|
کدخبر: 309842

بازار لبنیات بهم ریخت / رقیب اصلی ایران کیست؟

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی گفت: تولید شیر قیمت جهانی پیدا کرده است. بیشتر محصولات لبنی به عراق و افغانستان صادر می‌شود که اکنون رقبای زیادی پیدا شده که کار را خراب کرده‌اند. به ویژه بلاروس بازار لبنیات ایران را بهم ریخته و قیمت شیرخشک جهانی ۲.۱ دلار را به ۱.۵ دلار به فروش می‌رساند و به‌ دلیل تحریم این کشور اجناس خود را در افغانستان و عراق تخلیه می‌کند.

اصناف بازار لبنیات بهم ریخت / رقیب اصلی ایران کیست؟

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی گفت: با افزایش قیمت محصولات لبنی در اردیبهشت ماه سال جاری، سرانه مصرف لبنیات در استان ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

مهدی هدایت‌نیا در خصوص وضعیت تولید و میزان تقاضای لبنیات در خراسان‌ رضوی اظهار کرد: با افزایش قیمت محصولات لبنی در اردیبهشت ماه سال جاری، سرانه مصرف لبنیات در استان ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

وی افزود: سرانه مصرف استان سالانه در حال کاهش است؛ در گذشته سرانه مصرف لبنیات ۱۱۰ کیلوگرم بوده اما اکنون به ۷۰ کیلوگرم رسیده، یعنی ظرف ۱۰ سال سرانه مصرف لبنیات در استان ۴۰ کیلوگرم کاهش پیدا کرده است.

کاهش صادرات لبنیات در سال جاری

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی در خصوص صادرات مواد لبنی در استان عنوان کرد: علی‌رغم کاهش سرانه مصرف، صادرات لبنیات افزایش پیدا کرده و سال گذشته حدود ۷۱۶ میلیون و ۴۶۹ هزار دلار مواد لبنی صادر شد که سهم خراسان رضوی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد این مقدار است.

هدایت‌نیا خاطرنشان کرد: صادرات در ۶ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته به دلیل اینکه قیمت جهانی کاهش و قیمت مواد لبنی در ایران افزایش پیدا کرده، کاهشی بوده و در این صورت صادرکنندگان زیان فراوانی را متحمل خواهند شد و تنها دلیلی که محصولات خود را صادر می‌کنند، نبود نقدینگی در بازار داخل است. ارزش صادرات محصولات لبنی از قیمت تمام شده بسیار کمتر است.

وی در خصوص افزایش قیمت مواد اولیه محصولات لبنی عنوان کرد: در سال جاری قیمت شیر حدود ۲۵ درصد، هزینه دستمزد ۵۴ درصد، هزینه پتروشیمی و بسته بندی۲۰۰ درصد و هزینه بار ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است. این افزایش‌ها باعث افزایش قیمت محصول و کاهش تقاضای مواد لبنی و رفتن مردم به سمت مواد لبنی سنتی خواهد شد.

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی بیان کرد: مواد لبنی سنتی ۲۰ تا ۳۰ درصد از محصولات صنعتی ارزان‌تر است زیرا تولیدکنندگان محصولات سنتی خود تولید کننده و هم مصرف کننده هستند.

کاهش ۲۰ درصدی تولید شیر گاو

هدایت‌نیا ادامه داد: سال گذشته روزانه ۲۵۰۰ تن شیر وارد کارخانه‌های استان می‌شد که این رقم در سال جاری روزانه به حدود ۲۰۰۰ تن رسیده یعنی تولید شیر گاو ۲۰ درصد کاهش داشته است.

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی در خصوص آغاز توزیع شیر در مدارس طی سال جاری تحصیلی و تاثیر آن بر سرانه مصرف محصولان لبنی استان عنوان کرد: توزیع شیر تنها در مقطع ابتدایی و تاکنون در حد حرف بوده، این موضوع در برنامه ششم توسعه بوده و به آن عمل نشده و در برنامه هفتم توسعه، دولت این موضوع را حذف کرده اما امسال دوباره توسط مجلس به تصویب رسیده است که به گفته وزیر آموزش و پرورش بودجه مهیا شده و شیر توزیع خواهد شد و رئیس جمهور نیز فرمودند که شیر در مدارس توزیع شده است.

تاثیر توزیع شیر در مدارس بر سرانه مصرف استان

هدایت‌نیا ادامه داد: شیری که توزیع شده توسط تنها چند کارخانه آن هم دو تا سه روز در مدارس توزیع شده و توزیع رایگان همیشگی نبوده است. سرانه مصرف لبنیات در استان در صورت توزیع شیر تنها در مدارس ابتدایی ۲درصد و توزیع در دو مقطع ابتدایی و دبیرستان ۴ درصد افزایش پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه هیچ‌گونه نظارتی از جانب وزارت بهداشت و دامپزشکی بر روی فرآورده‌های لبنیات سنتی وجود ندارد، اظهارکرد: این دو اداره وظیفه قانونی خود را اجرایی نمی‌کنند. فروش شیر خام طبق قوانین دامپزشکی کشور ممنوع بوده اما هیچگونه برخوردی با آن صورت نمی‌گیرد.

علوفه دولتی به دست گاودار سنتی نمی‌رسد

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی درباره تولید شیر گاوداران سنتی استان افزود: تولید شیر گاو سنتی به دلیل قیمت بالای علوفه ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داشته است. علوفه دولتی به دست گاودار سنتی نمی‌رسد و به اجبار علوفه مورد نیاز را از بازار آزاد خریداری می‌کند؛ یک گاودار سنتی روستایی نمی‌تواند از سامانه بازارگاه خرید انجام دهد. در این صورت نگهداری دام برای گاودار هیچ سودی ندارد و متاسفانه قیمت گوشت نیز افزایش پیدا کرده و به کیلویی ۵۰۰ هزار تومان رسیده که گاودار قطعا تمایل بیشتری دارد تا دام خود را به کشتارگاه ببرد.

فعالیت کارخانجات لبنی با کمتر از ۴۰ درصد ظرفیت

هدایت‌نیا با اشاره به فعالیت کمتر از ظرفیت کارخانجات مواد لبنی عنوان کرد: کارخانجات مواد لبنی مجموعا با ۳۰ تا ۴۰ درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند زیرا تولید توجیه اقتصادی ندارد و به دنبال شیرخام هم نیستند.

وی ادامه داد: درگذشته با شروع فصل پاییز و سردی هوا قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کرد اما امسال باتوجه به کاهش جهانی قیمت شیر، افزایش قیمتی نداشتیم؛ به طور مثال اکنون قیمت شیر کیلویی ۱۵ هزار تومان است که حتی به کیلویی ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسید، اما از اول مهر به کیلویی ۱۵ هزار تومان برگشت و به دلیل خرابی بازار ۱۵۰۰ تومان اضافی را حذف کردیم.

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان‌ رضوی با تاکید بر افزایش ۲۵ درصدی قیمت شیرخام در سال جاری افزود: با اینکه قیمت علوفه‌های دولتی روند کاهشی داشته، قیمت شیر را در اردیبهشت ماه از کیلویی ۱۲ هزار تومان به کیلویی ۱۵ هزار تومان افزایش یافت. شاید هزینه‌های دیگر گاوداری افزایش داشته اما قیمت علوفه افزایش پیدا نکرده است.

وی عنوان کرد: تولید شیر قیمت جهانی پیدا کرده است. بیشتر محصولات لبنی به عراق و افغانستان صادر می‌شود که اکنون رقبای زیادی پیدا شده که کار را خراب کرده‌اند. به ویژه بلاروس بازار لبنیات ایران را بهم ریخته و قیمت شیرخشک جهانی ۲.۱ دلار را به ۱.۵ دلار به فروش می‌رساند و به‌ دلیل تحریم این کشور اجناس خود را در افغانستان و عراق تخلیه می‌شود.

منبع: ايسنا

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها