|
کدخبر: 153933

دلار بخریم یا بفروشیم؟

افزایش قیمت دلار طی روز‌های اخیر موجب دیدگاه‌های مختلفی در زمینه دلار شده و مردم را مردد در تصمیم گیری برای خرید یا فروش ارز کرده است.

اقتصاد دلار بخریم یا بفروشیم؟

امروز دلار پس از ماه‌ها نوسان روندی صعودی به خود گرفت. این افزایش قیمت دلار موجب به وجود آمدن دیدگاه‌های مختلفی در زمینه دلار شده و مردم را مردد در تصمیم گیری برای خرید یا فروش ارز کرده است. البته از نظر برخی از کارشناسان دلار همچنان در جاده نوسان است و نمی‌توان گفت که در آینده روند آن صعودی یا نزولی خواهد شد.

دلیل افزایش دلار طی روز‌های اخیر چه بود؟

به عقیده برخی از کارشناسان یکی از دلایل افزایش قیمت دلار طی روز‌های اخیر محقق نشدن وعده‌هایی مثل برگشت پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی و شایعات مربوط به حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی است. اما با این تفاسیر رئیس بانک مرکزی معتقد است که ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حذف نخواهد شد. به عقیده این کارشناسان حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی، دست بانک مرکزی را برای مداخله در بازار ارز باز خواهد کرد. همچنین عدم فروش ارز ارزان، موجب کاهش رانت و فساد اقتصادی می‌شود.

روز گذشته بازارساز در واکنش به افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، بهای این ارز را بر تابلوی صرافی‌های بانکی بالا برد. از این رو صرافی‌های بانکی ۲۸۰ تومان به نرخ فروش دلار خود اضافه کردند و این ارز به قیمت ۲۴ هزار و ۹۸۰ تومان رسید. این قیمت هزار تومان پایین‌تر از بازار آزاد بود. هزار تومان فاصله بین بازار آزاد و صرافی‌های بانکی این انگیزه را برای افراد ایجاد می‌کرد که در صف‌های خرید ارز قرار بگیرند.

اظهار نظرهای سیاسی دلار را گران می کند

احمد دهقان کارشناس اقتصادی و بازار مالی درباره افزایش نرخ دلار اظهار کرد: افزایش قیمت دلار طی روز‌های اخیر ناشی از اظهار نظر‌های سیاسی بوده و هست. برخی از اظهار نظر‌های سیاسی تاثیر بسیاری در ایجاد جو روانی دارند.

سمیعی کارشناس اقتصادی، در این خصوص اظهار کرد: قیمت واقعی ارز با احتساب تفاضل نرخ تورم در کشور ما با کشور‌های حوزه دلار به دست می‌آید. زمان‌هایی که درآمد‌های نفتی دست مسئولان اقتصادی را باز می‌گذارد، به طور معمول طبق مصلحت مسئولین اقتصادی سعی در پایین نگاه داشتن نرخ ارز به صورت مصنوعی دارند و این باعث می‌شود که فنر قیمت جمع شود و بعد با اندک تغییری در فضای سیاسی، فنر فرار کند و قیمت‌های پایین نگاه داشته شده به شدت و به طور ناگهانی بالا بپرد و باعث ایجاد رانت‌های فساد آفرین و تلاطمات مخرب شود.

وی ادامه داد: زمانی که قیمت ارز غیر واقعی و مصنوعی باشد، بدعهدی یک رئیس‌جمهور باعث ایجاد اضطراب و نگرانی یا تغییر او و روی کار آمدن یک رئیس جمهور دیگر در کشوری در آن سوی اقیانوس‌ها باعث خوشحالی خوشبینانه و گاهی ساده لوحانه می‌شود، ولی اگر قیمت‌های واحد و واقعی باشند از خبر‌های سیاسی تاثیر کمتری می‌پذیرد. نرخ تورم بالای ۳۰ درصد که در حال حاضر در اقتصاد کشور حاکم است. همچنین باید گفت که قیمت‌های فعلی نه تنها غیر طبیعی نیست، بلکه اگر تورم فعلی و روند افزایشی نقدینگی ادامه یابد، باید منتظر نرخ‌های بالاتر نیز باشیم.

این کارشناس بیان کرد: از مهمترین عوامل بالا رفتن نرخ ارز می‌توان به دو عامل بالا بودن نرخ تورم (بالا بودن حجم نقدینگی) و کاهش اعتماد عمومی به پول ملی اشاره کرد. در حال حاضر بزرگ‌ترین خطا در سیاست‌های اقتصادی کشور چند نرخی بودن است. این خطا علاوه بر ضربه‌های بسیار به اقتصاد کشور به اخلاق و اعتماد جامعه نیز ضربه می‌زند.

وی تصریح کرد: شاید در حال حاضر قوی‌ترین پول دنیا یورو باشد، اما اگر فردا ۹۰ میلیون آلمانی بروند درب بانک‌ها و صرافی‌ها صف بندند و هر یک بخواهند فقط یک هزار یورو از پولشان را بفروشند و تبدیل به مثلا دلار کنند، تا ساعاتی بعد ارزش پول آن‌ها به سرعت کاهش خواهد یافت، بنابراین می‌توان گفت نقش اعتماد مردم در قوت پول ملی کشور نقش مهمی دارد.

سمیعی ادامه داد: تجربه‌های ما از بازار ارز، نشان دهنده هر گونه سرکوب نرخ توسط مسئولین اقتصادی کشور بوده و در نهایت زمانی باعث رها شدن انرژی ذخیره شده، و صدمات و لطمات زیادی می‌شود. سودا گران و سود جویان هستند در بازار ارز نقش ویژه‌ای دارند. وظیفه ذاتی بانک‌های مرکزی این است که با تزریق به موقع و مثبت و منفی با ایجاد تلاطم توسط آن‌ها مقابله کند. همچنین دولت‌ها وظیفه دارند با وضع مقررات و مالیات‌های خاص بتواند آن‌ها را مهار کرده اجازه تاخت و تاز به آن‌ها ندهد.

در پایان؛ ایران، هنوز موفق به بازگشت پول های بلوکه شده خود از کشور های دیگر نشده و بخشی از افزایش تقاضای ناشی از نزدیکی به ایام پایانی سال و ورود اقتصاد به دوره پساکرونا پاسخ داده نشده است. از این رو باید گفت روند نوسان تدریجی قیمت دلار ادامه‌دار خواهد بود. در همچنین روزهای اخیر طبق آمار رئیس کل بانک مرکزی در پنج ماهه اخیر درآمدهای نفتی ایران دو برابر شده است. همچنین وی وعده دلار ۲۰ هزار تومانی داده بود اما به نظر می‌رسد هنوز این رشد درآمدهای نفتی تاثیر خود را بر بازار ارز نگذاشته است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها