بود. این گزارش به تفسیر دلایل این اتفاق میپردازد.

در چند روز گذشته، مشاهده کردیم که اینترنت با اختلالاتی روبرو شده و کیفیت و سرعت آن کاهش یافته است. برخی از کاربران اعلام کردهاند که VPNهایشان قادر به اتصال نیستند و احتمالا همه کسانی که به فضای مجازی وابسته هستند، از کاهش سرعت اینترنت متاثر شدهاند.
اطلاعات موجود در رادارهای کلادفلر کاهش ترافیک اینترنت روی IPv۶ را نشان میداد و بررسی این موضوع از سوی کارشناسان افت ترافیک روی این بستر را تایید میکند. البته کارشناسان در این باره توضیح دادهاند اختلالی که به گواه رادار کلادفلر از ۱۹ می (۳۰ اردیبهشت) و تا روز ۵ خرداد ادامه داشت بهبود پیدا کرده و در حال برطرف شدن است. اما علت این اختلال، کاهش سرعت، افت کیفیت و از دسترس خارج شدن VPNها چه بود؟
بررسیها و گفتوگوهای صورت گرفته با کارشناسان حوزه شبکه و اینترنت به این نتیجه رسید که در چند روز اخیر افت ترافیک روی IPv۶ اعمال شده و از سمت دیگر، ترافیک IPv۴ بالا رفته است. آمارهای تقریبی رسانههای دیگر از کاهش ترافیک IPv۶ از ۱۸ درصد به ۳ درصد حکایت دارد و در مقابل، ترافیک IPv۴ نیز از حدود ۸۰ درصد بوده به ۹۷ درصد افزایش پیدا کرده است.
«کلادفلر رادار» در پستی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده نوشته است: «حوالی ساعت ۱۹:۱۰ بهوقت محلی روز ۱۹ می، بهطور تقریبی گزارشدهی تمام آدرسهای IPv۶ متعلق به شبکههای ایران متوقف شد؛ بهگونهای که نرخ بهکارگیری IPv۶ از حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد به ۲ درصد افت کرد.»
کارشناسان هم این موضوع را تایید میکنند و میگویند در چند روز اخیر به دلایلی که کسی درباره آن توضیحی نمیدهد بستر IPv۶ محدود و حتی در دو روز قبل به طور کامل قطع شده است. این در حالی است که برخی سرویسدهندهها سرویسهای خود را روی بستر IPv۶ ارائه میکنند و این کاهش ترافیک باعث از دسترس خارج شدن این سرویسها میشود. پیگیری های انجام شده از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور نیز تا به این لحظه بیپاسخ مانده است.
IPv۶ چیست و چه تفاوتی با IPv۴ دارد؟
به دلیل ساختاری که IPv۴ دارد تعداد محدودی IP میتواند روی آن وجود داشته باشد. همین محدودیت باعث شد جهان به سمت تکنولوژی جدیدی برود که یک پروتکل جدید به نام IPv۶ یا پروتکل اینترنت نسخه ۶ است. در IPv۴ فضای آدرسدهی ۳۲ بیتی است و حداکثر ۴.۲۹ میلیارد آدرس منحصر به فرد را پشتیبانی میکند، اما در IPv۶ با فضای آدرسدهی ۱۲۸ بیتی، تعداد بسیار بیشتری آدرس (۱۰ به توان ۳۸ ضربدر ۳.۴) را فراهم میکند و مشکلات مربوط به کمبود آدرسهای IP در IPv۴ را حل میکند.
در IPv۶ دیگر محدودیتی در تعداد IP و آدرس وجود ندارد و مشکلاتی که شرکتها و سرویسدهندههای اینترنت تا امروز داشتند از بین رفته است. در نتیجه، کشورها و شرکتها زیرساختهایشان چارهای جز آپدیت کردن زیرساختهایشان به IPv۶ ندارند. در جهان امروز کشورها برای این که از ظرفیتهای بیشتر اینترنت استفاده کنند به این تکنولوژی روی آوردهاند.
ایران هم از سال گذشته به سمت IPv۶ رفته است؛ سرویسدهندههای مختلف کمکم در حال آپدیت کردن زیرساختهایشان هستند و حتی خود شرکت ارتباطات زیرساخت کشور هم پیشقدم شده تا سرویسدهندهها این بهروزرسانی را انجام بدهند و به سمت IPv۶ بروند. کارشناسان همچنین از بعضی شرکتهای ایرانی نام میبرند که در تلاش هستند زیرساختهای ابری را به IPv۶ وارد کنند.
بررسیها نشان میدهد که شرکتهای ایرانی مختلفی، چه سرویسدهندهها و چه سرویسگیرندهها، به سمت این بهروزرسانی زیرساختها را آغاز کردهاند تا محدودیتهای زیرساختی، محدودیت در لایه دسترسی و... برطرف شود.
با وجود اهمیت این موضوع و تمایلی که برای رفتن به سمت این بستر جدید وجود دارد ناگهان برای چند روز ترافیک IPv۶ محدود شد و تا امروز هیچ پاسخی به این سوال که «چرا IPv۶ ناگهان بسته شد؟» داده نشده است. مشخص نیست این محدودیت نتیجه اختلال در زیرساختهای کشور بوده یا تعمدی این اعمال شده است.
IPv۶ برای مقابله با فیلترشکنها دستکاری شده است؟
محتملترین حدس و فرضیه کارشناسان این است که اعمال این محدودیتها با هدف مقابله کردن و از دسترس خارج کردن VPNها انجام شده است؛ چراکه پس از فیلترینگ اینستاگرام میزان استفاده از فیلترشکن بیشتر شد، بسیاری از افراد خودشان VPN ساختند، V۲Rayها بیشتر مورد استفاده قرار گرفتند و راهحلهای جدیدی برای گذر از فیلترینگ مطرح و استفاده شد. به گفته کارشناسان، بسیاری از این راهکارهای دور زدن فیلترینگ بر بستر IPv۶ کار میکنند و محدود شدن ترافیک IPv۶ عملکرد این ابزارهای گذر از فیلترینگ را هم محدود کرده و فیلترشکنها را از دسترس خارج میکند.
بنابراین، ایجاد اختلال روی زیرساختها، مثل همین کاهش ترافیک IPv۶، تنها راه مقابله با ابزارهای دور زدن فیلترینگ بود. دادهها و آمارهای مختلفی که تا امروز منتشر شده هم نشان میدهد فیلترینگ منجر به کنار گذاشته شدن شبکهها یا وبسایتهای فیلترشده نشده و مردم به راههای مختلفی متوسل شدهاند تا اتصالشان به شبکه و بسترهای مورد نیازشان را حفظ کردهاند.
تنها راهکاری که میتواند با اتصال مردم به ابزارهای دور زدن فیلترینگ مقابله کند ایجاد اختلالات گسترده و دستکاریهایی است که در یکی دو ماه اخیر روی اینترنت شاهد بودهایم. پیشتر تنها راهکار محدودسازی با فیلترشکنها و مقابله با VPNها فیلتر کردن فلّهای IPها بود؛ اما کارشناسان میگویند ایجاد محدودیت برای ترافیک IPv۶ راهکار جدیدی است که برای مقابله با فیلترشکنها در نظر گرفته شده است.
در واقع، از یک سمت این تمایل وجود داشت که زیرساختها را پیشرفته کنند و از IPv۴ به IPv۶ ببرند تا محدودیتهای شبکه کاهش پیدا کند، اما از سمت دیگر متوجه شدند که سیستم فیلترینگ، تجهیزات و الگوریتمهایی که وجود دارد توانایی مقابله با VPNها روی بستر IPv۶ را ندارد. نتیجه این شد که ترافیک IPv۶ کاهش یافت و VPNها یکی پس از دیگری از کار افتادند. این در حالی است که تا دو ماه قبل VPNها فعال بودند و هیچ راهی برای مقابله با آنها وجود نداشت.
آفت دیگر این محدودیت، به وجود آمدن مشکل برای سرویسدهندههای اینترنت است. کارشناسان توضیح میدهند که بعضی از سرویسدهندهها و ارائهدهندههای اینترنت به دلیل مزیتهایی که IPv۶ داشت از این بستر برای ارائه خدمات استفاده میکردند. با محدودیت و بسته شدن IPv۶ آنها مجبور شدند به IPv۴ برگردند. محدودیتهایی که در IPv۴ وجود دارد باعث شد کیفیت شبکه اینترنت هم افت پیدا کند و اختلالها افزایش پیدا کند. بنابراین، اگر در چند روز اخیر با افت سرعت و کیفیت اینترنت مواجه شدید یکی از اصلیترین دلایلش محدودیتهایی است که برای IPv۶ ایجاد شده است.
چرا این اختلال یک اختلال سختافزاری نیست؟
وزارت ارتباطات و مجموعههای وابسته به آن بارها در توضیح علت بروز اختلال و محدودیت در اینترنت اعلام کردهاند که عملیات زیرساختی، بهروزرسانیها یا مشکلات سختافزاری و فنی عامل بروز اختلال و محدودیتها بوده است؛ بعید نیست که در پاسخ به اختلالهای اخیر یا همین کاهش ترافیک IPv۶ هم به چنین دلایلی ارجاع بدهند اما کارشناسان اعتقاد دارند این مساله نمیتواند ناشی از یک مشکل سختافزاری باشد.
آنها معتقدند اگر اختلال در دستگاههای سختافزاری رخ داده باشد باید کل اینترنت مختل شود نه فقط پروتکل اینترنت نسخه ۶؛ بنابراین، این اتفاق نظر وجود دارد که این اختلال عمدا ایجاد شده تا جلوی فعالیت VPNها و در نتیجه جلوی دور زدن فیلترینگ گرفته شود.
کسبوکارها در ارائه سرویس دچار مشکل نشدند
با وجود اختلالهایی که از اواخر اردیبهشت ماه برای IPv۶ به وجود آمده، شاهد این نبودهایم که فعالیت کسبوکارهای داخلی مختل شود یا نتوانند سرویس ارائه کنند. دلیل این است که زیرساختهای کسبوکارها هنوز از IPv۴ به IPv۶ منتقل نشده است.
بنابراین، اگر IPv۶ محدود یا مختل شود کسبوکارهای داخلی هیچ محدودیت یا تغییر خاصی را احساس نمیکنند؛ سرویس کسبوکارها هم بر بستر نسخه ۴ فعالیت میکند، هم نسخه ۶. بنابراین، حتی اگر نسخه ۶ بسته شود این سرویسها همچنان روی IPv۴ فعال خواهند بود و سرویسدهی کسبوکارها مشکلی نخواهد داشت.
در واقع، کسبوکارها زمانی به IPv۶ مهاجرت میکنند که این تکنولوژی در کل لایههای اینترنت، شبکه و دسترسیهای کشور وجود داشته و به ثبات رسیده باشد. به همین دلیل است که در زمان ایجاد محدودیتها برای IPv۶ فقط مردم و کسانی که VPN میساختند متوجه این اختلالات و محدودیتها شدند، نه کسبوکارها.
محدود کردن IPv۶ از پیشرفت دورمان میکند!
ایجاد محدودیت برای IPv۶ از دو جنبه اهمیت دارد. یکی از این جنبه که ایجاد این محدودیت با هدف محدودسازی VPNها که نتیجهبخش نیست. چراکه به عقیده کارشناسان محدود کردن روشهای عبور از فیلترینگ کارساز نیست و افراد برای دور زدن فیلتر راه دیگری پیدا میکنند؛ اگر تا امروز سراغ IPv۶ میرفتند، از حالا به بعد سراغ راهکار دیگری میروند.
جنبه اصلی این ماجرا اما موضوع پیشرفت و رفتن به سمت تکنولوژیهای روز دنیا است. کشور ما مثل هر کشور دیگری ناچار است به سمت بستر IPv۶ برود تا بتواند مشکلات شبکه و محدودیتها را کاهش دهد. زمانی که محدودیت روی این تکنولوژی اعمال میشود اصلیترین معضل ضرری است که به کسبوکارها وارد میشود که در نهایت، باعث میشود کشور از مسیر پیشرفت و دستیابی به تکنولوژیهای روز دنیا عقب بماند.
نابودی سرعت اینترنت با «فیلترینگ»