|
کدخبر: 112714

چه کسانی مشمول وام ودیعه مسکن می‌شوند؟

به‌گفته مسئولان وزارت راه و شهرسازی، فقط قراردادهای اجاره‌ای که از ۴مرداد به بعد ثبت یا تمدید شده مشمول دریافت وام ودیعه مسکن است.

راه و مسکن چه کسانی مشمول وام ودیعه مسکن می‌شوند؟

ثبت‌نام پیامکی در طرح پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن به مستأجران از ۴مرداد آغاز شده و سیل پیامک‌های متقاضیان این تسهیلات همچنان به سامانه‌های وزارت راه و شهرسازی سرازیر است؛ اما آنگونه که از اظهارات متولیان مسکن در وزارت راه و شهرسازی برمی‌آید، فقط قراردادهای جدید اجاره که از تاریخ مصوبه پرداخت ودیعه مسکن یعنی ۴مرداد به بعد ثبت یا تمدید شده باشند، مشمول دریافت این تسهیلات هستند و اگر رقمی از منابع مازاد باشد، قراردادهای اول سال تاکنون نیز مشمول می‌شوند.

 پیش‌ازاین وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود؛ براساس اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان، حدود ۶۰۰هزار خانوار اجاره‌نشین حائز شرایط دریافت این تسهیلات هستند؛ اما اطلاعات جدید دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی حاکی از این است که شمار خانوارهای مستأجر نیازمند حمایت فراتر از این رقم است و به ۲.۲میلیون خانوار نیز می‌رسد.

کارگران و حقوق‌بگیران ثابت، گروه واجد شرایط برای دریافت کمک ودیعه مسکن هستند؛ اما از میان این افراد، خانوارهای ۵ نفره و بیشتر، کسانی که به‌تازگی ازدواج کرده‌اند و خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام و سازمان بهزیستی در اولویت قرار دارند. این افراد از ۴مرداد تا ۹مرداد فرصت دارند تا کد ملی سرپرست خانوار خود را با سیم‌کارت متعلق به او، به‌سر شماره۳۰۰۰۷۳۶۴۰ ارسال کرده و در طرح ثبت‌نام کنند. این مهلت ۵ روزه تمدید نخواهد شد و بعد از پایش اطلاعات، افراد واجد شرایط به تکمیل اطلاعات در سامانه اقدام ملی به نشانه www.tem.mrud.ir فراخوان می‌شوند. از شروط اصلی احراز شرایط دریافت وام ودیعه مسکن این است که متقاضیان متاهل و یا سرپرست خانوار باشند، قبلا از تسهیلات یارانه حوزه مسکن استفاده نکرده باشند، از سال۸۴ به بعد مالک نباشند و از سابقه سکونت آنها در شهر مورد تقاضا نیز ۵ سال گذشته باشد. نکته اصلی اینجاست که مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی می‌گوید: افرادی واجد دریافت کمک ودیعه مسکن هستند که از تصویب طرح کمک ودیعه مسکن در ستاد ملی کرونا یعنی ۴مردادماه۹۹ به بعد اقدام به اجاره واحدهای مسکونی خود کرده باشند و فقط درصورتی‌که منابع اضافه‌تری وجود داشته باشد متقاضیانی که از ابتدای امسال تمدید قرارداد اجاره داشته‌اند می‌توانند در مراحل بعدی مشمول دریافت کمک ودیعه مسکن شوند. به‌گفته پروانه اصلانی، کمک ودیعه مسکن برای کمک به مستأجران در دوره کروناست و لزوما قرار نیست مشکل همه مستأجران را رفع کند.

با یک محاسبه سرانگشتی هم می‌توان برآورد کرد که با توجه به اختصاص منابع ۲۰هزار میلیارد تومانی به طرح پرداخت کمک ودیعه مسکن، درصد قابل‌توجهی از مستأجران نیازمند موفق به دریافت این تسهیلات نخواهند شد. البته این به‌معنای نفی اثرات مثبت این طرح نیست؛ اما ازآنجایی‌که سال‌ها غفلت از بازار اجاره به نابسامانی شدید این بازار منجر شده، حالا حتی اختصاص کمک ۲۰هزار میلیارد تومانی برای حمایت از مستأجران نیز نمی‌تواند نیمی از مشکلات کوتاه‌مدت مستأجران نیازمند را برطرف کند و به‌ناچار مستأجران نیازمند باید در رقابتی نفسگیر‌ خود را در فهرست پرداخت تسهیلات جای دهند. پروانه اصلانی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن می‌گوید: براساس آمارهای رسمی حدود ۶ میلیون‌و۶۰۰ هزار خانوار مستأجر در کشور وجود دارد که ارزیابی می‌شود یک‌سوم این خانوارها یعنی حدود ۲میلیون‌و۲۰۰هزار خانوار مستأجر، نیازمند حمایت و دریافت کمک ودیعه مسکن باشند و فعلا در جریان اجرای طرح کمک ودیعه مسکن، برنامه‌ریزی شده تا یک‌میلیون خانوار این تسهیلات را دریافت کنند. پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به حدود یک‌میلیون خانوار نیازمند این است که تعداد کمتری از مستأجران تهرانی با وام ۵۰ میلیون تومانی در فهرست مشمولان قرار بگیرند و تعداد بیشتری از خانوارهای مستأجر در شهرهای کوچک با وام ۱۵میلیون تومان به این فهرست اضافه شوند.

براساس مصوبه ستاد مقابله با کرونا، قرار است مستأجران تهران، کلانشهرها و سایر مناطق شهری به‌ترتیب تسهیلات ۵۰، ۴۰ و ۱۵میلیون تومانی برای فرار از مشکلات بازار اجاره در دوره کرونا دریافت کنند و براساس همین تقسیم‌بندی، به‌نظر می‌رسد منابع اختصاص یافته به طرح، به‌زحمت کفاف همان ۶۰۰ هزار خانوار مستحقی را بدهد که در بانک اطلاعاتی رفاه ایرانیان نیازمند تشخیص داده شده‌اند. ازآنجایی‌که این بانک اطلاعاتی به جامع‌ترین داده‌های اقتصادی و اجتماعی کشور دسترسی دارد و ملاک عمل نظام توزیع یارانه نقدی و حمایت معیشتی است، به‌نظر می‌رسد رقم ۶۰۰ هزار خانوار مستأجر نیازمند نیز به‌عنوان واقعی‌ترین آمار قابل‌اعتنا باشد؛ اما با مشروط شدن پرداخت تسهیلات به تاریخ قرارداد اجاره، این احتمال وجود دارد که بخشی از این خانوارها نیز از کاروان حمایت جا بمانند و اولویت آنها با خانوارهای دیگری که شرایط وام را احراز کرده‌اند، جابه‌جا شود چراکه این خانوارها گرچه نیازمند هستند اما لزوما قرارداد خود را در روزهای اخیر و حتی از ابتدای سال تمدید یا ثبت نکرده‌اند. به‌هرحال، با توجه به متناسب نبودن منابع اختصاص یافته به طرح کمک ودیعه مسکن و تعداد متقاضیان نیازمند، خانوارهای مستأجر ناگزیر باید در رقابتی حساس برای دریافت این حمایت تلاش کنند. پیش‌بینی می‌شود با الزامات جدید وزارت راه و شهرسازی برای پرداخت کمک ودیعه مسکن، مراجعه مستأجران دارای قراردادهای توافقی به مشاوران املاک برای عقد قرارداد افزایش پیدا کند تا قرارداد آنها با تاریخ جدید و کد رهگیری ثبت شود و مشمول دریافت این تسهیلات تلقی شوند.

 

منبع: اقتصاد آنلاین

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها