در گفتوگوی گسترشنیوز با عضو شواری هماهنگی مدارس غیردولتی مطرح شد:
والدین کجا میتوانند با مدارس موفق آشنا شوند؟
نمایشگاه دستاورهای مدارس و مراکز غیردولتی در سه بخش برگزار میشود: رویکردها، دستاوردها و زیرساختها.
گسترشنیوز: اولین دوره نمایشگاه دستاوردهای مدارس و مراکز غیردولتی و صنایع وابسته، پنجم تا هشتم اسفندماه در مصلی امام خمینی برگزار خواهد. در این نمایشگاه، مدارس غیردولتی دستاوردها و موفقیتهای ۳۰ ساله خود را به نمایش عموم خواهند گذاشت. نمایشگاه دستاوردهای مدارس غیردولتی چه اهدافی را دنبال میکند؟ فلسفهاش چیست؟ و کموکیف برگزاری آن چگونه خواهد بود؟ برای یافتن پاسخ این سوالات مهم با یکی از اعضای شورای هماهنگی موسسان مدارس غیردولتی به گفتوگو نشستیم تا از کم و کیف و اهداف نمایشگاه، مطلع شویم. ناصرالملکی در بخشهای اول و دوم این مصاحبه درباره فلسفه مدارس غیردولتی و دستاوردهای ۳۰ ساله این نوع مدارس سخن گفت و در بخش سوم، اهداف و نحوه برگزاری نمایشگاه را توضیح میدهد.
فرصتی برای آشنایی والدین با مدارس موفق
عضو شواری هماهنگی موسسان مدارس غیردولتی در معرفی نمایشگاه دستاوردهای مدارس غیردولتی گفت: صنف آموزشوپرورش تنها صنف و جامعهای است که تاکنون نمایشگاه نداشته است. این نمایشگاه برگزار میشود تا مدارس غیردولتی بتوانند دستاوردهای خود را نمایش دهند. بخش آموزش غیردولتی به این اقدام نیاز دارد چون بههرحال مشغول یک فعالیت اقتصادی است و با والدین دانشآموزان، بدهبستان مالی دارد بنابراین باید بتواند عملکرد خود را در قالب یک نمایشگاه به نمایش بگذارد. از طرف دیگر به جایی نیاز بود که مدارس غیردولتی بتوانند خود را معرفی و عرضه کنند. برگزاری این نمایشگاه انتخاب را برای مردم راحتتر و آگاهانهتر میکند. آنها قبلا فقط از طریق تابلوها و شنیدهها برای فرزندان خود مدرسه انتخاب میکردند. به نمایشگاهی نیاز بود که والدین بتوانند با مدارس خوب و موفق آشنا شوند.
نمایشگاه، فرصتی برای تبادل تجربه
وی در تکمیل این قسمت از سخنان خود به عامل سومی که برگزاری نمایشگاه را ضروری ساخته بود اشاره کرد: جایی برای تبادل تجربه وجود نداشت. والدین نمیتوانستند تجربیات خود را در اختیار دیگران بگذارند یا از تجارب دیگران استفاده کنند. یکی از اهداف اصلی نمایشگاه دستاوردهای مدارس غیردولتی آن است که محلی باشد برای تبادل تجربه.
مکانی برای طرح شیوههای نوین مدرسهداری
ناصرالملکی در ادامه گفتوگو چند هدف مهم دیگری که این نمایشگاه دنبال میکنند را برشمرد: تقویت رویکرد پژوهشمحوری یکی دیگر از اهداف نمایشگاه است. معتقدیم مدارس غیردولتی اگر بتوانند روحیه پژوهشگری و مهارتآموزی را نهادینه کنند به نفع روند توسعه کشور تمام خواهد شد. در این صورت مدارس غیردولتی به لحاظ کمی و کیفی رشد خواهند کرد و شاهد رشد بیشتر دانشآموزان در ابعاد مختلف آموزشی، تربیتی و اخلاقی و مهارتآموزی خواهیم بود.
اسناد بالادستی غنی اما ناکافی
نمایشگاه دستاوردهای مدارس غیردولتی میتواند ایدههای جدیدی به نظام آموزشی کشور ارائه کند. ناصرالملکی ضمن بیان این مطلب اظهارکرد: اسناد بالادستی ما در حوزه آموزشوپرورش بسیار غنی هستند. سند تحول بنیادی آموزشوپرورش هم، کامل و تحولآفرین است و نقشه راه بسیار خوبی است ولی به روشهای نوین مدرسهداری نیاز داریم. نمایشگاه میخواهد محلی باشد برای تبادل تجارب و ایدههای مدیران مدارس.
عضو شورای هماهنگی موسسان مدارس غیرانتفاعی در بخش دیگری از سخنان خود به یکی دیگر از ابعاد این نمایشگاه پرداخت و گفت: یکی از ابعادی که در همین سال اول به نمایشگاه کردیم صنایع آموزشی است و شرکتهای دانشبنیاد است. سعی شده است که فناوریهای نوین آموزشی معرفی شود.
دنبال همافزایی هستیم
وی در تشریح فواید نمایشگاه گفت: این نمایشگاه قبل از هر چیز باعث همافزایی میان بخشهای مختلف میشود. وقتی موفقیتهای گسترده مدارس غیردولتی زیر یک چتر و در یک سالن به نمایش همگانی گذاشته شود باعث ایجاد امید در میان میشود.
ناصرالمکی در رابطه با برگزاری این نمایشگاه در کشورهای دیگر جهان گفت: اینگونه نمایشگاهها سابقه زیادی در جاهای دیگر جهان دارند اما در کشور ما تازگی دارند. البته مدارس ما نمایشگاه برگزار میکردند ولی در این نمایشگاهها عمدتا مصنوعات دستی دانشآموزان به نمایش گذاشته میشد. فلسفه کلی نمایشگاه دستاوردهای مدارس غیردولتی آن است که دستاوردهای سیساله را در سه بخش معرفی کند.
اول: رویکردها
منوچهر ناصرالملکی در تشریح این سه بخش گفت: در بخش «رویکردها» بیشتر به اهداف، چشماندازها و برنامهها توجه میشود. موارد گفتهشده ممکن است در قالب پاورپوینت و کارگاه ارائه شوند. بهعنوانمثال فلان مدرسه میتواند چشماندازی که برای رسیدن دانشآموزان خود به فلان نقطه از رشد و پیشرفت اندیشیده است را شرح دهد و برنامهای که برای رسیدن به هدف خود طراحی کرده است را معرفی کند.
دوم: دستاوردها
ناصرالملکی در ادامه افزود: بخش دوم «دستاوردها» یا موفقیتهای علمی، تربیتی، هنری، قرآنی و بینالمللی است. بهعنوانمثال مدارس میتوانند چهرههای موفقی که از آنجا فارغالتحصیل شدهاند را دعوت و معرفی کنند. یا بهعنوان یک مثال دیگر، میتوانند فعالیتهایی که در حوزه مسابقهها و جشنوارههای داخلی و خارجی انجام دادهاند را تشریح کنند. بهعنوانمثال سوم، مدارس میتوانند فعالیتهایی که در حوزه مسئولیت اجتماعی و عضویت در انجیاوها و امور خیرخواهانه انجام دادهاند را به عموم مردم معرفی کنند.
سوم: زیرساختها
بخش سوم به «زیرساختها» مربوط میشود. منوچهر ناصرالملکی در تشریح این بخش از نمایشگاه گفت: در بخش زیرساختها و امکانات؛ تجهیز مدارس به امکانات کمکآموزشی، بهرهمندی از فناوریهای دیجیتال، هوشمندسازی کلاسها، تجهیز آزمایشگاهها و کارگاهها و کتابخانه، سالنهای ورزشی و فرهنگی و استفاده بهینه از فضای فیزیکی مدرسه ازجمله مباحث و سرفصلهایی هستند که به نمایش گذاشته میشوند.
موفق شویم، نمایشگاه را بینالمللی میکنیم
وی در تکمیل بحث بخشهای نمایشگاه افزود: درمجموع نمایشگاه میخواهد شیوههای نوین مدرسهداری، چشماندازها، دستاوردها و زیرساختها را در معرض دید مردم، مسئولان نهادها و دستگاهها، نمایندگان مجلس و رسانهها قرار دهد. متاسفانه بخش آموزش غیردولتی و موفقیتهای آن، چندان شناسانده نشده است و شورای هماهنگی موسسان مدارس غیردولتی میخواهد فرصت لازم برای معرفی بخش غیردولتی را فراهم آورد تا در نهایت ارتباط و تعامل بهتری ایجاد بشود. شورا بلندمدت فکر میکند و اگر این نمایشگاه در سطح داخلی با موفقیت برگزار شود حتما آن را بینالمللی خواهیم کرد. منظور از بینالمللی شدن آن است که مدارس کشورهای دیگر منطقه، بهویژه کشورهای اسلامی دعوت شوند. از طرف دیگر مدارس خود را تشویق خواهیم کرد که در نمایشگاههای مشابه بینالمللی شرکت کنند. در منطقه ما نمایشگاه مهم و شناختهشدهای در امارات برگزار میشود. انگلستان، کانادا، استرالیا، کره، چین و روسیه ازجمله کشورهایی هستند که این نمایشگاه را همهساله برگزار میکنند. نمایشگاه بهترین رسانه برای عرضه دستاوردهاست و امیدواریم نمایشگاه امسال بهخوبی و با موفقیت برگزار شود.
ارسال نظر