|

اختصاصی گسترش‌نیوز؛

نویسندگان در این ۳ کشور پول پارو می کنند

درحالی‌که نویسندگان در ایران روزبه‌روز با مشکل مختلف در خصوص حق مؤلف دست‌وپنجه نرم می‌کنند، در کشورهای دیگر اما صاحبان قلم در رفاه کاملی هستند و هرسال به تعداد آثار خود اضافه می‌کنند. آیا این مشکلات صرفاً در خصوص ایران است یا مابقی کشورها نیز با آن درگیر هستند؟ کدام کشورها به نویسندگان حقوق می‌دهند؟ ما در این گزارش به این سؤالات پاسخ داده‌ایم.

فرهنگ

در ایران نویسندگان همیشه با چالش‌ها و سختی‌هایی روبه‌رو بودند، یکی از بزرگ‌ترین مشکلات آن‌ها حقوق بسیار ناچیزی است که گاها کفاف خرید یک کیلو گوشت را نیز نمی‌دهد، در خصوص این مشکل ناشران کم‌کم به‌جایی رسیدند که تنها کتاب‌ها را به چاپ می‌رسانند و حق نشری به مؤلف نمی‌دهند، نمی‌توان به ناشران هم بابت این مشکل خرده گرفت، از طرفی باید با گرانی کاغذ بسازند و از طرف دیگر باید با ممیزی‌ها دست‌وپنجه نرم کنند، در این گزارش میزان حقوق نویسندگان در کشورهای مختلف را بررسی کرده‌ایم تا ببینیم آیا این مشکلات صرفاً در خصوص ایران است یا مابقی کشورها نیز با آن درگیر هستند؟

برای بررسی وضعیت نویسندگان از لحاظ اقتصادی ما دستمزد فعالان این حوزه را در کشورهای پیشرفته بررسی کردیم.

رمان نویسان در دنیا چگونه پول درمی‌آورند؟

نویسندگانی که کتاب‌هایشان را خودشان منتشر می‌کنند و یا نویسندگانی که با یک شرکت انتشاراتی کار می‌کنند می‌توانند حق امتیاز کسب کنند. حق امتیاز پولی است که پس از انتشار و فروش کتاب به نویسنده داده می‌شود و بسته به نحوه انتشار کتاب خود، درصدی از فروش را دریافت می‌کنید.

میانگین دستمزد برای یک رمان‌نویس ۴۹۰۴۶ دلار در سال است. این رقم بسته به تجربه، موضوع نوشتن، شرایط قرارداد و فروش کتاب می‌تواند از ۱۵۰۸۰ تا ۱۲۷۸۱۶ دلار در سال متغیر باشد. شما می‌توانید به‌عنوان یک نویسنده سالانه ۱۰۰۰۰۰ دلار درآمد داشته باشید. شانس کسب درآمد بیش از ۱۰۰ هزار دلار برای یک نویسنده درواقع بسیار خوب است.

 اکثر نویسندگان در کشورهای توسعه یافته که به‌طور سنتی می‌نویسند، حق امتیازی در محدوده ۸ تا ۱۲ درصد برای نسخه‌های چاپی کتاب خود دریافت می‌کنند. مثلاً اگر شما نویسنده پرفروشی باشید، ممکن است امتیاز شما به ۵ درصد یا حتی به ۱۵ درصد برسد. برخی ناشران همچنین حق امتیاز متفاوتی را به شما می‌دهند.

نویسندگانی که کتابشان را خودشان منتشر ‌کنند می‌توانند تا ۷۰ درصد حق امتیاز از کتاب‌های خود به دست آورند، درحالی‌که اکثر نویسندگانی که به‌وسیله یک ناشر کتاب خود را منتشر می‌کنند ۵ تا ۱۸ درصد حق امتیاز را دریافت می‌کنند؛ به نظر می‌رسد که این حق امتیاز کم باشد اما در یک وضعیت اقتصادی باثبات بسیار مناسب است.

درآمد نویسندگان در کشورهای توسعه‌یافته

شما می‌توانید به‌عنوان یک نویسنده در کشورهای توسعه یافته ثروتمند شوید و صادقانه بگوییم، اگر در یادگیری مهارت‌هایی که برای موفقیت نیاز دارید جدی باشید، می‌توانید در هر حرفه‌ای ثروتمند شوید، اما قطعاً این موضوع درباره کشور ما صدق نمی‌کند!

برنامه‌های پرداخت حق امتیاز بسته به افرادی که آن‌ها را پرداخت می‌کنند متفاوت است، پس اینکه در کشورها نویسندگان بتوانند حقوق‌ بگیرند شدنی است. سه کشور آرژانتین، استرالیا و اتریش به نویسندگان برحسب یکسری شرایط خاص حقوق می‌دهند. در ادامه نگاهی به این شرایط در کشورهای یاد شده داریم.

آرژانتین

متوسط ​​دستمزد نویسندگان آزاد در آرژانتین ۳.۵۴۶.۲۱۱ دلار است. علاوه بر این، آن‌ها به‌طور متوسط ​​​​۹۳.۶۲۰ دلار پاداش دریافت می‌کنند. یک نویسنده با (۱ تا ۳ سال تجربه) به‌طور متوسط ​​۲.۶۲۵.۰۸۳ دلار حقوق دریافت می‌کند. از طرف دیگر، یک نویسنده با (۸ سال تجربه) به‌طور متوسط ​​۴.۵۱۶.۶۳۲ دلار حقوق دریافت می‌کند.

استرالیا

متوسط ​​دستمزد نویسندگان آزاد در استرالیا ۹۹۳۵۸ دلار است. علاوه بر این، آن‌ها به‌طور متوسط ​​​​۲۶۲۳ دلار پاداش دریافت می‌کنند. یک نویسنده با (۱ تا ۳ سال تجربه) به‌طور متوسط ​​۷۱,۳۷۷ دلار حقوق دریافت می‌کند. از طرف دیگر، یک نویسنده با (بیش از ۸ سال تجربه) به‌طور متوسط ​​​​۱۲۲,۸۰۹ دلار حقوق دریافت می‌کند.

اتریش

متوسط ​​دستمزد نویسندگان آزاد در اتریش ۵۸۰۳۸ یورو یا معادل نرخ ساعتی ۲۸ یورو است. علاوه بر این، آن‌ها میانگین پاداشی معادل ۱۵۳۲ یورو دریافت می‌کنند. یک نویسنده آزاد با (۱ تا ۳ سال تجربه) به‌طور متوسط ​​۶۰۲۴۱ یورو حقوق دریافت می‌کند. از طرف دیگر، یک نویسنده آزاد با (۸ سال سابقه تجربه) به‌طور متوسط ​​۵۷۹۷۱ یورو حقوق می‌گیرد.

سخن پایانی

مشکل پایین بودن حق مؤلف در ایران باعث شده است تا نویسندگان به سراغ شغل‌هایی غیر مربوط با حرفه‌شان بروند، تعداد زیادی از آن‌ها نیز به‌طور کامل دست از نوشتن کشیده‌اند، اگر به همین منوال پیش برویم کسی دیگر در ایران قلم‌به‌دست نمی‌شود و حوزه فرهنگ و ادب ما بیش‌ازپیش آسیب می‌بیند. 

کدخبر: 306336 عطیه فتحی

ارسال نظر

 

آخرین اخبار