|
کدخبر: 229299

توجه به صنایع دوستدار محیط‌زیست

همایش افتتاحیه دوره آموزشی مروجان مسئولیت اجتماعی محلات با حضور علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و ابوالفضل کیانی‌بختیاری مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اهمیت علم در انجام کارهای اجرایی گفت: کاری که با علم انجام شود حتما کار موفقی خواهد بود. فردی که شهردار یا مروج مسئولیت اجتماعی در یک کوچه یا محله می‌شود، از سر اتفاق انتخاب نشده، بلکه این امر با علم و اراده افراد و توانمندسازی آنها شکل گرفته است.

علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: با طی مسیر به کمک علم و دانش هیچ راه سختی وجود ندارد.

آقامحمدی با تاکید بر سطح بالای کیفی آموزش و کاربردی بودن آن در سازمان مدیریت صنعتی تصریح کرد: دید ما این است که فردی که به‌عنوان شهردار یک محله یا کوچه آموزش می‌بیند، باید بتواند در آینده یک شهر را اداره کند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: توافقاتی برای طرح‌های دارای اولویت انجام‌شده و از آن جمله طرح بیمه سلامت است که امیدواریم فردی باقی نماند که دفترچه الکترونیک سلامت نداشته باشد. 

وی با تاکید بر لزوم شناسایی نیاز افراد گفت: کمبودهای طرح ملی مسکن با مشارکت مردم و بررسی شرایط آنها حل خواهد شد. 

اپلیکیشن توانمندسازی و تحول محلات 

وی در بخش دیگری از سخنان خود از راه‌اندازی اپلیکیشن توانمندسازی و تحول محلات برای ثبت‌نام و بررسی عملکرد شهرداران کوچه و نیز راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان دانش‌آموزی خبر داد و از آن به‌عنوان راه‌حلی برای ایجاد شغل مناسب برای دانش‌آموزان و در شأن آنها نام برد.

هم‌افزایی در آموزش

دیگر سخنران این همایش، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی بود. ابوالفضل کیانی‌بختیاری درباره علت طراحی و اجرای دوره آموزشی مروجان مسئولیت اجتماعی محلات اظهارکرد: سازمان مدیریت صنعتی با بررسی و شناسایی مشکلات محلات بیش از پیش در حوزه مسئولیت اجتماعی، احساس وظیفه کرده و تلاش دارد با هم‌افزایی در بعد آموزش، هدایت شغلی و هدایت تحصیلی و در بعد حمایت‌های رفاهی و معیشتی گام‌های موثری بردارد. 

وی خاطرنشان کرد: امروز در حالی دوره پرورش مروجان مسئولیت اجتماعی محلات یا همان شهرداران کوچه افتتاح می‌شود که اکثریت بنگاه‌ها و سازمان‌های بزرگ علاوه‌بر سودآوری، سرریز درآمد خود را صرف مسئولیت اجتماعی و اقدامات خیرخواهانه می‌کنند. به این سازمان‌ها دو سوتوان اطلاق می‌شود. مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی تاکید کرد: مسئولیت اجتماعی بخشی از وظایف اساسنامه‌ای بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ است و شرکت‌هایی که به این امر نمی‌پردازند، رو به انزوا خواهند رفت.

وی تصریح کرد: سازمان مدیریت صنعتی با توجه به توانمندی‌های خود در حوزه آموزش، خود را موظف به ایفای نقش مسئولیت اجتماعی در این حوزه می‎داند. کیانی‌بختیاری افزود: کشور ما با وجود برخورداری از نیروی انسانی توسعه‌یافته و سرآمد و زیرساخت‌ها و منابع با مشکل توزیع و همرسانی مواجه است. در محلات چنین هدف‌گذاریی انجام‌شده است. توانمندی‌ها شناسایی و نیازها احصا شده و ارجاع می‌شود.

ویژگی‌های دوره آموزشی

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی درباره ویژگی این دوره آموزشی گفت: سازمان مدیریت صنعتی از یک سو در نظر دارد دوره مسئولیت اجتماعی را ابتدا برای شهرداران کوچه برگزار کند تا هرچه بیشتر با بافت اجتماعی محلات آشنا شوند و بتوانند آسیب‌ها را بهتر شناسایی کرده و کاهش دهند. این دوره ۳۲ ساعته طراحی‌شده و از سوی سازمان مدیریت صنعتی گواهی مهارتی برای آن صادر می‌شود و شرکت‌کنندگان می‌توانند از امتیاز آن برخوردار شوند. وی افزود: با طراحی پلتفرم شبکه اجتماعی «دست تو دست» نیاز افراد شناسایی شده و همرسانی و ارجاع می‌شود تا آن نیاز رفع شود.

کیانی‌بختیاری با ابراز امیدواری از توزیع مناسب بر مبنای شاخص‌های عدالت گفت: امیدواریم در آینده شاهد اختلاف سطح زیاد و مشکلات عدیده و پیچیده نباشیم. سازمان مدیریت صنعتی نیز هر آنچه در اختیار دارد به کار خواهد گرفت تا با آموزش و سپس جایابی و اشتغال، امکانات و مساعدت‌های خود را در اختیار مسئولان محلات قرار دهد.

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی یادآور شد: تغییر در محلات به دو بخش فرهنگی و اجرایی تقسیم می‌شود که بخش فرهنگی آن، آموختنی است. کیانی‌بختیاری ابراز امیدواری کرد توزیع مناسب امکانات با همفکری و هم‌اندیشی مسئولان محلات و سیستم‌ها و شبکه‌ها محقق شود.

مسئولیت اجتماعی مدلی از کسب‌وکار شود

در همین حال، پنجمین همایش راهکارهای توسعه فرهنگ صنعتی نیز با موضوع فرهنگ صنعتی، صنعت سبز و مسئولیت اجتماعی برگزار شد. کیانی‌بختیاری در این همایش هم با موضوع صنعت سبز، رویکرد سازمان‌ها و دولت‌ها درباره اهمیت توجه به مسئولیت اجتماعی شرکتی و سازمانی اظهارکرد: از منظر اجتماعی، شرکت‌ها هر یک به میزانی از منابع عمومی برای تحقق سودآوری استفاده می‌کنند، بنابراین باید تا حدودی منافع عمومی نیز ایجاد کنند. همچنین، عملیات برخی شرکت‌ها پیامدهای اجتماعی و زیست‌محیطی دارد که باید موردتوجه قرار گیرد.

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی افزود: از منظر شرکتی نیز ایفای نقش مسئولیت اجتماعی در بهبود تصویر شرکت در افکار عمومی، ارتقای برند، کاهش برخی ریسک‌ها از جمله ریسک منابع انسانی، افزایش وفاداری مشتریان، افزایش جذابیت شرکت برای سرمایه‌گذاران و استفاده از برخی معافیت‌های قانونی تاثیر بسزایی دارد. 

وی درباره رویکردهای مسئولیت اجتماعی و زیست‌محیطی شرکتی و سازمانی خاطرنشان کرد: =سازمان‌های دوسو توان، دارای این قابلیت هستند که از یک سو توسعه صنعتی و درآمدزایی را محقق کنند و از سوی دیگر، به توسعه مناطق کم برخوردار و فعالیت‌های زیست سازگار بپردازند.

تعریف سازمان‌های هیبریدی

کیانی‌بختیاری با تعریف سازمان‌های هیبریدی بیان کرد: سازمان‌های هیبریدی گونه‌ای از سازمان‌های دوسوتوان هستند که از یک سو دارای ماموریت فرهنگی- اجتماعی و زیست‌محیطی و از سوی دیگر، دارای ماموریت کسب‌وکار و درآمدزایی هستند. وی درباره تعریف سازمان با فرهنگ هیبریدی افزود: شکل جدیدی از سازمان پدید آمده که مزیت رقابتی را تنها براساس سودآوری، کیفیت کالاها و خدمات نمی‌داند، بلکه مزیت رقابتی آن، توانایی تغییرات اجتماعی و زیست‌محیطی است.

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با اشاره به سازمان‌های «دوناتی» گفت: در پارادایم سازمان‌های دوناتی هدف نخست حفظ پایداری محیط‌زیست و عدم‌تجاوز از سقف زیست‌محیطی و هدف ثانویه کسب درآمد است. رهبران سازمان‌های دوناتی، ملاحظات زیست‌محیطی در تمامی تصمیمات خود وارد می‌کنند در نتیجه، سازمان‌های دوناتی سازمان‌هایی مبتنی بر مسئولیت اجتماعی هستند.

