|
کدخبر: 144071

نسخه شفابخش برای بازار خودرو

طبق آیین نامه قرار است قیمت کارخانه ای خودروها متناسب با تورم بخشی نهاده های تولید هر سه ماه یک بار اصلاح شود و در جایی از آن ذکر نشده که متناسب با نرخ ارز نرخ را اصلاح کنند.

خودرو نسخه شفابخش برای بازار خودرو

 اگر قرار بود قیمت خودروها در کارخانه متناسب نرخ ارز بازار آزاد اصلاح شود که با افزایش قیمت دلار از ۳ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان قیمت خودرو باید ۸ برابر می شد. اگر این مساله را مبنا قرار دهیم که تیبای ۲۰ میلیونی باید ۱۶۰ میلیون تومان باشد؛ اما هم اکنون قیمت آن در بازار ۱۲۰ میلیون است؛ لذا قیمت کارخانه ای خودروها متناسب با نرخ دلار بالا نرفته که الان بخواهد به خاطر آن پایین بیاید.

اما آن چیزی که وجود دارد این است که شورای رقابت متناسب با تورم بخشی این قیمت ها را اصلاح می کند. تورم بخشی هم که سه ماه گذشته مثبت بوده است. نکته بعدی این است که خودروساز و تاجر خودرویی از بازار آزاد ارز نخریده اند که بگوییم قیمت پایین آمده است. آن چیزی که خریده اند با ارز نیمایی بوده که در این ۳ ماهه بالا رفته است. در این میان ارز بازار آزاد پایین آمده و حتی در برخی روزها هم زیر قیمت نیما رفته است؛ اما ارز نیمایی کاهش نداشته است.

فرض بگیریم که شورای رقابت قیمت را اندکی پایین یا بالا ببرد. مگر تاکنون حضور شورای رقابت در فرایند قیمت گذاری موجب تثبیت و آرامش در بازار شده که الان نگران اجحاف در حق مصرف کننده هستیم؟

مگر برخی خودروها که قیمت هایشان از قیمت بازار بالاتر رفت، شورای رقابت اهمیتی می دهد که حالا اهمیت بدهد؟ لذا اینکه چون قیمت ارز پایین آمده قیمت خودرو باید پایین بیاید، گزاره ای است که هیچ کلمه ای از آن درست نیست و موضوعیت ندارد.

نکته بعدی این است که هیچ شکلی از اقتصاد دستوری جواب نمی دهد. مجلس باید متوجه این موضوع باشد که وظیفه او کنترل بازار خودرو نیست. وظیفه مجلس قانون گذاری و نظارت بر عملکرد دولت است. اینکه مجلس تلاش می کند که به تنظیم بازار ورود کند ناشی از این است که رقابتی در قوه مجریه بین مجلس و دولت وجود دارد که کدام یک قوه مجریه را در دست بگیرند. این رقابت باعث شده که با خلأ ناظر و قانون گذار در کشور مواجه باشیم. مجلس هم در این میان کار اجرایی را دنبال می کند و کم مانده وزارتخانه هم بزند. این فرمایشات اولا نه تنها مسائل را حل نمی کند. بلکه سیاسی شدن یک فضای کسب و کار باعث فرار سرمایه است. یعنی اگر تا دیروز ۴ نفر تصمیم می گرفتند در این فضا کاری کنند؛ الان نگرانند جایی مثل مجلس آنها را زیر ذره بین ببرد و لذا آنها را نابود کند. تا ۱۰۰ سال دیگر ما در این حلقه های بسته بچرخیم فقط مسائل را پیچیده تر می کنیم.

فرید زاوه / کارشناس خودرو

منبع: کسب و کار

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها