|
کدخبر: 293244

عربستان، ایران را پولدار می‌کند؟

این تصور که برخی دارند بعد از بهتر شدن روابط با عربستان صادرات یک میلیونی نفت ایران به ۲میلیون بشکه نفت می‌رسد، خوش‌بینی و خوش‌خیالی است.

اقتصاد عربستان، ایران را پولدار می‌کند؟

مشکل ایران در صادرات نفت، به تحریم‌ها و محدودیت‌های آمریکا علیه ایران بازمی‌گردد. ازسرگیری روابط با عربستان تاثیری در بالا رفتن صادرات نفتی ندارد.

این تصور که برخی دارند بعد از بهتر شدن روابط با عربستان صادرات یک میلیونی نفت ایران به ۲میلیون بشکه نفت می‌رسد، خوش‌بینی و خوش‌خیالی است.

نرسی قربان در یادداشتی با عنوان «اثر نزدیکی ایران و عربستان بر بازار انرژی» در روزنامه تعادل نوشت: با نزدیک شدن به ایام پایانی سال ۱۴۰۱ و در شرایطی که نرخ دلار به محدوده ۶۰هزار تومانی رسیده بود، خبری در فضای عمومی کشور منتشر شد که باعث کاهش نوسانات در بازارهای مختلف شد. انتشار خبر از سرگیری روابط ایران و عربستان و بهبود مناسبات با کشورهای حاشیه خلیج فارس خبری بود که بازخوردهای مثبت بسیاری در فضای عمومی و اقتصادی کشور ایجاد کرد.

متعاقب انتشار و راستی‌آزمایی این خبر، نرخ دلار روند صعودی خود را متوقف ساخت و وارد دوره‌ای از ثبات شد. تاثیر این ثبات باعث بهبود نسبی برخی شاخص‌های اقتصادی شد. در ادامه اما افکار عمومی ایران پرسش‌های بیشتری را در خصوص این تحولات تازه مطرح کردند.

مردم می‌خواهند بدانند تاثیر این روابط تازه در بازارهای مختلف اقتصادی جذب سرمایه‌های جدید و نهایتا ثبات بیشتر بازار انرژی چه خواهد بود؟ از سوی دیگر این پرسش طرح شد که روابط بهتر با عربستان آیا در صادرات نفت ایران تاثیرگذار خواهد بود یا نه؟ یا اینکه سرمایه‌گذاری حوزه انرژی کشور در اثر این تحولات تازه آیا رشد می‌کنند ؟ و... واقع آن است که هر نوع بهبودی در روابط و پایان دادن به تنش‌ها به‌طور کلی مثبت است و تاثیرات مثبتی هم دارد. اما اگر فکر کنیم که از سرگیری روابط ایران و عربستان، باعث کاهش تنش نفتی در منطقه می‌شود! باید بگویم که فعلا در این شرایط قرار نداریم.

مشکل ایران در صادرات نفت و عدم انتقال وجوه آن، به تحریم‌ها و محدودیت‌های امریکا علیه ایران بازمی‌گردد. ازسرگیری روابط با عربستان تاثیر عینی و مستقیمی در بالا رفتن صادرات نفتی ایران ندارد. البته بهتر شدن روابط ایران در منطقه یکی از ضرورت‌هایی است که غربی‌ها همواره به آن تاکید داشته‌اند.

اما این تصور که برخی دارند و تصور می‌کنند بعد از بهتر شدن روابط با عربستان صادرات یک میلیونی نفت ایران به ۲میلیون بشکه نفت می‌رسد، خوش‌بینی و خوش‌خیالی است. موضوع مهم بعدی، چشم‌اندازی است که در صادرات کشور در اثر این تحولات تازه ایجاد می‌شود. اگر ایران پروژه‌های ویژه‌ای را برای افزایش صادرات گاز تدارک دیده بود، این روابط تازه با عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس راهگشا می‌شدند، اما ایران در حوزه صادرات گاز پروژه‌ای ندارد؛ مشکل ایران نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر در تولید گاز و بهسازی زیرساخت‌های گازی و نفتی‌اش است.

در این بخش (سرمایه‌گذاری در حوزه گاز) سرمایه‌گذاران عرب به‌شدت به کار ایران می‌آیند و می‌توان از ظرفیت‌های آنها بهره برد. اما باید بدانیم تحولات بازار انرژی ایران جدا از تحولات جهانی نیست. بازار نفت جهانی دایم در حال تغییراتی است که در اثر عرضه و تقاضا از یک طرف و تحولات اقتصاد جهانی از سوی دیگر شکل می‌گیرند.

