|
کدخبر: 104857

گسترش نیوز گزارش می‌دهد:

بورس امروز در یک نگاه

بورس امروز شاهد حذف ریال و افرایش شاخص کل بود.

بورس بورس امروز در یک نگاه

ریال از معاملات بورس حذف شد

یکی از اصلاحات ایجاد شده در معاملات بورس، افزایش دامنه نوسان ثبت سفارش از یک ریال به ۱ تومان بوده که مورد استقبال فعالان بورسی قرار گرفته است.

از ابتدای هفته برخی معامله‌گران در ثبت سفارش در خرید یا فروش نمادهای خود دچار مشکل شده بودند البته نه به علت فنی یا اختلال بلکه به این دلیل که از تغییر در نحوه سفارش‌گذاری و اصلاح دامنه نوسان سفارش از یک ریال به ۱۰ ریال بوده است.

اگر چه هنوز در نمادهای فرابورسی می‌توان با دقت یک ریال سفارش‌ها را به ثبت رساند اما از روز شنبه ثبت سفارش در نمادهای بورسی با نوسان ۱ تومانی (۱۰ ریالی) امکان‌پذیر است. به عنوان مثال معامله‌گران در نماد فولاد که در معاملات امروز دامنه نوسانی بین ۱۰۹۰۰ و ۱۲۰۴۰ دارد، می‌توانند سفارشاتی نظیر ۱۰۹۱۰، ۱۰۹۲۰ و … را ثبت کنند در حالی که پیش از این سفارش‌ها یک ریال، یک ریال قابل تغییر بود. هدف سازمان بورس از این اقدام کاهش تعداد سفارش‌های ممکن و در نتیجه کاهش فشار بر سامانه معاملاتی بوده است که به نظر می‌رسد در این امر موفق عمل کرده است.

انتظار می‌رود با توجه به بازخورد مثبت فعالان از این تغییر، مدیریت فرابورس نیز به زودی این تغییر را در دستور کار خود قرار دهد.

منشا نوسان‌های پرتکرار بورس کجاست؟

این مهم در حالی رقم خورد که این روزها شاخص‌ها و البته قیمت سهام با موج‌های سینوسی مواجه شده‌ است. منشا این نوسان‌های پرتکرار را باید در تغییر رفتار معامله‌گران و کاهش بازه زمانی مورد انتظار برای کسب سود به روز و حتی ساعت جست‌وجو کرد. جایی که از یکسو کسب سود حداکثری در کوتاه‌ترین زمان ممکن و از سوی دیگر رسیدن به سطوح مقاومتی تکنیکال رویکرد معامله‌گری را تغییر داده است.

کاهش نگاه کوتاه‌مدت به یک روز

شاید بیراه نباشد اگر بگوییم که این روزها نگاهی روزمره بر معاملات سهام حاکم شده است. معامله‌گرانی که پس از هر افتی، قیمت‌ها را جذاب قلمداد کرده و از این رو شاهد افزایش تقاضا در کلیت بازار هستیم. این مهم اما تداوم چندانی نیافته و به سرعت موجی از شناسایی سود بازار را فرا می‌گیرد. از این رو با افزایش فشار فروش روند بازار با چرخش محسوسی همراه شده و شاهد افت قیمت‌ها هستیم. این چرخه روزانه در حال تکرار است و نه تنها قیمت شرکت‌ها با نوسان‌های متوالی همراه می‌شود بلکه این رفتار سینوسی در شاخص‌های اصلی بورس تهران نیز مشاهده می‌شود. از این رو رویکرد سهامداری که در ماه‌های اخیر کوتاه‌مدت شده بود این روزها به روز و حتی ساعت کاهش پیدا کرده و به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین اهداف صاحبان سرمایه کسب بازده‌ قابل‌توجه در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. این مهم سبب شده تا جایگاه تحلیل در سهامداری به فراموشی سپرده شود و حتی تحولات پیرامونی و داده‌های مهم اقتصادی نیز کمتر مورد توجه معامله‌گران قرار گیرد.

تحلیل؛ نیمه گمشده بازار

به نظر می‌رسد این روزها تحلیل جزء گمشده بازار سهام است و کمترین نقش را در تصمیم‌گیری معامله‌گران برعهده دارد. به‌عنوان نمونه می‌توان به توجه نکردن بورس‌بازان به ریسک‌های سیستماتیک اشاره کرد. در این میان می‌توان به تحولات مرتبط با بازار جهانی اشاره کرد. بازاری که در برهه‌ای از زمان تحت تاثیر پاندمی کرونا روندی کاهشی را تجربه کرد و بازارهای بین‌المللی سهام نیز قرمزپوش شدند که البته بورس تهران واکنشی متفاوت به آن نشان داد تا جایی که شاهد رشد سریع و پرشتاب قیمت سهم‌ها بودیم. آمارها نشان می‌دهد از ابتدای اسفندماه تاکنون یعنی همزمان با آغاز شیوع گسترده کرونا نماگر اصلی سهام با رشد ۱۵۰ درصدی همراه شده است. در این میان نه افت قیمت نفت و فلزات اساسی در بازار جهانی برای بازیگران بورس تهران اهمیتی چندانی داشته و نه تعطیلی بنگاه‌های تولیدی در داخل کشور برای مقابله با شیوع بیشتر این ویروس جدید. در مقابل بیشترین سیگنال برای خرید و فروش از تکنیکالیست‌های بازار دریافت می‌شد. موضوعی که با نزدیک شدن به سطوح مقاومتی به یکی دیگر از دلایل تسری نگاه روزمره در میان صاحبان نقدینگی و نوسان پردامنه قیمت‌ها در طول یک روز معاملاتی تبدیل شده است.

مقاومت‌های تکنیکال بازار

کارشناسان تکنیکال بازار معتقدند یکی از دلایلی که در روزهای اخیر سبب نوسان قیمت سهام و در نتیجه شاخص کل در محدوده فعلی شده، نزدیک شدن قیمت‌ها به مقاومت‌های تکنیکالی است. دیروز با رشد ۲۴/۱ درصدی شاخص کل، این نماگر از مرز یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد عبور کرد. در این میان بر اساس آخرین تحلیل‌ها مقاومت تکنیکالی شاخص یک میلیون و ۲۲۰ هزار واحد است. مقاومتی که همواره پیش از عبور از آن نماگر سهام رفتاری سینوسی از خود نشان می‌دهد. این مهم اما تنها مختص شاخص‌های اصلی بازار نیست و به نظر می‌رسد اغلب سهام نیز به مقاومت تکنیکالی خود نزدیک شده‌اند. از این رو فراز و فرود مکرر قیمت‌ها در اغلب شرکت‌های سهامی نیز دیده می‌شود. در این شرایط اما سهامداران منتظر عبور قیمت سهام خود از این مرزهای روانی نمی‌مانند و ترجیح می‌دهند به اصطلاح نوسان‌گیری کنند. رفتاری که البته بیشتر مختص تازه‌واردهای بورس است. معامله‌گرانی که تمایل دارند سهم‌های موجود در سبد (پرتفوی) خود را در محدوده مثبت قیمتی نقد کرده و دوباره با افت قیمت‌ها در نقش خریدار ظاهر شوند و حداکثر سود را از این نوسان‌ها دریافت کنند.

چهارمین روز جولان حقیقی‌ها

بازیگران بورس به دنبال جو مثبت حاکم بر بازار به خریدهای خود شدت بخشیدند و در نهایت ۶۶۲میلیارد تومان نقدینگی را در سبد(پرتفوی) خود جابه‌جا کردند. به این ترتیب برای چهارمین روز متوالی شاهد جابه‌جایی سهام در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم. در این میان بخش عمده‌ای از خریدها در گروه ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی و به‌ویژه تک نماد ایران‌ ترانسفو بود. به‌طوری‌که هر چند خالص خرید حقیقی‌ها در این گروه ۲۱۲میلیارد تومان بود، ولی میزان خرید سهامداران خرد در نماد «بترانس» بیشتر از خالص خرید صنعت بود. بر این اساس دیروز بیش از ۲۱۵میلیارد تومان نقدینگی در سبد (پرتفوی) سهامداران حقوقی به حقیقی «بترانس» جابه‌جا شد. در صنعت مزبور حقوقی‌ها خریدهای سنگینی در نماد کابل البرز داشتند. این روند با خالص خرید ۴میلیارد تومان سهامداران عمده «بالبر» دنبال شد.

در ادامه این روند معامله‌گران حقیقی به خرید سهام گروه سرمایه‌گذاری تمایل نشان دادند و در نهایت خالص خریدی در حدود ۹۲میلیارد تومان را در این گروه ثبت کردند. بخش عمده‌ای از خریدها به جمع‌آوری سهام «وبهمن» تعلق داشت؛ به‌طوری‌که ۶۶میلیارد تومان از این رقم یعنی ۷۲درصد از خالص خرید گروه به تقاضای سهام سرمایه‌گذاری بهمن تخصیص یافت. در میان نمادهای خودرویی نیز در حالی سایپا با خالص خرید ۲۰میلیارد تومانی همراه شد که دو نماد «خکار» و «خگستر» نیز هر کدام خالص خریدی در حدود ۱۷میلیارد تومان را تجربه کردند. در مقابل حقوقی‌ها به خرید سهام «خنصیر» تمایل نشان داده و ۲/۱میلیارد تومان نقدینگی را بابت خرید سهام مزبور به سبد (پرتفوی) خود منتقل کردند. برآیند این خریدها سبب شد در نهایت ۸۲میلیارد تومان نقدینگی در سبد (پرتفوی) سهامداران حقیقی به حقوقی در گروه خودرو منتقل شود.

بورس امروز میزبان صف‌های خرید سنگین

در مرحله پیش‌گشایش بازار سهام امروز (سه‌شنبه ۲۷ خرداد ماه) صف‌های خرید سنگینی در بیشتر نمادهای خودرویی و بانکی تشکیل شده است.

در مرحله پیش‌گشایش بازار سهام تقاضا برای نمادهای بانکی و خودرویی همچنان ادامه دارد و بیشتر نمادهای این دو گروه با صف‌های خرید سنگین مواجه هستند و به نظر می‌رسد امروز نیز این دو گروه پیشتاز بازار باشند.

بر این اساس، دو نماد وبصادر و خساپا امروز نیز صف خریدی میلیاردی تشکیل داده‌اند و خودرو و وتجارت نیز روی هم رفته بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون حجم متقاضی دارند. این در حالی است که فشار عرضه در گروه پالایشی کاملا مشهود است و در بیشتر نمادهای این گروه تعداد فروشنده‌ها بیشتر از خریداران است.

بازار سهام در حالی معاملات خود را از دقایقی دیگر آغاز می‌کند که اگر چه در پایان روز گذشته شاخص کل رشدی ۱۵ هزار واحدی را به ثبت رساند و در قله یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی متوقف شد اما در یک ساعت پایانی روندی نزولی داشت. این در حالی است که پیش از شروع معاملات امروز نمادها کایتا و ثنظام به دلیل افشای اطلاعات گروه الف متوقف شده‌اند.

۱۴ عرضه اولیه جدید در راه بورس

۱۴ شرکت در فهرست انتظار ورود به فرابورس قرار گرفتند. هر چند فصل بهار فرابورس با عرضه اولیه چهار شرکت جدید رو به اتمام است، ولی مدیر پذیرش سهام فرابورس ایران گفته است؛ پنج شرکت آماده عرضه یا گشایش نماد در این بازار هستند. همچنین ۹نماد دیگر نیز در فرابورس ایران پذیرفته شده‌اند و پس از انجام شروط لازم، وارد فرآیند درج و عرضه خواهند شد.

شاخص فرابورس از ابتدای امسال رشد ۱۰۵درصدی را تجربه کرده و ارزش معاملات خرد روزانه در این بازار هم از ۳۶۰۰میلیارد تومان عبور کرده که از حجم بالای گردش نقدینگی در این بازار حکایت دارد اما به نظر می‌رسد میزان عرضه‌ اولیه در این بازار با حجم تقاضا چندان تناسبی نداشته است.

سارا سادات‌اخلاقی، مدیر پذیرش سهام فرابورس ایران اعلام کرد: شرکت‌های بیمه زندگی خاورمیانه، رایان هم افزا و سرمایه‌گذاری پویا در بازار اول یا دوم فرابورس عرضه خواهند شد. به گفته او همچنین نماد شرکت‌های صنعتی و معدنی ستبران و کیا الکترود شرق نیز قرار است در بازار شرکت‌های کوچک و متوسط عرضه شوند. مدیر پذیرش سهام فرابورس ایران در ادامه به ۹نماد دیگر اشاره کرد که پذیرفته شده و پس از انجام شروط لازم، به درج و عرضه راه خواهند یافت و گفت: شرکت‌های برق و انرژی پیوند گستر پارس، دنا آفرین فدک، پدیده شیمی جم، مدیریت سرمایه‌گذاری کوثر بهمن، توسعه مسیر برق گیلان، پتروشیمی ارومیه، کشاورزی و دامپروری ملارد شیر، زغال سنگ پروده طبس و ملی ساختمان از جمله شرکت‌هایی هستند که در بازار فرابورس ایران پذیرش و پس از انجام شروط پذیرش در مرحله درج و عرضه در بازار قرار خواهند گرفت.

مدیر پذیرش سهام فرابورس ایران در ادامه به عملکرد فرابورس در عرضه‌های اولیه سال گذشته اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۸، تعداد ۱۴۸ شرکت در صنایع مختلف از جمله صنایع پتروشیمی، فلزات اساسی، استخراج زغال سنگ، سرمایه‌گذاری، بیمه، کشت و دام و طیور، حمل‌ونقل و… درخواست پذیرش خود را برای ورود به بازار اول و دوم فرابورس ایران ارسال کردند. او ادامه داد: طبق بررسی صورت گرفته در فرابورس ایران تعداد ۳۰ شرکت یعنی ۲۰درصد شرکت‌های متقاضی واجد شرایط اولیه پذیرش بودند که در ۲۹ جلسه هیات پذیرش مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت ۲۳ شرکت موفق به پذیرش در بازار اول و دوم فرابورس ایران شدند.

اخلاقی ادامه داد: در سال گذشته شرکت‌های درج شده در فهرست نرخ‌های بازار اول و دوم فرابورس ۲۰ شرکت بودند که این تعداد در مقایسه با سال گذشته ۲۵درصد رشد داشته است. همچنین از این تعداد ۱۴ شرکت عرضه اولیه و دو شرکت گشایش نماد شدند.

مدیر پذیرش سهام فرابورس ایران در ادامه به درخواست پذیرش ارتقای برخی نمادها از بازار پایه به بازارهای بالاتر اشاره کرد و گفت: از میان شرکت‌های بازار پایه نیز ۳۳ شرکت متقاضی پذیرش در بازار بالاتر بودند که از این میان شرکت‌های واجد شرایط اولیه پذیرش ۱۲ شرکت بودند. این درخواست‌ها در هیات پذیرش مطرح و در نهایت با پذیرش پنج شرکت موافقت شد. به گفته اخلاقی، از میان شرکت‌های پذیرش شده شرکت بیمه زندگی خاورمیانه در بازار اول درج و شرکت ویتانا در بازار دوم فرابورس گشایش نماد شدند. سه شرکت دیگر نیز در جریان انجام شروط هیات پذیرش برای درج در بازار بالاتر هستند که اسامی آنها پس از درج به عموم اعلام خواهد شد.

نویسنده: اختصاصی گسترش نیوز

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها