در گفتوگوی رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران با گسترشنیوز عنوان شد:
تحریم نانوشته غذا و دارو
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران گفت: برخی از شرکتهای بزرگ بینالمللی حملونقل بهتبع تحریمهای امریکا فعالیت خود را در بنادر ایران محدود کردهاند و علیرغم اینکه گفته میشود غذا و دارو تحریم نیست اتفاقی که عملاً افتاده این است که غذا و دارو هم تحریم میشود.
کاوه زرگران در گفتوگو با گسترشنیوز علت اصلی تحریم غذا و دارو را وجود محدودیتهای جدی در نقل و انتقالات پولی دانست و گفت: در نقل و انتقالات بانکی هیچ استثنایی برای انتقال پول غذا و دارو وجود ندارد که طبیعتاً این موضوع باعث ایجاد محدودیتهایی میشود که نانوشته غذا و دارو را تحریم میکند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: به دلیل تحریمها نمیتوانیم در حملونقل بینالمللی از گزینههای متعددی استفاده کنیم و به برخی شرکتها و کشورها محدود میشویم. این محدودیت باعث شده هزینه انتقال کالا به بنادر ایران نسبت به قبل از تحریم افزایش پیدا کند که در نتیجه نرخ مواد اولیه خام (در صنایع غذایی) هم افزایش یافته است.
محدودیت در بازارهای صادراتی
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران با اشاره به موضوع صادرات گفت: پس از اعمال تحریمها بازارهای صادراتی کشور محدود شده است. او اضافه کرد: بازگشت پول حاصل از صادرات به کشور با محدودیتهای متعددی روبهرو شده است و بسیاری از صادرکنندهها نمیتوانند پول حاصل از صادرات خود را به کشور بازگردانند.
خودتحریمی؛ بزرگترین مانع پیش روی تولید
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به سال ۹۸ که سال رونق تولید نام گرفته اشاره کرد و گفت: صادرات محور و محرک اصلی تولید در کشور است. در سالی که باید رونق تولید را در دستور کار داشته باشیم، عجیبترین اتفاق این است که قوانین بهگونهای وضع میشود که صادرکنندهها تحریم و تنبیه شوند. وی ادامه داد: این قوانین بهگونهای است که صادرکنندههای بزرگ زیان بیشتری میبینند؛ بهعنوان مثال قانونی که بانک مرکزی برای بازگشت پول وضع کرده باعث میشود صادرکنندهای که مثلاً ۲۰۰میلیون دلار صادرات داشته زیان بیشتری ببیند تا صادرکنندهای که ۵۰۰ هزار دلار صادرات داشته، چراکه صادرکنندههای کوچکتر از معافیتهای صادراتی استفاده میکنند درحالیکه صادرکنندههای بزرگ از این معافیتها استفاده نمیکنند. وی افزود: این قوانین باعث میشود زیر پای صادرکنندههای بزرگ خالی شده و گویی که تنبیه میشوند. زرگران با بیان اینکه شرکتهای بزرگ تولیدی ما دچار تحریمهایی از سوی بانک مرکزی شدهاند گفت: این شرکتها دچار محدودیتهایی برای انتقال پول از طرف بانک مرکزی شدهاند. این عضو عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با تصریح اینکه سیاستهای بانک مرکزی منجر به خودتحریمی شده است گفت: این سیاستهای خودتحریمی باعث شده قبل از آنکه تحریمهای امریکا بر واحدهای تولیدی اثر بگذارد نه تنها آنها را از رونق دور کنیم بلکه تولید آنها را نیز محدود کنیم.
