|
کدخبر: 227538

نوسان قیمت در بازار برنج ایرانی

بررسی قیمت برنج طی یک دهه اخیر نشان از نوسان چند برابری این محصول خوراکی رایج دارد.

اصناف نوسان قیمت در بازار برنج ایرانی

چرا که اوایل دهه ۹۰ بسیاری از شالی‌کاران از ناچیز بودن قیمت برنج گلایه داشتند و شالیزارها را به دلیل نبود صرفه اقتصادی زیر ساخت‌وساز می‌بردند، اما در سال‌های اخیر وضعیت به کلی متفاوت شده است. تا جایی که خصوصا در دو سال اخیر نوسان قیمتی حول برنج بیشتر شده و بازارها به همین دلیل کم رمق‌تر شده است. برای توضیح این اتفاق، «خشکسالی» تبدیل به کلید واژه رایجی شده است. اما در کنار این پدیده، دلایل دیگری نیز وجود داشته تا وضعیت قیمت برنج به این سمت کشیده شود.

حسن تقی‌زاده، رئیس اتحادیه برنج‌فروشان شهرستان بابل در گفت‌وگو با «ایلنا»، پیرامون نوسان‌های قیمت برنج گفت: «قیمت برنج نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۸۰ درصد افزایش پیدا کرده است و این افزایش نرخ ریشه در تورم، کاهش تولید، خشکسالی، افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی، افزایش قیمت سموم، افزایش کرایه حمل و نقل و... دارد.»

وی با اشاره به قیمت انواع برنج‌های ایرانی در بنکداری گفت: «برنج هاشمی بوجار نشده کیلویی ۴۸ هزار تومان است و برنج هاشمی بوجار و بسته‌بندی شده کف ماشین کیلویی ۵۴ تا ۵۵ هزار تومان است. کشت دوم برنج امراللهی کیلویی ۶۰ هزار تومان و کشت دوم هاشمی کیلویی ۵۸ هزار تومان است. قیمت برنج پرمحصول فجر نیز کیلویی ۴۳ هزار تومان و برنج شیرودی حداکثر ۳۷ هزار تومان و برنج ندا کیلویی ۳۳ هزار تومان است. این در حالی است که دو ماه پیش برنج طارم حداقل کیلویی ۳۵ هزار تومان خرید و فروش می‌شد.»

این فعال اقتصادی با اشاره به کاهش تولید برخی از اقلام برنج گفت: «در سال جاری کشت طارم کاهش پیدا کرد، چرا که در سال گذشته قیمت برنج پرمحصول بالا رفت از این‌رو کشت طارم کاهش پیدا کرد و کشاورزان رو به کشت برنج پرمحصول رفتند.»

بنا به گفته تقی‌زاده، خشکسالی ۱۰ تا ۲۰ درصد برداشت محصول را کاهش داد و کشت برنج سنتی طارم و هاشمی نسبت به برنج پرمحصول کم شد.

وی درباره تفاوت فاحش قیمت برنج در بنکداری و واحدهای صنفی گفت: «برخی از صاحبان فروشگاه‌های زنجیره‌ای از ابتدای سال در مقیاس بالا چون ۱۰ هزار تن برنج را از کشاورزان خریداری کردند و به‌جای اینکه این محصول را حداقل کیلویی ۵۰ هزار تومان عرضه کنند آن را در فروشگاه‌های خود کیلویی ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان به فروش می‌رسانند که این قیمت‌ها غیر معقول و غیرمنصفانه است.»

همچنین در این رابطه علی اکبریان، نایب رئیس انجمن برنج نیز گفت: «تفاوت قیمت برنج ایرانی در بنکداری و واحدهای صنفی فاحش است و من از قیمت برنج کیلویی ۸۰ هزار تومان متعجب شده‌ام.»

وی کشاورز را به عنوان برند اصلی برنج معرفی کرد و افزود: «برخی به بهانه اینکه برنج آنها برند است محصول را گران می‌فروشند، اما باید بگویم که برند اول در برنج کشاورز است نه شرکت‌های بسته‌بندی.»

این فعال اقتصادی ادامه داد: «کشاورز نمی‌تواند برنج شیرودی را کیلویی ۳۵ هزارتومان و طارم را کیلویی ۴۵ هزار تومان بفروشد، چرا که خریداری برای برنج با این نرخ وجود ندارد.»

بنا براین گزارش، برنج صدری‌هاشمی و آستانه در بنکداری تهران کیلویی ۶۲ هزار تومان است که واحدهای صنفی با احتساب سود ۱۲ درصدی خود این محصول را به خریداران عرضه می‌کنند.

 

منبع: دنیای اقتصاد

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها