|

چراغ سبز دوست روسیه به ایران در دقیقه ۹۰

ایران به‌واسطه موقعیت ژئوپلیتیکی بی‌نظیر خود، در چهارراه شرق و غرب، و شمال و جنوب آسیا قرار گرفته است. این مزیت جغرافیایی اگرچه ظرفیت بالقوه‌ای برای تبدیل کشور به یک هاب ترانزیتی منطقه‌ای ایجاد کرده، اما بالفعل کردن آن نیازمند تفاهمات و همکاری‌های گسترده با سایر کشورها در حوزه حمل‌ونقل و ترانزیت است.

اقتصاد

در دنیای امروز، حمل‌ونقل تنها یک موضوع لجستیکی نیست، بلکه بخشی حیاتی از دیپلماسی اقتصادی کشورها محسوب می‌شود. مسیرهای ترانزیتی، قراردادهای حمل‌ونقل دوجانبه و چندجانبه، تعرفه‌های ترجیحی، و تسهیل‌گری‌های گمرکی همگی از عناصر کلیدی رقابت اقتصادی در جهان به شمار می‌روند. در این چارچوب، ایران برای فعال‌سازی کامل ظرفیت‌های ترانزیتی خود نیاز دارد تا با کشورهای همسایه و همچنین اقتصادهای بزرگ آسیایی و اروپایی تفاهم‌نامه‌هایی جامع، پایدار و منافع‌محور امضا کند.

یکی از مهم‌ترین پروژه‌هایی که این نیاز را به‌شدت پررنگ کرده، کریدور شمال-جنوب است که قرار است بندر چابهار را از طریق ایران به روسیه و اروپا متصل کند. همچنین مسیرهای شرقی-غربی نظیر کریدور چین-قزاقستان-ایران، بخشی از طرح کمربند و جاده چین (BRI)، می‌تواند ایران را به یکی از شاه‌راه‌های اصلی مبادلات کالا در آسیا تبدیل کند.

از سوی دیگر، همکاری‌های حمل‌ونقلی در قالب تفاهم‌نامه‌های ریلی، هوایی و جاده‌ای با کشورهای منطقه مانند عراق، ترکیه، آذربایجان، ترکمنستان، پاکستان و افغانستان می‌تواند علاوه بر تسهیل مبادلات اقتصادی، در راستای افزایش همگرایی سیاسی و امنیتی منطقه‌ای نیز نقش‌آفرینی کند. زیرا هر چه مسیرهای حمل‌ونقلی بین کشورها گسترده‌تر و پرکاربردتر باشد، سطح وابستگی متقابل بالاتر رفته و احتمال ایجاد تنش‌های سیاسی یا اقتصادی نیز کاهش می‌یابد.

در کنار این موارد، نباید از ظرفیت‌های بنادر جنوبی و خطوط راه‌آهن ایران نیز غافل شد. توسعه زیرساخت‌های بندری و ریلی، زمانی مؤثر خواهد بود که با کشورهایی که بازار هدف یا مبدأ کالا هستند، توافقاتی شفاف و اجرایی صورت گیرد. به بیان دیگر، هر سرمایه‌گذاری داخلی در بخش حمل‌ونقل، نیازمند پشتوانه‌ای از توافقات بین‌المللی است تا مسیر توسعه را هموار سازد.

در نهایت، تفاهمات حمل‌ونقلی ایران با سایر کشورها نه‌تنها یک الزام اقتصادی بلکه یک ابزار راهبردی برای تقویت جایگاه ژئوپلیتیکی و کاهش اثر تحریم‌ها و فشارهای خارجی است. در جهان پررقابت امروز، کشوری که نتواند در زنجیره جهانی لجستیک، سهم قابل توجهی داشته باشد، لاجرم از بسیاری از فرصت‌های اقتصادی و دیپلماتیک نیز بی‌بهره خواهد ماند.

توسعه-ریلی-1

مدیرعامل راه‌آهن ایران در حاشیه سومین اجلاس بین‌المللی حمل و نقل به مینسک، سند توسعه همکاری‌های ایران و بلاروس از طریق گذرگاه ریلی شمال - جنوب را امضا کرد.

جبارعلی ذاکری مدیرعامل راه‌آهن ایران که برای شرکت در سومین اجلاس بین‌المللی حمل و نقل به مینسک پایتخت کشور بلاروس سفر کرده بود، در حاشیه این نشست، سند توسعه همکاری‌های ایران و بلاروس از طریق گذرگاه ریلی شمال - جنوب را امضا کرد.

مدیرعامل راه‌آهن ایران در این راستای این توافق‌، گفت: طرفین موافقت کردند که طی برنامه‌ای ظرفیت ترانزیتی هر دو کشور و بارهای بین‌المللی از طریق ریل افزایش یابد.

همچنین در ادامه توافق ایران و بلاروس، علیرضا صانعی سفیر ایران در بلاروس با اشاره به اهمیت توسعه زیرساخت‌ها در روابط دوجانبه اظهار کرد: امکان ندارد روابط بین دو کشور بدون آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم توسعه یابد.

وی با اشاره به توافقات صورت‌گرفته میان ایران و بلاروس گفت: تاکنون دو موافقت‌نامه مهم در حوزه حمل‌ونقل امضا و اجرایی شده که نقش مؤثری در تسهیل همکاری‌های دوجانبه دارد. همچنین پرواز مستقیم بین دو کشور از ضرورت‌های توسعه روابط است.

یکی از موانع توسعه مناسبات اقتصادی و گردشگری بین ایران و بلاروس در حال حاضر نبود پرواز مستقیم بین مینسک و تهران است. راه‌اندازی پرواز مستقیم می‌تواند به‌عنوان یکی از زیرساخت‌های اساسی در گسترش تعاملات اقتصادی و تجاری عمل کند.

همچنین، بلاروس از اعضای اصلی اتحادیه اقتصادی اوراسیاست و ایران نیز به‌عنوان عضو ناظر در این اتحادیه حضور دارد، بر همین اساس زیرساخت‌های لازم برای بهره‌مندی از معافیت‌های گمرکی و تسهیلات تجاری میان دو کشور فراهم شده است.

ایران-و-بلاروس

منبع: مهر
کدخبر: 350497 سهیل مافی
  • جلالی ارسالی در

    سلام، عدم مدیریت صحیح در کشور باعث گردید ه ،که در تمام توافقات تجاری وبازرگانی کش ور ایران متضرر گردد

  • Tfrànfh ارسالی در

    ایران غیرازاین اگر اتحاد داشته باشند فقط لیتیوم ومنابع هسته ای ایران را به قله هامی رساند ایران روی گنج اخرالزمانی است

  • ناشناس ارسالی در

    46 ساله که مقامات پر ادعا و خالی بند فقط قمپوز در میکنند و از عمل خبری نیست

  • ناشناس ارسالی در

    روسیه ازآمریکا نامردتره

  • ر. ر ارسالی در

    جانم فدای ایران ورهبر

  • مهدی ارسالی در

    هر قدر که بحث توافق جدیتر بشه کشورهای دنیا بیشتر به دنبال ما راه میفتن خواهیم دید این اتفاقو که روز بروز بیشتر میشه چینو روسم قبل از همه بعدشم اعراب

  • محمد رسولی ارسالی در

    بسیار عالی بود همه ‌اطلاعات لازم بوده رابرای مردم گفتید تشکر

  • افرا ارسالی در

    میرزا کوچک خان هم به روسیه اعتماد کرد نت یجه اش،شکست نهضت جنگل بود
    هرکس با طناب روسیه به چاه برود بیرون آمدنی نیست

  • ناشناس ارسالی در

    باسلام و احترام متاسفانه روسیه طبق تاریخ دویست سال گذشته بی اعتمادتر از آمریکا ب وده وخواهد بود.

  • ناشناس ارسالی در

    تا زمانی که در این کشور، کار به کاردان سپرده نشود! هیچ اتفاق خاصی نخواهد افتاد!

  • امیر ارسالی در

    روسیه نامرد هست از اسرائیل و آمریکا بدتر هست

  • پرویز ارسالی در

    اما صد حیف که سیاستهای غلط مسولین بعد از انقلاب ایران را به فقیر ترین کشور منطقه و جهان تبدیل کرد واقعا صد حیف . واقعا نابغه هستند کشوری با این همه ظرفیت این جور نابود کنی

  • ناشناس ارسالی در

    کم گول روسو بخورید

  • ناشناس ارسالی در

    روسیه ازاول دشمن ملت وکشور ایران بوده،هس ت وخواهدبود خاک برسر کسانیکه به روسیه و ابسته هستند وآنهم فقط بخاطر درآمدخودشان است ننگ بادننگ باد

  • نا شناس ارسالی در

    روسیه بزر گترین ضربه را که هزار برابر امریکا بود در جلد دوستی به مردم ایران زده

  • اکبر ارسالی در

    بزرگترین دشمن ایران روسیه است نه امریکا

  • حسین ارسالی در

    کسی باورنمیکنه رسیه حیله گره

  • ناشناس ارسالی در

    ضربه هایکه روسیه ب ایران زده اسرائیل وام ریکا نزده اند

ارسال نظر