افغانستان ایران را حسابی به دردسر انداخت
اختلافات ایران و افغانستان بر سر تقسیم منابع آبی مشترک، به ویژه رودهای هیرمند و هریرود، با ساخت سدهای جدید توسط افغانستان تشدید شده است؛ این اقدامات تأمین آب شرب و کشاورزی در شرق ایران را با بحران مواجه کرده و پیامدهای زیستمحیطی گستردهای به همراه دارد.

تنش میان ایران و افغانستان در خصوص منابع آبی مشترک موضوع تازهای نیست. در سالهای گذشته، افغانستان با ساخت و بهرهبرداری از سدهایی همچون کمالخان روی رود هیرمند و بخشآباد روی فراهرود، جریان طبیعی آب را تحت تأثیر قرار داده و موجب چالشهایی برای ساکنان سیستان و بلوچستان و ایالت نیمروز افغانستان شده است.
یکی دیگر از منابع آبی مورد اختلاف، رود هریرود است که افغانستان پیشتر با احداث سد سلما، میزان ورودی آب به ایران را کاهش داده و تأمین آب آشامیدنی در خراسان رضوی را تحت فشار قرار داده بود. در حال حاضر نیز تکمیل سد پاشدان روی یکی از سرشاخههای هریرود، ممکن است به قطع جریان این رودخانه به داخل ایران منجر شود، مسئلهای که تأثیر مستقیمی بر تأمین آب مشهد خواهد داشت و از منظر حقوق زیستمحیطی چالشبرانگیز است.
در بسیاری از کشورهای همسایه، قوانین مربوط به تقسیم منابع آبی رعایت میشود. برای نمونه، ایران در غرب کشور اجازه جریان یافتن بیش از ۳۲ رودخانه به داخل عراق را داده و در برخی موارد، تقسیم ۵۰ درصدی حقابه را اجرا کرده است. همچنین در حوزه هریرود، ایران و ترکمنستان بر سر تحویل حقابه این کشور از سد دوستی به توافق رسیدهاند.
بااینحال، ایران و افغانستان تاکنون معاهده مشخصی در مورد هریرود امضا نکردهاند و این کشور در گذشته با آبگیری سد سلما و اکنون سد پاشدان، جریان طبیعی آب را تغییر داده است. هرچند معاهدهای در این زمینه وجود ندارد، اما بر اساس اصول مصوب سازمان ملل، کشورهای دارای رودخانههای مرزی مشترک ملزم به رعایت حقابه پاییندست هستند تا حقوق زیستمحیطی مناطق وابسته به این منابع نادیده گرفته نشود.
ازآنجاکه بخشی از تأمین آب شرب مشهد به هریرود وابسته است، ضروری است که این موضوع در سیاستگذاریهای کلان افغانستان مورد توجه قرار گیرد. در غیر این صورت، پیامدهای این تصمیمگیری تنها به ایران محدود نخواهد شد و کشور ترکمنستان نیز که به آب سد دوستی نیاز دارد، با مشکلاتی در بخش کشاورزی و منابع آبی مواجه خواهد شد.
وزیر نیرو با تاکید بر اهمیت توسعه کشاورزی گلخانهای در کشور گفت: بارندگی های دو شب گذشته تهران تا بیست اسفند ۱۴۰۳ تنها ۱۱ میلیتر به ثبت رسیده است که کفاف رفع کم آبی کلانشهر تهران را نمیکند.
"عباس علیآبادی" در نشست با اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نیرو با وجود تداوم خشکسالیها و نیز کاهش قابل توجه بارندگی در کشور به منظور تامین آب مورد نیاز در بخشهای شرب، کشاورزی و صنعت، اقدامات ویژهای را با جدیت در دستور کار خود قرار داده است.
وی درباره طرحهای آبرسانی استان سیستان و بلوچستان، اظهار داشت: پیگیری حقابه از همسایه شرقی که مذاکرات آن توسط وزارت امورخارجه در حال انجام است از جمله اقدامات است؛ اما در کنار آن طرح انتقال آب دریا در حال پیگیری بوده و طرح آبخوانهای شرقی نیز در حال اجراست.
علی آبادی با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی روحیه خود را برای حمایت از اقدامات و طرحهای وزارت نیرو نشان داده است، ابراز داشت: موضوع تامین آب شرب در نقاط مختلف کشور در اولویت است و لازم است در حوزه کشاورزی به سمت کشاورزی گلخانهای و اصلاح الگوی کشت بریم.
وزیر نیرو با بیان اینکه چالش آب سالهاست که تداوم دارد، اضافه کرد: مشکل آب اصفهان برای اکنون نیست و مسئلهای تاریخی است اما نکته این است که با تدبیر و پیگیری فراوان، طرحهای توسعهای یکی پس از دیگری در حال اجراست.
وزیر نیرو در ادامه به پیشرفتهای حاصل شده در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اشاره و تصریح کرد: تا پیک تابستان سال پیش رو ۳۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی به مدار تولید اضافه میشود.
وی در ادامه از نصب ۵ میلیون کنتور هوشمند خبر داد و گفت: این امر طی ۳۰ سال گذشته انجام نشده است، اما با اقدامات آغاز شده میتوان از این طریق ۱۰ هزار مگاوات بارمصرف را کاهش داد.
اخراج افغانی ایران را به گند کشیدن
اشکال ندارد،روزی ۵۰۰۰ ویزا براشون صادرکن ید،مردم ایران رابه روز سیاه نشانده اید و ازمفنگی های افغان به احترام برخورد کنید، اقتصاد کشورراباکشورهای صاحب نام قطع وبه طالبان باج دهید
اونوقت حاکمیت سالی پذیرای یک میلیون سی ص د هزار افغانی را در برنامه دارد همشونو ب ریزید بیرون تا یشتر از این دردسری از نوع امنیتی و اجتماعی برای کشور ایجاد نکردند
بنظرم اگر افغانستان بخواهد بوسیله آب قلدری کند آب برای همه است جا دارد
چند بار تذکر داده شود اگر گوش نداد
با چند فروند پهباد سد تخریب شود
ا
حق آبه رو نمی دهند اخطار بدهند جواب نداد دردش یک موشک بالستیک هست که حتما جواب خ واهد داد
شما هم در عوض به جمهوری آذربایجان گیر بد ین....چونکه اینها نجابت دارند. !!!
شما اول مشکل خودتون رو بر طرف کنید نمیخواد نگران کشور دیگه ای باشید یه مشت آدم مش اومدن برای کشور ما نقشه میکشن اونوقت شما افغانی ها رو پر کنید ایران اینم از درایت و مدیریت شما هاست
این دلیل نمیشه چون ایران باج میده به عرا ق ...افغانستان هم همین کار و بکنه ...به نظر من دولت افغانستان خوب عمل میکنه و مس یر مدیریتی درستی رو در پیش گرفته و از من افع خودش کوتاه نمیاد ...این نوع مدیریت ب اعث میشه ایران از افغانستان در سالهای آتی عقب بیفته و اقتصاد افغانستان سریع رش د کنه ..چه بسا همین الان هم ارزش پولی اف غانستان از ایران که هیچ از کشورهای اطراف هم جلوتر زده ..آفرین باید گفت به مدیران افغانستان که آینده نگر و فعال هستن .... مدیران ماهم به جیره بندی اب و برق و گاز ادامه بدهند تا ببینیم آخر چه میشه کرد ..
درود .ایران به یک نادر نیاز دارد. تا دوباره افغانهادر اصفهان وهندوستان را دنبال و خاکشان را دوباره به صاحبش برگرداند تا یکی مثل او ورضا قلدر نیایند. اش همینو کاسه همین
از ماست ک بر ماست
هر چی افعانستانی تو ایران هست اخراج کنید اب براشون نیست ماها را حقیر نکنید اب ن داریم مهمانوازی کنیم خرج اب اینهمه افغان ی را از گلوی بچه های خودمون ببریم بدیم و طن را ازاد کنید
تا دله دزدیها و اختلاسها ورانتها وهزار کثافت کاری،تنها فکر ودغدغه مسؤلان خائن م ا باشه،همین آش است وکاسه،تنها مشکل ایرا ن حاکمیت است وبس،...
فاجعه بار تر آنکه سیمان و مصالح ساخت سدهای افغانستان که آب را بر روی ایران می بندد از سوی کشور ایران و با مدیریت های فشل مسئولین نادان مان در سالهای پیش صورت گرفته است.
واسه اینه که میگن افغانی ها از سگ نجس تر هستن
افغانی ها مثل اسرائیلی ها خی لی بی شرف و بی ناموس و بی دین هستن
خدا ریشه شون رو از روی زمین برداره
دولت ایران با اخراج تمام افغانیها از ایر ان براحتی میتواند افغانستان را فلج کند وشور از خطر بی آبی خلاص خواهد شد