البته تنش‌های منطقه‌ای هم در بازار جهانی و رشد قیمت نفت اثرگذار است. وقتی روابط ایران و عربستان (و دیگر کشورهای منطقه‌ای) ملتهب می‌شود به‌طور مستقیم در التهابات بازار انرژی اثر می‌گذارد. هرچند کاهش تنش‌ها در ظاهر باعث افزایش قیمت نفت نمی‌شود و این افزایش تنش‌هاست که باعث رشد قیمت نفت می‌شود؛ اما اقتصاد جهانی با کاهش تنش‌ها با رشد بیشتری مواجه می‌شود و این رشد به‌طور کلی همه کشورها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

این تصور که افزایش تنش‌ها باعث افزایش قیمت نفت می‌شود، بنابراین به نفع ایران است، اشتباه محض است. افزایش تنش‌ها و افزایش قیمت اقلام مختلف انرژی باعث گرانی همه کالاها و خدمات می‌شود.این روند نه‌تنها کمکی به اقتصاد کشورهایی مانند ایران نمی‌کند بلکه هزینه‌های آنان را نیز بالا می‌برد. بنابراین سیاست تنش‌زدایی، سیاست معقولی است که ایران باید در تمام شؤون آن را پیش ببرد. در یک فضای تهی از تنش است که ثبات شکل می‌گیرد و کشورها امکان جذب سرمایه‌گذاری پیدا می‌کنند.

منبع: فردای اقتصاد
  • اکبر ارسالی در

    بعضی نادان های افراط نمی گذارند ایران عربستان باهم باشند. الله خیر کنه

  • ناشناس ارسالی در

    مسولان ایران تنش زدایی بهترین نعمت برای کشور است اما مورد جاسوسی قرار نگیرید ،شما را گول نزنند در بدنه ما بیسواد سفارشی زیاد است و.......

  • فرهاد ارسالی در

    ایران پولداره ،دزداش زیادن

  • علی ارسالی در

    مسئولین ایران واکثریت مردم ساده‌لوح‌وزود باورهستند ده‌هرسال جنگ‌نیابتی و فراخوان‌ تروریست‌های‌تکفیری‌و منافقین‌رجوی وتجزیه ‌طلب‌های بلوچ‌و کردی وترک وعرب‌و سلطنت‌ط لب‌وسلبریتی‌های‌وطن‌فروش و معاندین‌وبران داز‌های‌مزدور‌ووطن‌فروش و جاسوس‌های‌نفوذ ی‌صهیونیزم وتروریست وصدها‌موارد خیانتکار ومزدور باحمایت اعتلاف امریکایی‌عبری وار وپایی و وهابی‌های عرب با‌دلارهای نفتی عر بستان مقابل نظام‌ومردم‌ایران‌ایستادند‌وه زاران‌شهید درسوریه‌وعراق ازشیرپسرهای باغ یرت‌ووطن‌دوست‌سپاه‌وارتش ومحورمقاومت گرف تند که نگذاریم دشمنان‌اجنبی‌ووهابی‌های‌خ ون‌آشام‌داعش والنصره وصدها گروه‌تکفیری پ ایشان‌به‌مرزهای‌ایران‌برسدوواقعا سپاه با شهامت‌وغیرت‌مقابل‌دشمن‌ایستاد و جان داد ولی خاک وناموس نداد حالا بایدخیلی مواظب باشندمسئولین تهران‌نشین‌که ساده‌لوحانه‌ف ریب دشمن واداده درمیدان رانخورندوبستر ور ود جاسوسان‌اجنبی را بعنوان اقتصاد و سرما یه‌گذاری تحویل دشمنان‌اجنبی ندهندهماطورک ه رهبریت‌نظام‌فرمودند برای مردم‌شفاف‌ساز ی کنیدو نخبه های سیاسی و امنیتی‌ونظامی ر ا درمشاوره‌ها شرکت‌دهید که کلاه گشاد برس رنظام‌ومردم‌ودولت‌نرود که آنوقت جمع‌کردن عوامل دشمن‌هزینه جانی‌ومالی فراوانی به کشور وملت تحمیل نکنند وکشور قدرتمندایران ‌را بسوی تجزیه حرکت‌ندهند آقای رئیسی این ‌روزها خیلی نیاز به گذشت‌وفداکاری و مواظ بت از انقلاب ونظام‌ودین‌وخاک‌وملت دارد ا موررابدست‌نااهلان‌ونامحرمان‌سیاسی‌کارنده ید که خیلی زود دیرمیشود ودر دنیا‌وآخرت‌ب ایدجوابگوی امام وشهداء و ایثارگران و ملت ‌باشرف وباغیرت‌ کشور عزیزمان‌بایدباشیددش من‌قهار وحیله‌گر و ثروتمند‌است‌وبعیداست ساده‌لوحانه جلوبیایدوقصدخیرداشته‌باشدبعد ازبیش‌از۴۰سال دشمنی اینشااله که موفق باش ید ومسلم وپیروزبردشمنان ومزدوران‌وطن‌فرو ش داخلی وخارجی ما‌مردم‌پشتیبان‌وهمراه نظ ام‌ودولت پاکدست شماهستیم.

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها