|
کدخبر: 63188

گزارش گسترش نیوز از سلسله نشست‌های تخصصی مالی اسلامی:‌

حذف نهادهای واسط با ورود اقتصاد شراکتی

بان گفت: پیش از این فرآیند احراز هویت و تضمین بازپرداخت و حسابرسی‌های مرتبط به عهده نهاد واسط بود و امروز این نهاد می‌تواند حذف شود و البته این حذف به یکباره انجام نمی‌شود بلکه پله پله و به‌تدریج انجام می‌پذیرد.

گسترش نیوز:‌ حسن بان کارشناس فین تک و پژوهشگر مالی اسلامی در بیست‌و‌پنجمین سلسله نشست‌های تخصصی مالی اسلامی با موضوع« مالیه اسلامی بدون نهاد واسط» مطرح کرد: نهاد واسط مالی را بانک، کارگزاری، سازمان بورس، بانک مرکزی ، شورای فقهی و در مجموع نهادی معرفی کرد که نقش واسطه گری پولی و یا مالی را بین افراد ایفا می‌کند، وی گفت: نهاد واسط می‌تواند، یک دلال، یک شرکت یا یک صندوق باشد که به وکالت از طرف افراد امور مالی ایشان را به عهده می‌گیرد.

hasanban.jpg

وی ادامه داد: نهاد واسط مالی مانند بورس، کارگزاری و انواع صندوق‌ها از جمله مهم‌ترین نهاد واسط حقوقی هستند که پول پراکنده و خرد مردم را گرفته و مانند بورس به یک شرکت بزرگ منتقل و یا بانک سپرده‌گذاری می‌کنند. در بیمه نیز فرآیند تا حدی به همین شکل است.

بان تشریح کرد: وقتی صحبت از حذف نهاد واسط می‌کنیم یعنی نهادهای یاد شده از میان برداشته شوند، اما این نهادها ساختار اقتصادی را ساخته‌اند، بنابراین چطور می‌توان ادعا کرد که بدون این نهادهای واسط فرآیند‌های اقتصادی بهتر انجام می‌شود؟

این کارشناس فین تک در بیان کرد: همواره بازارها بر اساس اقتصاد عرضه و تقاضا ساخته می‌شوند، امروزه در اقتصاد شراکتی؛ فعالان دو طرف عرضه و تقاضا یکی شده‌اند و فرد در آن واحد هم عرضه‌کننده و هم متقاضی پول و یا سرمایه است، پیش از این فرآیند احراز هویت و تضمین بازپرداخت و حسابرسی‌های مرتبط به عهده نهاد واسط بود و امروز این نهاد می‌تواند حذف شود و البته این حذف به یکباره انجام نمی‌شود بلکه پله‌پله و به‌تدریج انجام می‌گیرد.

وی این مدل کسب و کار جدید و فرآیند تازه در اقتصاد را اقتصاد شراکتی خواند و تاکید کرد: در اقتصاد شراکتی، متقاضی در بخش عرضه نیز ورود پیدا کرده و در تهیه سرمایه و یا مراحل تایید و احراز هویت آن در عوض نهاد واسط مشارکت می‌کند، اپلیکیشن اسنپ نمونه ملموس و در دسترس اقتصاد شراکتی است.

بان تصریح کرد: این نهاد خدماتی توانسته است با تشکیل سیستم نیمه غیر متمرکز رضایت مورد انتظار برای طرف عرضه (تاکسی دارها) و تقاضا (تاکسی خواه‌هان) را فراهم کند. به این ترتیب قدرت متمرکز از رزروشن تاکسی سلب و نقش وی به صورت غیرمتمرکز بین ذی‌نفعان پلتفرم تقسیم می‌شود.

بان اظهارکرد: در اقتصاد شراکتی با تغییر مدل کسب و کار‌ متمرکز، بر اساس یک پلتفرم با زیرساخت مبتنی بر‌ای تی، ذینفعان مبادلات خود را خودشان انجام می‌دهند.

به گفته این کارشناس فین تک، در تامین مالی در سیستم غیر متمرکز، مردم یکدیگر را بر اساس اطلاعاتی که بدو ورود به زیست بوم ارائه کرده اند، شناسایی و به یکدیگر اعتماد می‌کنند، تا پیش از این، نهاد واسط این وظیفه اعتمادسازی را بر عهده داشت.

بان یادآور شد: این توافق بر‌ مبادلات بر اساس اعتماد، همان هدف اصیل و غایی مالیه اسلامی است که منجر به تعاون؛ رفاه اجتماعی می‌شود و رضایت بین سرمایه پذیر و سرمایه‌گذار در آن یک اصل اساسی است.

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها