|
کدخبر: 317141

هلال احمر/تامین اجتماعی/داروخانه

بدهی سنگین بیمه‌ها به داروخانه مرکزی هلال احمر / کاهش ۵۰ درصدی انتظار دریافت دارو

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر اعلام کرد که داروخانه هلال احمر مطالبه ۳۰۰ میلیارد تومانی خود را از بیمه‌ها دارد. او این مسئله را یک چالش بزرگ توصیف کرده و اعتقاد دارد که باید اینگونه مشکلات به گوش دلسوزان مردم برسد.

اقتصاد بدهی سنگین بیمه‌ها به داروخانه مرکزی هلال احمر / کاهش ۵۰ درصدی انتظار دریافت دارو

مراسم افتتاحیه نوسازی و بهسازی داروخانه شبانه‌روزی مرکزی جمعیت هلال احمر صبح دیروز برگزار شد. این داروخانه روزانه به پذیرش ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر از مراجعه‌کنندگان پاسخ می‌دهد و با افزایش ظرفیت فضایی و تامین دارو، خدمات بهتری را ارائه خواهد کرد.

بازسازی اساسی این داروخانه طی سه ماه بدون تعطیلی خدمت‌رسانی به بیماران و مردم انجام و به طور کامل تخریب وبازسازی و نوسازی شد.

به گفته مسئولان این نهاد با افتتاح داروخانه جدید میزان مراجعات ۳۰ درصد افزایش و دوره انتظار بیماران برای دریافت دارو حداقل ۵۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.

شرایط ارائه خدمت خوب نبود

علیرضا عسگری، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر درباره اقدامات نوسازی و بهسازی در داروخانه مرکزی گفت: حدود ۲۰سال اقدامات نوسازی در اینجا نداشتیم و حتی سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی هم برای دو دهه پیش بود.

وی افزود: مردم در شرایط مناسب خدمات دریافت نمی‌کردند و به همین دلیل اقدامات نوسازی و بهسازی در اینجا آغاز و تمام اقدامات زیرساختی هم با بودجه فروش یک روز در داروخانه محقق شد. با این اقدام تعداد باجه‌های پذیرش به ۲۳ باجه و ظرفیت خدمات‌دهی به بیماران ۲۵ درصد افزایش پیدا کرده است. اما نکته مهم این است که به دلیل اقدامات فنی از جمله الکترونیک، روند خدمات‌دهی بهبیماران تسریع شده است.

به گفته این مسئول باجه مخصوص جانبازان و بیماران اعصاب و روان هم در داروخانه وجود دارد که خدمات‌رسانی به این عزیزان باسرعت بیشتری انجام شود.

عسگری اما به چالش مهم این داروخانه درباره مطالباتش اشاره کرد و گفت: حدود ۳۰۰ میلیارد تومان از سازمان‌های بیمه‌گر مطالبه داریم که ۲۰۰ میلیارد تومان آن برای سازمان تامین اجتماعی است. ۵۰۰ میلیارد تومان هم از دانشگاه‌های علوم پزشکی بدهی پرداخت نشده داریم. بدهی تامین اجتماعی بسیار سنگین است اما هیچ کوتاهی در ارائه خدمات به بیماران طرف قرارداد با سازمان تامین اجتماعی وجود نداشته است.

این مسئول بیان کرد: از انتهای سال گذشته داروخانه مرکزی هلال احمر شبانه روزی شده و مشکلی که وجود دارد مستقر نشدن نماینده سازمان تامین اجتماعی در اینجاست. ۱۰ ماه است که مکاتبه کردیم و اگر در زمان‌های خاص مردم نیاز به تایید نسخ داشته باشند عاجز می‌مانند. این در حالی است که درباره بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت این مشکل را نداریم.

وی تاکید کرد: در حوزه تولید و توزیع و پخش شرایط به طور کامل تحت کنترل و مدیریت شده تا امسال به سلامت به پایان برسد.

توانایی تامین هر دارویی را داریم

پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال‌احمر هم در ادامه این مراسم اظهار مرد: قبلاً فضای فیزیکی داروخانه خوب نبود و حتی روحیه همکاران هم دچار آسیب شده بود. اکنون با نوسازی خدمات بیشتر و بهتر به بیماران ارائه می‌شود.

وی با بیان اینکه در روزهای تعطیل هم دسترسی به داروهای تخصصی در این داروخانه امکان‌پذیر است، گفت: حق مردم ارائه بهترینخدمات است و باید کرامت آنها حفظ و کیفیت خدمات افزایش می‌یافت.

کولیوند همچنین در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا توانایی واردات و تأمین هر داروی درخواستی سازمان غذا و دارو ازسوی هلال احمر وجود دارد، گفت: هر دارویی که کم دارند اگر به ما اعلام برای آنها وارد می‌کنیم و هر دارویی لازم باشد می‌توانیم واردکنیم.

منبع: همشهری

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها