درس تاریخی ترکیه به ایران؛ قدرت منطقه به تهران پیام فرستاد
بازار اجاره مسکن در سالهای اخیر به یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی و اجتماعی شهروندان، بهویژه مستأجران تبدیل شده است. افزایش مستمر نرخ اجارهبها، کاهش قدرت خرید مردم، و نبود نظارت مؤثر باعث شده روابط میان مستأجر و موجر بهطور فزایندهای دچار تنش و تعارض شود. بسیاری از مستأجران با افزایشهای بیضابطه و گاه ناگهانی نرخ اجاره مواجهاند، در حالی که درآمد آنها با این رشد همگام نبوده و فشار مضاعفی را به معیشتشان وارد کرده است.

گسترش نیوز: دولت نقشی کلیدی در تنظیم و ساماندهی بازار اجاره ایفا میکند، اما اقدامات انجامشده یا دیرهنگام بودهاند یا از ضمانت اجرایی کافی برخوردار نبودهاند. طرحهایی مانند «سقف مجاز افزایش اجارهبها» در برخی مناطق و سامانههایی همچون ثبت قراردادها، در عمل نتوانستهاند حمایت مؤثری از مستأجران در برابر موجران سودجو فراهم کنند.
از سوی دیگر، فقدان مشوقهای مؤثر برای ساخت مسکن استیجاری، ناهماهنگی میان دستگاههای اجرایی و ضعف قانونگذاری، سبب شده است تا فضای بازار بیش از پیش به سود موجران باشد. انتظار میرود دولت با تدوین قوانین شفاف، ایجاد نهادهای داوری مستقل، کنترل واقعی تورم مسکن و توسعه مسکن اجتماعی، گامهای جدیتری در جهت متعادلسازی رابطه میان موجر و مستأجر بردارد.
در مجموع، هرچند بخشی از مشکلات بازار اجاره از عوامل کلان اقتصادی ناشی میشود، اما نبود سیاستگذاری منسجم و اجرای قاطع سبب شده است که این بحران بهتدریج پیچیدهتر و آسیبزاتر شود.
سامانههای ثبت قراردادهای اجاره نقش مهمی در شفافسازی بازار و کاهش تنش میان موجر و مستأجر ایفا میکنند. این سامانهها با ثبت رسمی قراردادها، از افزایشهای خودسرانه اجارهبها جلوگیری کرده و امکان نظارت دقیقتر و سیاستگذاری مؤثرتر را برای دولت فراهم میسازند. همچنین، در صورت بروز اختلاف، مستأجران میتوانند با استناد به قراردادهای ثبتشده، حقوق خود را بهتر پیگیری کنند. این سامانهها علاوه بر ایجاد نظم، زمینه برخورد با موجران متخلف و حمایت عملی از اجارهنشینها را فراهم میکنند.
گسترش نیوز در این راستا، گفتگویی با عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی انجام داده است که در ادامه می خوانید.
ریشه مشکلات بازار اجاره در عدم شفافیت است
احمد بیگدلی در خصوص معضلات ناتمام بازار اجاره و نقش دولت در رفع مشکلات مستاجران گفت: نبود شفافیت، به یکی از ریشهایترین معضلات بازار مسکن ایران بدل شده؛ معضلی که بدون صداقت و پاسخگویی مسئولان، امیدی به بهبود شرایط آن وجود ندارد. با گذشت سالها، همچنان وضعیت خانههای خالی و مالکیت آنها در ابهام باقی مانده و ارادهای برای شفافسازی در این حوزه دیده نمیشود. ضرورت ایجاد سامانههای دقیق و هوشمند برای شناسایی هویت مالکان این واحدها بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
او ادامه داد: بازار اجاره نیز به دلیل نبود نظارت مؤثر و شفاف، در وضعیت نابسامانی قرار دارد. بیشترین آسیب در این میان متوجه مستأجرانی است که در سایه بیتوجهی دولت، در برابر تصمیمهای خودسرانه برخی موجران، عملاً بیپناه ماندهاند. در حالیکه سقف افزایش اجارهبها ۲۵ درصد اعلام شده، بسیاری از موجران به دلیل فشار تورمی و نبود نظارت واقعی، این سقف را نادیده میگیرند و خواست خود را تحمیل میکنند. ادامه این روند، تنشها میان موجر و مستأجر را تشدید کرده و به مرور، میتواند این تعارضات را به بحرانی اجتماعی بدل کند.
درس روشن ترکیه به دولت پزشکیان
بیگدلی افزود: در کشورهای توسعهیافته، دولتها با تکیه بر آمار دقیق و سامانههای الکترونیکی، نرخ اجارهبها را متناسب با شرایط اقتصادی مردم تعیین میکنند. نمونه موفق این سیاست، کشور ترکیه است که با تعیین سقف ۶۰ درصدی برای افزایش اجارهبها و اعمال قوانین سختگیرانه، بازار مسکن خود را کنترل کرده و از حقوق مستأجران حمایت میکند. در چنین کشورهایی، موجر اجازه ندارد با بهانههای غیرموجه، مستأجر را تحت فشار بگذارد یا تهدید به اخراج کند.
وی در ادامه تاکید کرد: در ایران ضعف آماری، نبود زیرساختهای هوشمند، و نظارت ناکارآمد، به ضرر دهکهای آسیبپذیر تمام شده است. برنامه ریزی صحیح کشورهایی مانند ترکیه می تواند یک پیام روشن برای دولت ما داشته باشد و آن این است که نظارت دقیق و اعتنا به معیشت مردم باید در اولویت باشد تا از رهگذر آن بتوان بازار را سامان داد.
نماینده مردم زنجان در پایان اضافه کرد: یکی از راهکارهای ضروری، راهاندازی سامانهای جامع برای ثبت داراییهای ملکی و خانوارهاست تا ضمن جلوگیری از سوداگری، بستری برای سیاستگذاری عادلانه در بازار مسکن فراهم شود. بدون چنین زیرساختی، نمیتوان انتظار داشت عدالت و نظم به بازار اجاره بازگردد.
سخن پایانی
بازار مسکن ایران درگیر بحرانی ساختاری است که ریشه آن در نبود شفافیت، ضعف نظارت و فقدان سامانههای هوشمند و قابل اتکاست. در چنین فضایی، تعارض میان موجران و مستأجران هر روز عمیقتر میشود و بیتوجهی نهادهای تصمیمگیر به واقعیات معیشتی مردم، فشار مضاعفی را بر دوش اقشار متوسط و ضعیف وارد کرده است. نبود سیاستگذاری مبتنی بر دادههای دقیق، وضعیت خانههای خالی و افزایشهای افسارگسیخته اجارهبها را به معضلات لاینحل تبدیل کرده است.
برای رهایی از این چرخه معیوب، دولت ناگزیر است رویکردی هوشمند، واقعگرایانه و منسجم در پیش بگیرد؛ از ایجاد سامانههای دقیق برای شناسایی مالکیت و دارایی خانوارها گرفته تا تعیین نرخ اجارهبها متناسب با شرایط اقتصادی. تجربه کشورهایی چون ترکیه نشان میدهد که با ابزارهای دیجیتال و سیاستگذاری شفاف، میتوان هم بازار را کنترل کرد و هم از حقوق مستأجران حمایت جدی به عمل آورد. آینده بازار مسکن تنها در گرو ارادهای جدی برای اصلاحات ساختاری است.
در صورت تمایل به پیگیری اخبار روز حوزه مسکن و آخرین تحولات در بازار اجاره، سرویس راه و مسکن پایگاه خبری گسترش نیوز را دنبال کنید.
از تیتری که زدی معلومه که پان ترکی آخه ا ین چه جور تیتر زدن برای اجاره خونه و مسک نه خجالت بکشید بابا در ضمن یادت نره قدرت منطقه ایرانه نه ترکیه
ترکیه ؟؟؟؟؟قدرت منطقه؟؟؟؟؟ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ترکیه ریقوی نوکر ؟؟؟؟؟؟؟,🤣🤣🤣🤣🤣
قدرت منطقه ایرانه
خدا لعنتتون کنه با این تیتر زدن. حالا خوبه تورم در ترکیه بالای صد درصده
نرخ اجاره بها در ایران بخاطر پروژه امت س ازی دولت سیزدهم و هجوم اتباع بیگانه اوج گرفت
یعنی خاک تو سرتون ترکیه قدرت منطقه واقعا خاک برسرتون
مشکل مردم ایران فقط اجاره مسکن نیست بلکه بسیار وسیعتر از اجاره مسکن هست هر روز ن رخ مواد خوراکی و مصرفی دارد گران می شود و بسیاری از مخارج مردم را خوراک روزانه ت شکیل می دهد که مخارج ماهانه و سالانه آنه ا بسیار بیشتر از اجاره مسکن می شود هر جا دولت خودش منفعتی نداشته باشد مثل مسکن ی ا منفعتش اندک باشد اعمال قدرت می کند و ب ه ضرر مالکین که مردم این کشور هستن تمام می شود و هر جا منافع خودش در میان باشد ب ا اعمال قدرت از کاهش قیمت یا ثبات قیمت ج لوگیری تا منافع خودش را تعمین کند و در ه مه حال این مردم ایران هستن که ضرر میکنن د و دولتها با فریب مردم تقصیر را به گرد ن همین مردم می اندازند مشکل ما یک دولت ن اکارامد و فشل هست که باعث این همه مشکلات و مصیبت برای مردم شده
کسانی که به خارجی ها،اجازه میلیونی برای زندگی دائمی در ایران بدهند ، بداند که یک انگل تمام عیار است ، وقتی که فرزندان ما ن به بیکاری دچار شدهاند معنی ندارد حدا قل به هفت میلیون ملل دیگر را خدمات مجان ی بدهیم البته با قبول هم بکنیم خدمت به ه منوع برای رضای خدا هم خوب است نه اینکه ب ه کارخانه تولید زاده ولد انسانی ، دانشگا ه ما را تسخیر کردند.فرزندان ما بیمار ،بی کار ، جوانان و سرافراز آن ما را به شهادت رساندند.بیدار شدید ،اما دیر شده است.خوب چاره ای ندارد باید از یک طرف شروع میشد .
وقتی قیمت مصالح واستادوکارگر گران می شود چگونه می توانید اجاره راکم کنید پول اجاره بیشتر خرج تعمیرمیشود
قوانین مشکلی ندارد، مشکل از طرف مسئولان مرموز الحال هست که به نظر میرسد تماما ضد انقلاب هستند و میخواهند مردم این مشک لات را به کارنامه انقلاب بنویسند !!! و گ ر نه کافیست مسئولان شیر پاک خورده اعلام کنند که جهت تمدید قرارداد اجاره به بنگاه های جیب بر نروید ،
کافیست هر مس تأجری قولنامه رسمی و یا حتی قولنامه عادی خودشان را به نزدیکترین دفتر پیشخوان دول ت ببرند و با پرداخت فقط 50 هزار تومان و اضافه نمودن 25% طبق قانون به اجاره بها ، یکسال دیگر قرارداد را تمدید نموده تصویر قرارداد را به مالک ارسال نمایند ، در صو رت عدم قبولی از طرف موجر ، مبلغ قرارداد را به صندوق دادگستری دولت واریز نمایند . به این شکل هم مستاجر راحت میشه و هم دول ت موجرین را شناسایی میکنه . ولی متأسفان ه مسئول دلسوز نظام پیدا نمیشه!!!!
قدرت اول منطقه رابایدکارشناسان ومردم انت خاب کنند
من نمی دونم این تیترا رو برای چی می زنین .
ترکیه کجاش قدرت بود
چقدر اطلاعات ناقص و غیر علمی
وضعیت مسکن ترکیه فاجعه هست تورم مردم و نابود کرده این نظر من بعنوان شهروند ایرانی و ترکیه
فقط شما مسعولین روز شمار هستید وتورم واج اره آنچنان فشار به گلوی کارگر گذاشته فقط در حد حرف مفت زدن هستید کدام قانون تو ا ین چهل سال تصویب شد وعمل کرده باشید اولا موجر هر چقدر دلش بخواد اجاره میگیره واگ ر هم گفتی قانون اینجور گفته میگه خونه اج اره ای ندارم فقط امیدوارم به خدا که زلزل ه هشتاد ریشتری بیاد که نه مسعولی باشه ون ه ایرانی ونه ملتی
بازار مسکن اچنان هم که می گویید بغرنج نی ست این گرانیهای دقیقه ای هست که مردم را بدبخت کرده اگر دولتها فکری به گرانی کر ده باشند مشکل اجاره مشکن هم حل می شود .
در سال ۱۳۵۷ وقبل ان،تمام جمعیت اسراعیل ۷ ۰۰هزار تا ۱میلیون بودند واغلب غاصب.الان ۹میلیون متولد آنجاهستند.وضع معیشتی بسیار ی از مردم در ایران بسیار اسفناک،خطر تغیی ر بافت جمعیتی از ایرانی به افغانتوسط شلی لی ها و...اولیت با چیست؟؟ آیا اصرار به ا شتباه نابودمان نمیکند؟
هروقت خواستید کنترل کنید پایین بیارید قیمت چیزی رو بدتر بالا رفت
نابغه، خودت میگی در ترکیه سقف ۶۰درصد افز ایش تغیین کرده دولت، اصلا در ایران بالای ۳۰ درصد افزایش نداریم،تو نماینده نابغه با این حرفت سنگ به یاد دزد میندازی
مگر صاحب خانه ها چه کسانی هستند.. بیشترشان کارمندان بانک ودیگر ارگانهای دولتی که حقوقهای ومزایای نجومی از بیت المال میگیرند وهرکدام صاحب چندین باب واحد مسکونی شده اند وخون مردم را می مکند.. چرا نظارتی برمیزان پرداختی بانکها به کارمنداشون نیست؟؟ چرا کارمندان وکارگران شرکت های نفتی این همه حقوق های غیر قابل باور میگیرند؟؟ بعد می آیند وشعار توزیع عادلانه ی ثروت هم میدهند.
با سلام
خدا وکیلی حرف میزاری تو دهن اینا
۶۰ درصد 😬😡
سلام اتفاقا اعلام افزایش طبق نرخ تورم کار خوبی است ولی در ایران نصف آن را اعلام می کنند چون خود دولت یک سوم آن را افزایش حقوق می دهد و این امر موجب ایجاد اختلاف و اشکال است بله ترکیه معادل تورم افزایش حقوق و همچنین اجازه افزایش اجاره می دهد حال چرا می گویید ترکیه این از اصول اولیه اقتصاد است
خاک عالم بر سر مسئولان ما که با همه ادعا ،ترکیه شده قدرت منطقه.چرا در رفتار و کرد ار خود تجدید نظر نمی کنید و عقلتان را به دست نفوذی ها داده اید
چه ربطی به «درس تاریخی قدرت منطقه...» و این مزخرفات داره!!!؟
در ایران ضعف آماری، نبود زیرساختهای هوشمند، و نظارت ناکارآمد، به ضرر دهکهای آسیبپذیر تمام شده است
مشکل اینها نیست هرجا دولت توانسته از مسئولیت شانه خالی کرده ومردم را با بخش خصوصی تنها گذاشته واین ایده شاید در کوتاه مدت به خوش آیند دولت باشد ولی در دراز مدت عمل مخرب وخطرناکی است
ترکیه از کی تا حالا شده قدرت منطقه؟؟؟؟
نقشه جدیددولت مردان برای داراییهای ملت ؟ انهادرراستای ازدیادجمعیتی کشورورفع نیازم ندیهای ملت ناکارامدهستندوبرای جبران این ناکارامدی فشاررا روی داشته های مردم وجام عه واردمینمایندنماینده ای که راهکاردرست ومنطقی برای رفع معضلات وامورات کشورراندا ردازنظرمالی باری است گران بردوش ملت ومرد م هرچه را که داراهستندبابت ان هم زحمت کش یده اندوهم مالیات چندپهلووعوارض به دولت پرداخت نموده اند؟
بهتره سیاستمداران ما از ترکیه سیاست یاد بگیرن
امکان ندا ه اجاره بیاد پایین تا زمانی که بنگاه. دار بی وجدان بخاطر کمسیون خودش ب رای یکبار مستاجر را حسابی میده زیر پای م اجر خدا را خوشش میاد قربانش انهم صبرش ز یاده بنگاه دار پولش از نزول کثیفتره
قد قد منطقه همدست اسرائیل شده نمونه؟!!!
اول اینکه ترکیه تورمش ۲۰ درصد از ما بالا تره با اینکه اصلا تحریم نیست دوما قیمت م سکن و اجاره بها تقریبا ۲ برابر ایرانه اخ ه این دروغا چیه