|
کدخبر: 319773

دریاچه ارومیه/ترکیه/دریاچه وان

طرح برد-برد احیا دریاچه ارومیه/همسایه ترک از این طرح چه سودی می‌برد؟

رییس کمیته بین المجالس و نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت که انتقال آب از دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه می‌تواند یک طرح برد-برد برای دو کشور باشد.

انرژی طرح برد-برد احیا دریاچه ارومیه/همسایه ترک از این طرح چه سودی می‌برد؟

سیدمحمدرضا میرتاج الدینی، در یادداشتی با اشاره به سفر ترکیه به همراه رئیس‌جمهور خود و دستاوردهای این سفر، توضیح داد: در مراسم شام میزبانی رئیس‌جمهور ترکیه برای رئیس‌جمهور ایران، یک گفت‌وگوی کوتاه با رجب طیب اردوغان داشتم. پس از احوال‌پرسی به زبان ترکی استانبولی و معرفی خود به عنوان نماینده مردم تبریز، با گرمای برخورد ایشان روبرو شدم و اظهار داشتم: "شما دریاچه وان را دارید و ما دریاچه ارومیه را داریم. اگر آب دریاچه وان را به دریاچه ارومیه منتقل کنیم، می‌تواند یک طرح برد-برد برای دو کشور باشد."

وی افزود: بر این اساس پیشنهاد دادم در بین مسیر نیروگاه آبی هزار مگاواتی احداث شود و وی با دقت به این موضوع گوش داد و به دستیار خود گفت به این موضوع توجه کنند.

وی یادآور شد: انتقال آب دریاچه وان به دریاچه ارومیه در چند دانشگاه مطالعه شده است و برخی از سرمایه گذاران ترک اعلام آمادگی کرده‌اند که در ازاء ساخت نیروگاه، هزینه خط انتقال آب دریاچه وان به دریاچه ارومیه را به عهده می‌گیرند.

نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی همچنین به دیدار خود با رئیس سازمان دیانت ترکیه اشاره کرد و افزود: سازمان دیانت ترکیه امور مذهبی و مساجد کشور ترکیه را به عهده دارد و ۱۵۰ هزار نفر در سطح ترکیه و ۲هزار و ۵۰۰ نفر در خارج از کشور زیر پوشش سازمان دیانت ترکیه در قالب مبلغ، امام خطیب و موذن فعالیت می‌ کنند.

تاج الدینی همچنین افزود: سفر ترکیه یکی از پربارترین سفرهای رئیس جمهور کشورمان است که به کشور همسایه، مسلمان و برادر ترکیه انجام داد، اسناد تفاهم نامه در حوزه‌های مختلف امضاء شد که در صورت تحقق و عملیاتی شدن آنها، توسعه خوبی در بخش‌های اقتصادی اتفاق خواهد افتاد به ویژه در شمالغرب کشور و با جریان افتادن رفت و آمد ریلی بین تهران، تبریز، خوی، وان و آنکارا و همچنین تکمیل خط ریل تبریز، مرند چشمه ثریا نقش اساسی در ترانزیت بین ایران و ترکیه و اروپا بوجود خواهد آمد.

وی ابراز امیدواری کرد تا با پیگیری اسناد سفر و اقدام نسبت به طرح‌هایی که مورد توافق قرار گرفت، به اهداف بلند این سفر برسیم که در واقع نقش وزراء که اسناد تفاهم نامه را امضاء کردند در عملیاتی کردن آنها بسیار تعیین کننده است و بی شک ما به عنوان نمایندگان مردم نسبت به پیگیری آنها اقدام خواهیم کرد. رئیس‌جمهور کشورمان بهمن ماه جاری به دعوت همتای ترکیه‌ای خود و به منظور انجام سفر رسمی، در صدر یک هیات عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی عازم آنکارا پایتخت ترکیه شد.

 

وضعیت آب این دریاچه به گونه ای نیست که بخواهند برای مصارف کشاورزی آب بر از آن استفاده کنند و باید مدیریت آب در این منطقه به درستی صورت گیرد.

یونجه ۳۴ درصد آب منطقه را به خود اختصاص می‌دهد یا چغندرقند و سیب درختی آب زیادی مصرف می‌کنند که باید این گونه‌ها جایگزین شوند، مردم هم همکاری کنند، این امر بیشتر توسط افرادی انجام شده که بومی آن منطقه نیستند، این اتفاق بیفتد قطعا آبی که وارد دریاچه می‌شود وضعیت بهتری خواهد داشت.

 

 معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در گام دوم نجات دریاچه ارومیه به مدیریت نرم اشاره شده و اصل بر این قرار گرفته که گونه‌های آب‌بر در منطقه حذف شوند و به نوعی الگوی کشت واقعی را توسط وزارت جهاد کشاورزی در حوضه آبخیز ۵ میلیون هکتاری دریاچه ارومیه داشته باشیم.

علی سلاجقه در حاشیه مراسم امضای سند همکاری‌های مشترک برنامه اقدام محیط زیست و خانواده معاونت رییس جمهور در امور زنان و خانواده و سازمان حفاظت محیط زیست در جمع خبرنگاران افزود: محصولات آب بر حوضه آبریز دریاچه ارومیه بیشترین سهم از آب منطقه را به خود اختصاص داده اند بنابراین باید محصولات با مصرف آب کمتر جایگزین محصولات آب بر شوند.

وی اظهارداشت: موضوع دوم چاه‌های غیرمجازی است که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه حفر شده است، افرادی هم برای تفنن و خوش گذرانی بخشی از اراضی را در حوضه دریاچه تملک در آن چاهی حفر کردند که قرار شده توسط وزارت نیرو این مساله پیگیری و اصلاح شود.

سلاجقه تاکید کرد: در آخرین نشست ستاد احیای تالاب‌های کشور که با حضور معاون اول رییس جمهور و اعضا تشکیل شده بود به صورت ریز این مسائل مطرح شد و نقش دستگاه‌ها نیز در این راستا مشخص شده است.

وی گفت: آن آبی که از بالا چه از جریان‌های سطحی و چه زیرزمینی جاری است، توسط گونه‌های آب بر بیش از اندازه مصرف می‌شود، به عنوان مثال یونجه ۳۴ درصد آب منطقه را به خود اختصاص می‌دهد یا چغندرقند و سیب درختی آب زیادی مصرف می‌کنند که باید این گونه‌ها جایگزین شوند، مردم هم همکاری کنند، این امر بیشتر توسط افرادی انجام شده که بومی آن منطقه نیستند، این اتفاق بیفتد قطعا آبی که وارد دریاچه می‌شود وضعیت بهتری خواهد داشت.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص تکلیف دستگاه‌ها برای انجام وظایفشان در برابر احیا دریاچه ارومیه و نقش سازمان محیط زیست اظهار داشت: وقتی ستاد تشکیل می‌شود مصوبات ستاد هم در قالب قانون شکل می‌گیرد و دستگاه‌ها باید آنرا اجرا کنند، ما هم پیگیری می‌کنیم تا حتما اجرا شود، چون اعتقا داریم مدیریت نرم با هزینه بسیار کمتر نقش اساسی و پررنگی دارد که البته فرهنگ سازی در این راستا بسیار بااهمیت است.

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره تفاهم نامه با معاونت زنان ریاست جمهوری، گفت: این تفاهم نامه دوم ما با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری است که باتوجه به اعتقاد ما بر اینکه نقش اساسی حفظ محیط زیست بر عهده زنان است، شکل گرفته است، تا الان دستاورد‌های خوبی در قالب کارگروه محیط زیست و خانواده داشتیم. این کارگروه با همکاری معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری ایجاد شد و گام‌های خوبی در بعد فرهنگ سازی برای موضوعاتی مانند تفکیک پسماند از مبدا و تبدیل پسماند‌ها به محصولاتی که قابلیت استفاده برای حیوانات و دام دارند، تبدیل شود.

سلاجقه با بیان اینکه اقداماتی نظیر مدیریت و تفکیک پسماند از مبدا برای زنان خانه دار معیشت پایدار ایجاد می‌کند، گفت: زنان در نظافت و نظم نسبت به مردان وضعیت مناسب تری دارند، با توجه به کارگروه مذکور این تفاهم نامه منعقد شد تا از ظرفیت تخصصی و مالی سازمان در این راستا استفاده کنیم چرا که قشر بانوان پیشتاز حمایت از محیط زیست کشور هستند.

 

منبع: ایرنا

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها