|
کدخبر: 155855

دلایل رکود در بازار مسکن چیست؟

رئیس کانون انبوه سازان با بیان اینکه از سال ۱۳۹۶ تاکنون نرخ مصالح ساختمانی حدود ۱۰ برابر افزایش یافته است، گفت: با توجه به رکود حاکم بر بازار مسکن و به هم خوردن زنجیره عرضه و تقاضا، هم اکنون واحدهای آماده با نرخ به مراتب کمتر از هزینه واحدهای در حال ساخت به فروش می‌رسد.

راه و مسکن دلایل رکود در بازار مسکن چیست؟

جمشید برزگر اظهار کرد: درحال‌حاضر بازار مسکن در رکود به سر می‌برد که سه علت اصلی آن نوسانات بازار ارز، افزایش نرخ مصالح ساختمانی و عدم توان متقاضیان است. در واقع زنجیره عرضه و تقاضا به هم خورده و چشم‌اندازی برای این بازار حتی بعد از انتخابات ریاست جمهوری نمی‌توان متصور بود.

وی افزود: اغلب معاملات در بازار مسکن از نوع تبدیل است. اما هم اکنون کسی نمی‌تواند ملک خود را بفروشد و آن را به واحد مرغوبتر تبدیل کند. این مسئله بخش ساخت‌وساز را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

رئیس کانون سراسری انبوه سازان با بیان اینکه ۹۷ درصد مصالح مصرفی صنعت ساختمان در داخل کشور تولید می‌شود گفت: چرا با وجود خودکفایی در بخش نهاده‌های ساختمانی، نرخ مصالح از بازار ارز تاثیر می‌گیرد؟ از سال ۱۳۹۶ تا کنون نرخ مصالح تقریبا ۱۰ برابر شده است. به طور مثال میلگرد کیلویی ۱۲۰۰ تومان بوده که هم اکنون ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان شده است. ورق آهن نیز از ۱۶۰۰ تومان به ۲۲ تا ۲۸ هزار تومان افزایش پیدا کرده است.

برزگر تصریح کرد: در مقطع فعلی متقاضیان می‌توانند با قیمتهایی به مراتب پایین تر از نرخ تمام شده ساخت، مسکن تهیه کنند. بنابراین انگیزه‌ای برای تولید مسکن باقی نمی‌ماند و تاثیر رکود ساخت‌وساز در آینده خود را به شکل رشد قیمتها نشان می‌دهد. بجز نرخ مصالح که رشد عجیب و غریبی داشته، هزینه دستگاههای خدماتی مثل شهرداریها و نظام مهندسی نیز با رشد مواجه شده است. طبق محاسبات یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان از نرخ هر متر مربع مسکن را هزینه‌های بالاسری تشکیل می‌دهد.

وی با انتقاد از ابهامات متعدد در قراردادهای طرح اقدام ملی مسکن گفت: به اعتقاد من پروژه مسکن ملی به جایی نمی‌رسد و به نوعی سر کار گذاشتن مردم است. تنها امتیاز این طرح واگذاری زمین با اقساط ۱۰ ساله است. اما فقط ۱۰۰ میلیون تومان وام با نرخ ۱۸ درصد پرداخت می‌کنند که کسی نمی‌تواند با این پول صاحب خانه شود. متقاضیان باید ظرف ۲۴ ماه بیش از ۲۰۰ میلیون تومان بپردازند. کدام یک از اقشار پایین و حتی متوسط توان این را دارد که هر ۴ تا ۵ ماه بیش از ۴۰ میلیون تومان تهیه کند؟

رئیس کانون انبوه سازان خاطرنشان کرد: در طرح مسکن مهر تجربیات تلخ و شیرین توام بود. به اعتقاد من باید جنبه مثبت پروژه مسکن مهر تقویت می‌شد و همان طرح ادامه پیدا می‌کرد.

برزگر درباره پیش‌بینی از بازار مسکن در ماههای پیش رو گفت: با توجه به ابهامات اقتصاد کلان و نبود چشم‌انداز روشن از وضعیت بازار ارز نمی‌توان هیچ نوع پیش‌بینی از وضعیت آینده بخش مسکن بعد از انتخابات ریاست جمهوری ارائه داد. راهکار اصلی این است که ثبات اقتصادی ایجاد شود و تولید مسکن افزایش یابد تا در آینده دوباره با نوسان نرخ مواجه نشویم.

قیمت مسکن در تهران متری ۲۷.۴ میلیون تومان

بنابراین گزارش، دی ماه امسال متوسط نرخ هر متر مسکن در شهر تهران ۲۷ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۹۸.۳ درصد افزایش دارد. طبق اعلام بانک مرکزی همچنین تعداد معاملات انجام شده در دی ماه سال ۱۳۹۹ معادل ۳.۵ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۷.۱ درصد کاهش و در مقایسه با ماه قبل ۳۷.۶ افزایش را نشان می‌دهد. گزارش بهمن ماه هنوز ارائه نشده است.

منبع: ايسنا

ارسال نظر