ضرورت حمایت دولت و بانک مرکزی از تولیدکنندهها و صادرکنندهها
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران با اشاره به ضرورت حمایت دولت و نهادهای تصمیمگیر از تولیدکنندهها و صادرکنندهها، وضع قوانینی که فضای کسبوکار را برای فعالیت تولیدکنندهها بهبود بخشد ضروری دانست. کاوه زرگران به بخشنامهها و مصوبات یکسال اخیر اشاره کرد و گفت: مشکلاتی که در یکسال اخیر داشتیم همه از بخشنامهها، قوانین و مصوبات دولتی بوده و در رأس آنها بانک مرکزی بوده است که برای بخش تولیدی کشور زیانآور بوده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه نکته قابل توجه در بحث تحریمها قطع شدن ارتباط تجاری ایران با سایر کشورهاست، ادامه داد: فشارهایی که دولت امریکا به سایر کشورها برای قطع روابطشان با ایران وارد میکند، باعث شده تا بسیاری از شرکتها از ترس منافعی که در همکاری با امریکا دارند، ترجیح دهند فعالیت تجاری خود را با بازار کوچکتری مثل ایران محدود کنند. کاوه زرگران در همین باره افزود: این موضوع باعث شده منابع تأمین برخی از مواد اولیهای که برای تولید به آنها نیاز داریم محدود شود و نتوانیم با برخی از شرکتهایی که در گذشته از آنها کالا تأمین میکردیم، کار کنیم. بهعنوان مثال در زمینه تأمین ماشینآلات، برخی از شرکتهای بزرگ همکاریهای خود را با ایران محدود کردهاند و انتقال فناوری را به آینده منوط کردهاند. وی افزود: مشکل دیگری که به وجود آمده نقل و انتقالات مالی است. مسیرهای انتقال پول به چند کشور محدود شده است و این محدودیت باعث شده انتقال پول به برخی از تأمینکنندهها هزینه بالایی داشته باشد. در واقع هزینهای را به نرخ تمامشده محصولات اضافه میکند و نهایتاً باعث میشود که ما کالاها را گرانتر خریداری کنیم.
ثبات اقتصادی شرط اصلی رونق تولید
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به اهمیت ثبات اقتصادی در بهبود فضای تولید کشور، از سیاست ارزی بانک مرکزی برای دریافت مابهالتفاوت ارزی از خطوط تولیدی که هنوز ایجاد نشدهاند، انتقاد کرد. زرگران در همین باره گفت: با توجه به اینکه سیاستهای توسعهای کشور بر افزایش میزان سرمایهگذاری در طرحهای ایجادی و توسعهای تأکید دارد، سرمایهگذاری چند برابر شده و توجیه اقتصادی را از بین برده است. در همین وانفسا بانک مرکزی اصرار دارد از خطوطی که قبل از اعمال تحریمها خریداری شده و هنوز به کشور منتقل نشده و ساخته نشده، مابهالتفاوت ارزی دریافت کند، یعنی عملاً بانک مرکزی میخواهد اجازه ایجاد آن طرحها را ندهد و میخواهد آنها را متوقف کند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با تأکید بر اهمیت برنامهریزی دقیق در شرایط فعلی تصریح کرد: باید برنامهریزی دقیقی داشته باشیم تا واحد تولیدی در یک آرامش فکری بتواند اولا به مشکلات و دورنمای اقتصادی بنگاه تولیدی خود فکر کند، ثانیاً بتواند یک برنامهریزی بلندمدت داشته باشد.
زرگران افزود: همه واحدهای تولیدی در اقصی نقاط دنیا برنامههای بلندمدت چندساله دارند و اهداف بلندمدت چندساله دارند درحالیکه فضای اقتصادی امروز ایران شرایطی را به وجود آورده است که برای یک ماه آینده بنگاههای اقتصادی هم نمیتوانیم برنامهریزی کنیم. همین امروز هیچ فعال اقتصادی نمیداند ظرف یک ماه آینده، خصوصاً در حوزه صنایع غذایی تکلیف نرخ ارز مرجع چه خواهد بود و آیا مواد اولیه یک جهش بزرگ قیمتی را تجربه خواهد کرد یا نه، که طبیعتاً اثر مستقیم بر صنایع غذایی خواهد داشت.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در انتها گفت: وقتی فضای اقتصادی تا این حد غیرشفاف است و معدود افرادی میتوانند اطلاع داشته باشند که چه اتفاقی در هفته و ماههای آینده خواهد افتاد، برنامهریزی، هدفگذاری و بهرهوری از صنعت و تولید کشور دور میشود و رونقی را در آینده نخواهیم داشت.
ارسال نظر