|
کدخبر: 181504

بهترین بازار سرمایه گذاری در شرایط کنونی

افق روشن احیای برجام در روز‌های پایانی دولت حسن روحانی در حالی بر بازار‌های موازی اعم از بازار ارز، سکه، خودرو، مسکن و بورس سایه افکنده که مردم برای سرمایه گذاری در این بازار‌ها مردد هستند. این در حالی است که عباس علوی راد، اقتصاددان معتقد است جهش قیمتی انواع دارایی‌ها در سال ۱۴۰۰ بر پایه فعل و انفعالات درون سیستمی اقتصاد بعید به نظر می‌رسد.

اقتصاد بهترین بازار سرمایه گذاری در شرایط کنونی

اقتصاد ایران در حالی دوران گذار به دولت جدید را پشت سر می‌گذارد که تمام تلاش دولت فعلی، احیای برجام و گشایش تحریم هاست. در این شرایط مردم برای سرمایه گذاری در بازار‌های مختلف بنا به سناریو‌های مختلف سرگردان هستند. اما در این میان خبر‌های خوش رفع تحریم‌ها هرازچندی تابلوی بورس را سبز و بازار طلا و سکه را قرمز می‌کند.

سرعت گیر رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۰

یک اقتصاددان معتقد است بررسی رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل تغییر در قیمت انواع دارایی‌ها از قبیل مسکن، طلا و حتی خودرو حاکی از آن است که رشد نقطه‌ای و سالیانه حجم نقدینگی در سال ۱۳۹۹ و ۳ ماهه اول سال ۱۴۰۰ به مراتب کمتر از رشد قیمت انواع دارایی‌ها بوده است.

عباس علوی راد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا قیمت انواع دارایی‌ها در سال ۱۳۹۹ رشد بسیار فراتر از رشد نقدینگی را تجربه کرده اند، این گونه پاسخ می‌دهد: به نظر می‌رسد در اینجا پای فاکتور پرقدرتی به نام انتظارات تورمی در میان است.

تمایل آمریکا برای بازگشت به برجام انتظارات تورمی را کاهش داد

این اقتصاددان می‌گوید: بعد از روی کار آمدن بایدن مهم‌ترین رویداد موثر بر انتظارات تورمی در ایران تمایل آمریکا برای بازگشت به برجام بوده است. نقطه آغازین این رویداد در زمستان سال ۱۳۹۹ بوده که در سال ۱۴۰۰ نیز همچنان ادامه دارد.

علوی راد ادامه داد: از سوی دیگر انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ هم یکی دیگر از رویداد‌های موثر بر انتظارات کارگزاران اقتصادی بود که به پایان رسید.

جهش قیمتی انواع دارایی‌ها بعید است

عضو انجمن اقتصاددانان ایران معتقد است: حالا دو رویداد در ادامه سال ۱۴۰۰ در شکل دهی انتظارات تورمی مردم ایران موثر است. اول تعیین تکلیف احیای برجام و رفع تحریم‌ها و دوم معرفی کابینه دولت سیزدهم و به ویژه تیم اقتصادی آن.

علوی راد با بیان اینکه جهش قیمتی انواع دارایی‌ها در سال ۱۴۰۰ بر پایه فعل و انفعالات درون سیستمی اقتصاد بعید به نظر می‌رسد، ادامه داد: با این همه تعدیل یا افزایش انتظارات تورمی می‌تواند معادلات را بر هم بزند.

چهار سناریو از آینده بازار ارز، طلا، خودرو و بورس

این اقتصاددان با تشریح عوامل موثر بر آینده بازار‌ها گفت: سناریوی اول احیای برجام در دولت فعلی یا دولت جدید و شکل گیری یک تیم اقتصادی هماهنگ در کابینه دولت سیزدهم است. در این سناریو تعدیل انتظارات تورمی محتمل و رکود قیمتی انواع دارایی‌ها قابل انتظار است.

علوی راد ادامه داد: سناریوی دوم ادامه مذاکرات برجام و انتقال به دولت جدید و طولانی شدن آن است. در این شرایط سرعت تعدیل انتظارات تورمی نسبت به سناریوی اول به مراتب کندتر خواهد بود و مقاومت قیمت انواع دارایی‌ها برای کاهش و رکود ادامه خواهد داشت.

عنصر اصلی تعیین کننده انتظارات تورمی

این اقتصاددان تشریح کرد: سناریوی سوم شکست مذاکرات پیرامون احیای برجام و توقف کامل مذاکرات و ادامه تحریم هاست. این سناریوی در کوتاه مدت به افرایش انتظارات تورمی دامن می‌زند و در ادامه به افزایش قیمت انواع دارایی‌ها منجر خواهد شد.

علوی راد گفت: فاکتور دیگری که علاوه بر عامل انتظارات بر قیمت انواع دارایی‌ها در ادامه سال ۱۴۰۰ موثر است، موضوع مداخلات دولت جدید در حوزه‌های ارز، مسکن و خودرو خواهد بود.

وی در پایان اضافه کرد: مداخلات برای رسیدن به یک قیمت تعادلی نرخ ارز، سیاست ساخت و ساز فوری مسکن، واردات یا ادامه ممنوعیت واردات خودرو بسیار تعیین کننده است.

منبع: اقتصاد ۲۴

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها