|

در گفت‌وگوی گسترش‌نیوز با دبیر انجمن خرما مطرح شد:

تنها راه علاقه‌مند کردن نسل جدید به خرما + جدول قیمت

باید فرهنگ‌سازی بیشتری انجام شود تا رویه مصرف خرما، تغییر کند و تمایل مردم به مصرف خرما، افزایش یابد.

گسترش‌نیوز: خرما یکی از مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران است. بازار فروش خرما در داخل و خارج کشور چگونه است و اهالی این صنف در چه شرایطی به سر می‌برند؟ برای یافتن جواب سوالات خود با دبیر کل انجمن خرمای ایران به گفت‌وگو نشستیم. با گسترش‌نیوز همراه باشید.

takalozadeh.JPG

علت‌های هزینه بالای تولید خرما در ایران

مقداد تکلوزاده، دبیر کل انجمن خرمای ایران درباره وضعیت تولید خرما در کشور گفت: میزان تولید خرمای کشور تقریباً یک‌میلیون و ۲۴۰ هزار تن در سال است. ۶ استان جنوبی کشور، جزء تولیدکنندگان اصلی خرما هستند. خرما بعد از برداشت، وارد زنجیره فرآوری و بسته‌بندی و در نهایت، صادر می‌شود. اگر بخواهیم به مشکلات هر یک از این حلقه‌ها اشاره کنم باید بگویم که بزرگ‌ترین مورد به نرخ تمام‌شده خرما مربوط می‌شود. علت هزینه بالای تولید خرما آن است که یک سری از نهاده‌ها، از طریق کشورهای خارجی به ایران وارد می‌شود. روش‌های تولید ما نیز قدیمی است و مکانیزاسیون به‌خوبی انجام نشده است. هزینه نیروی کار هم، به شدت بالا است. بر همین اساس نرخ تمام‌شده کالای ما نسبت به کشورهای دیگر بالاتر است و قدرت رقابت‌پذیری، کمتر شده است.

نسل جدید را علاقه‌مند کنیم

وی در ادامه افزود: برنامه‌ها بر این اساس تدوین شده که روش‌های مدیریت، اصلاح شود و نرخ تمام‌شده کالاها را کاهش داد. البته قیمت‌ها، متناسب با نوع خرما تفاوت دارند. به‌عنوان‌مثال خرماهایی که خشک‌تر هستند و جزء خشکبار محسوب می‌شوند ارزان‌تر هستند. در ارتباط با حلقه فرآوری، به سمت نوآوری و حرکت‌های جدید نرفته‌ایم. این امر باعث شده که در ۳۰ سال گذشته، سرانه مصرف خرما در کشور ما، از ۱۲ به ۶ کیلو برسد. به‌واسطه افزایش جمعیت، دچار یک سری چالش‌ها شدیم. افرادی که سن کمتری دارند این سبک سنتی از خرما را نمی‌پسندند. باید جذابیت‌هایی ایجاد شود و فرآورده‌های مختلفی مثل خرمای خشک یا شکلات خرما تولید شود. مشکل اصلی به حوزه بازار برمی‌گردد؛ به این معنا که حمایت و تبلیغات لازم صورت نگرفته و مصرف‌کننده با ارزش غذایی خرما آشنا نیست.

کارخانه‌ها با تمام ظرفیت کار نمی‌کنند

تکلوزاده درباره مشکلات تولید اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از سرمایه‌گذاران به دلالی، علاقه دارند. درحال‌حاضر بیش از ۱۶ کارخانه، در حوزه خرما کار می‌کنند اما تعدادی از آنها، با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کنند. حجم مشکلات، به حدی زیاد است که بخش فروش به چالشی اساسی تبدیل شده است. در بخش فروش خارجی هم، تحریم‌ها و استانداردهای سخت‌گیرانه باعث شده که صادرات محدود باشد. دولت باید حمایت کند تا کارخانه‌ها فعال شوند و در حوزه بسته‌بندی، تنوع به وجود آید.

دبیر انجمن خرمای ایران افزود: حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد خرمای تولیدشده، در داخل کشور مصرف می‌شود و مقدار باقیمانده، صادر می‌شود. این آمار ممکن است تا ۱۰ درصد، تغییر کند. گاهی اوقات تقاضای کشورهای دیگر بیشتر می‌شود اما به دلیل نبود توازن میان عرضه و تقاضا، صادرات انجام نمی‌شود. در این زمینه ۲ مشکل اساسی داریم. مشکل اول به کشتی‌رانی، هزینه‌ها و بازگشت پول‌ مربوط می‌شود. در ارتباط با مشکل دوم هم باید گفت که در بازار داخلی، باید فرهنگ‌سازی بیشتری انجام شود تا رویه مصرف خرما تغییر کند و تمایل مردم به مصرف خرما، افزایش یابد. این رویه در شهرهایی مثل تهران و مشهد شروع شده و بدون شک در سال‌های آینده، شاهد تنوع بیشتر در حوزه توزیع و بسته‌بندی خواهیم بود.

قیمت‌گذاری دستوری جواب نمی‌دهد

وی درباره افزایش نرخ خرما و دلایل آن گفت: نرخ خرما و کالاهای دیگر را نباید به صورت دستوری تعیین کرد. هر جا که دولت در چنین مواردی دخالت می‌کند دچار مشکل می‌شویم. یکی از دلایل افزایش نرخ خرما این بود که هزینه نهاده‌ها، نیروی کار و موارد دیگر بالا رفت. از طرف دیگر تغییرات نرخ ارز باعث شد که صادرات هر کالایی، توجیه اقتصادی پیدا کند. این عوامل دست‌به‌دست هم دادند تا سال گذشته، شاهد گران شدن خرما باشیم. به‌هرحال امسال تولید خرما بهتر و بیشتر شده و نرخ دلار پایین آمده است. نرخ خرما در مقایسه با سال گذشته، منطقی‌تر شده است.

در ادامه آخرین نرخ انواع خرما در میادین میوه وتره‌بار شهرداری تهران را مشاهده می‌کنید.

ghaimatkhorma23.jpg

کدخبر: 73454

ارسال نظر