|

شوک خبری به ملت ایران؛ اتباع افغان بازار را قبضه کردند

حضور اتباع افغانستانی در بازار کار ایران که از چهار دهه پیش آغاز شده، امروز به نقطه‌ای رسیده است که بیش از ۲.۷ میلیون نفر از آنان در بخش‌های مختلف صنعت، خدمات و کشاورزی مشغول به کارند؛ حضوری که هم فرصت‌هایی چون تأمین نیروی کار ارزان برای کارفرمایان ایجاد کرده و هم چالش‌هایی همچون رقابت فشرده با کارگران ایرانی و فشار بر دستمزدها را به همراه آورده است.

اقتصاد شوک خبری به ملت ایران؛ اتباع افغان بازار را قبضه کردند

ورود گسترده و تدریجی مهاجران افغانستانی به ایران، شوک قابل‌توجهی به بازار کار وارد کرد. بسیاری از این مهاجران به دلیل نیاز به شغل‌های فوری و بدون تخصص، جذب حوزه‌هایی چون ساختمان، کشاورزی و خدمات ساده شدند. این روند از یک‌سو نیروی کار ارزان در اختیار کارفرمایان گذاشت و از سوی دیگر، رقابت مستقیم با کارگران ایرانی را شدت بخشید و فشار مضاعفی بر سطح دستمزدها و فرصت‌های شغلی بومیان ایجاد کرد.

براساس ارزیابی‌های انجام شده در گزارش شواهد محور مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با عنوان «نقش کارگران مهاجر در بازار کار ایران» که مبتنی بر داده‌های آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران بوده است، جمعیت شاغلان افغانستانی در سال ۱۳۸۴ حدود یک‌میلیون نفر بوده که تا سال ۱۳۹۶ با افت‌وخیز به حدود ۱.۵ میلیون نفر رسیده است؛ اما در ادامه با روند صعودی قدرتمند رو به افزایش گذشته و در سال ۱۴۰۰ روند صعودی پرقدرت آن شکل گرفته است به‌گونه‌ای که در سال ۱۴۰۲ تعداد شاغلان افغانستانی در ایران از مرز ۲.۷ میلیون نفر گذشته است. البته این رقم فقط مربوط به افغانستانی‌های شاغل در ایران است و خانواده‌های آنها را شامل نمی‌شود.

کارگران-افغان-۲

ارتقای حرفه‌ای کارگران افغانستانی

بررسی‌های نشان می‌دهد از بدو ورود مهاجران افغانستانی به ایران، تقاضای پایدار بازار کار برای این نیروی کار ارزان وجود داشته و آنها در گروه‌های مختلف شغلی کارگران ساده، صنعتگر، متصدیان ماشین و دستگاه مونتاژ و کارکنان ماهر بخش کشاورزی و شیلات مشغول به‌کار شده‌اند اما از سال ۱۳۹۰، به‌تدریج این نیروها به سمت مشاغل پیچیده‌تر و تعاملی‌تر مانند صنعتگری و اپراتور ماشین منتقل شده‌اند که از ارتقای مهارت و تنوع نقشی آنها حکایت دارد. معنای این اتفاق، تشدید وابستگی فعالیت‌های اقتصادی به این افراد به‌خصوص در مشاغل کارگری تخصصی است.

نمای اشتغال افغانستانی‌های در بخش‌های اقتصادی

بررسی نسبت کارگران افغانستانی در بخش‌های کشاورزی، چرم و پوشاک و ساختمان در استان‌های مجاز برای اشتغال افغانستانی‌ها حاکی از این است که در سال ۱۴۰۲ حدود ۸ درصد از کارگران کشاورزی، ۳۰ درصد کارگران پوشاک و چرم و ۲۳ درصد کارگران بخش ساختمان افغانستانی بوده‌اند. البته این آمارها فقط مهاجران رصد شده را نشان می‌دهد و با درنظر گرفتن مهاجران غیرمجاز، نسبت‌ها می‌تواند تا دو برابر این اعداد رشد کند.

در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۴۰ هزار کارگر افغانی در بخش صنعت استان تهران مشغول بوده‌اند و بعد از آن استان خراسان رضوی با ۸۵ هزار، استان اصفهان با بیش از ۵۰ هزار و استان البرز با نزدیک به ۵۰ هزار کارگر افغانستانی در صنعت در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

در بخش خدمات استان تهران، ۸۰ هزار افغانستانی مشغول بوده‌اند و بعدازآن استان خراسان رضوی با حدود ۴۰ هزار و استان‌های البرز، فارس و اصفهان با ۱۰ هزار کارگر افغانستانی شاغل در بخش خدمات در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

همچنین بررسی حضور کارگران افغانستانی در بخش کشاورزی ایران نشان می‌دهد نزدیک به ۲۱ هزار کارگر در استان تهران، نزدیک به ۸ هزار کارگر در خراسان رضوی و حدود ۷ هزار کارگر افغانستانی در بخش کشاورزی هر یک از استان‌های البرز و فارس شاغل بوده‌اند.

مقایسه شاغلان افغانستانی در بخش‌های صنعت، کشاورزی و خدمات از سال ۱۳۹۰ تاکنون نشان می‌دهد در ابتدای دوره بخش عمده افغانستانی‌ها در بخش خدمات شاغل بوده‌اند اما در سال‌های بعد، این نسبت کاهش یافته و با حرکت به سمت نیروی کار ماهر و فنی، بخش عمده اشتغال افغانستانی‌ها در بخش صنعت متمرکز شده است.

کارگران-افغان

مسیر قانونی بازگشت کارگران مهاجر

سیدمالک حسینی، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار اعلام کرده است: با ایجاد سامانه جدید جست‌وجوی مشاغل تا پایان شهریور، اشتغال اتباع خارجی فقط از طریق این سامانه امکانپذیر خواهد بود.

گفته که در سامانه جست‌وجوی مشاغل، بازار کار اتباع خارجی و اشتغال آنها نیز ساماندهی می‌شود و برای اینکه یک نیروی کار خارجی اجازه کار در بازار کار ایران پیدا کند، باید حتماً در سامانه جست‌وجوی مشاغل ثبت شود. اگر نیروی کار ایرانی برای کارفرما وجود نداشت، می‌تواند از نیروی کار خارجی استفاده کند، به شرط اینکه تقاضای خود را در سامانه جست‌وجوی مشاغل ثبت کرده باشد.

منبع: ایران جیب
کدخبر: 360270 امیر خیرخواهان
  • میثم ارسالی در

    مرده شور هرچی افغانیه ببرن

  • ناشناس ارسالی در

    ردشون کنید ابرو دیگه برای ایران نمونده

  • محمد ارسالی در

    واقعا زندگی با افغانی ها خیلی سخته به خد ا دیگه صبر ما سر اومده اخراج کنید اینارو نجات بدین ایران رو

  • ایرانی ارسالی در

    بابا جان ما به چه زبونی باید به شما بگوی م ما نمی خواهیم افغانها در ایران باشن
    گم شدن برن کشور خودشون چی می خوان ا ز جون این مردم
    خاک بر سر این مسیو لین

  • کور اوغلو ارسالی در

    اگر شما اخراج نکنید مردم دست به کار خواهند شد واقعا خسته شدیم بسکه جنایت و تجاوز و زیر آب زنی از این موجودات وقیح دیدیم

  • ناشناس ارسالی در

    مقصر صاحب کاران وطن فروش هستن بخاطر اینک ه حقوق کمتری بدن افغانب ها رو استخدام مب کنن.

  • ناشناس ارسالی در

    افغانی بی شعور ایرانیان خودشون هزاران ب دبختی دارن شماها هم آویزون بدبختی هایمون شدین برید بیرون برید کشور دیگه ایرانن شماها رو نمی خواهند5

  • ناشناس ارسالی در

    🫤🫠

  • جواد ارسالی در

    لااقل میزاشتن دو الی سه ماه از حرفهایی ک ه زدند می‌گذشت مردم تازه یکم میخواستند ط عم زندگی بدون افغانی رو می‌چشیدند ولی مت اسفانه به ظاهر که منفعتی برای مسیولین دا ره باز هم مگر مردم فقط فقط هیچ گونه خدما تی به جماعت افغانی ندهند وگر نه امیدی به مسیولین و دولت نیست چند روز پیش رفتم تر مینال مشهد ماشاالله یک افغانستان داخل تر مینال به لطف مسیولین درست شده کم کم همه جای مشهد مثل ترمینال میشه یک افغانستان مسیولین ما آنقدر افغانی رو راه بدهند تو مملکت تا انشاالله تمام مهندسین و نخبهای ایرانی هم به لطفشون ایران رو ترک کنند و به کشورهای دیگه بروند

  • افغانی ارسالی در

    دولت ما نمی تونن افغانها رو بیرون بنداز چون دوستشون داره براشون هزینه مکنه یک وقت بهشون بد نگذره ما مردم باید دست به دست هم بدهیم این بیگانگانه که تهدیدی علیه ما مردم هستن رو بندازیم بیرون

  • مریم ارسالی در

    تهران پر افغانی بدون هویت بدون مدرک افغا نی هرغلطی میتونه انجام بده جاسوسی قتل دز دی تجاوز قاچاق چون دولت نمیتونه افغانی پ یدا کنه وبیرون کنه اخه ارق به وطن ایران ندارن جاسوس هستن آب وبرق مدرسه زایشگاه م فت افغانی باید اخراج بشن وگرنه خودمردم د رگیر میشن بدتر

  • م ج ارسالی در

    بهتون قول میدهم که افقانها این سری سران درجه یک مملکت راتحویل اسراییل بدهند ما47 سال فقرراتحمل کردیم وفقطمنتظرانروزهستیم مثل جنگ12روزه وخیانت عظیم افقانها که قاب ل جبران نباشد

    • ناشناس ارسالی در

      کودوم افغانی همه خیانت کارا ایرانی بودن والا دایی

  • ناشناس ارسالی در

    اخراج همه افقان ها ازخاک ایران امریست زر وری

  • بی نام ارسالی در

    خاک تو سر نفهم تون کنن شوک چی اینا بد بختا بدترین شغلارو انجام میدن میرن کشاورزی میکنن خوب از برکت همینا داری نون وآب میخوری بیشعورای نفهم

  • ناشناس ارسالی در

    دوستان نگران نباشید توهین وتحقیر هم نکنید همه اتباع اخراج می‌شود چقد حسود هستید خدایا یک زلزله قوی بفرست که تمام ملت افغانستان نابود شود ازاین زندگی زلت بار چقد توهین وتحقیر بعضی ها درک ندارند انسان اگر مجبور نباشد مهاجرت نمی‌کند تا توهین وتحقیر هرکسی را بشنود

  • ناشناس ارسالی در

    Trow afghans out of iran! They are invad eras! Like moghols!

ارسال نظر
 
پربازدیدترین