وی در تعریف سازمان‌های شهروند شرکتی اظهارکرد: شرکت‌ها دیگر، یک ماهیت حقوقی ندارند که هدف نخست آن سودآوری و پاسخگویی به سهامداران باشد، بلکه به شهروندانی تبدیل شده‌اند که در قبال جامعه مسئول هستند و باید به شهروند شرکتی خوب تبدیل شوند.

ویژگی‌های شهروند شرکتی

کیانی‌بختیاری ویژگی‌های شهروند شرکتی خوب را برنامه‌ریزی در راستای حداقل‌سازی تاثیرات منفی کسب‌وکار بر محیط و اجتماع و کارکنان، استفاده از منابع شرکت برای منافع اجتماعی، ایجاد زنجیره‌های خلق ارزش پایدار و نوآوری اجتماعی عنوان کرد. وی در بخش دیگری از سخنان خود به مبحث اقتصاد، صنعت سبز و رویکرد دولت‌ها پرداخت و تاکید کرد: اقتصاد سبز، اقتصادی است که در آن رشد از طریق سرمایه‌گذاری سبز و پیاده‌سازی اقداماتی که منجر به سرمایه‌گذاری‌های مسئولیت‌پذیر هم در بخش خصوصی و هم دولتی شود، تحقق یابد.

توسعه صنعت سبز

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی افزود: صنعت سبز، به صنعتی اطلاق می‌شود که در تامین مواد اولیه، فرآیندهای تولید، مدیریت چرخه مواد و محصولات و مدیریت پسماندها، به‌گونه‌ای عمل ‌کند که کمترین آثار زیست‌محیطی را به‌جا می‌گذارد. وی درباره رویکرد دولت‌ها در صنعت سبز گفت: رویکرد اول، سبزسازی صنایع موجود از طریق اصلاح فرآیندهای صنایع است به‌گونه‌ای که در مراحل قبل، هنگام و پس از تولید محصول یا ارائه خدمت، کمترین آثار زیست‌محیطی ممکن پدید آید.

کیانی‌بختیاری برخی از اقدامات اساسی در سبزسازی را شامل استفاده از منابع تجدیدپذیر، به حداقل رساندن استفاده از سوخت‌های فسیلی و همچنین، به حداقل رساندن تولید گازهای گلخانه‌ای عنوان کرد.

وی رویکرد دیگر دولت‌ها در صنعت سبز را توسعه صنایع سبز دانست که به معنای توسعه کسب‌وکارها و صنایعی است که هدف‌شان ایجاد پایداری در محیط‌زیست است، و نمونه‌های آن صنایعی مانند بازیافت مواد، مدیریت ضایعات، تصفیه آب، حمل‌ونقل ضایعات و... هستند.

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی در ادامه به مبحث رویکرد دوگانه‌زدایی دولت‌ها در قبال رشد اقتصادی و محیط‌زیست پرداخت و اظهارکرد: در صنعت سنتی، فعالیت صنعتی به معنی «خیر» در رشد اقتصادی و «شر» برای محیط‌زیست است. اما در صنعت سبز، دوگانه خیر اقتصادی و شر اقتصادی از بین می‌رود و زوج جدیدی تشکیل می‌شود که خیر اقتصادی و خیر محیط‌زیستی است.

وی خاطرنشان کرد: در مقوله دوگانه‌زدایی، دولت‌ها، سیاست‌گذاران و فعالان صنعتی در تلاش هستند نرخ رشد فشار بر محیط‌زیست، همواره کمتر از نرخ رشد اقتصادی باشد. کیانی‌بختیاری انواع دوگانه‌زدایی دولت‌ها در صنعت سبز را شامل دوگانه‌زدایی مطلق و نسبی عنوان کرد. وی افزود: در دوگانه‌زدایی مطلق، فشار بر محیط‌زیست ثابت است یا حتی به موازات رشد اقتصادی، فشار بر محیط‌زیست کاهش می‌یابد. مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی تاکید کرد: دوگانه‌زدایی نسبی وقتی رخ می‌دهد که فشار بر محیط‌زیست وجود دارد اما با نرخی پایین‌تر از رشد اقتصادی اتفاق می‌افتد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، صنایع دوستدار محیط‌زیست را صنایعی دانست که از مواد اولیه پایدار برای تولید محصولات دوستدار محیط‌زیست استفاده می‌کنند؛ یعنی محصولاتی که هم در چرخه تولید، هم مصرف و هم بازیافت، آسیبی به محیط‌زیست وارد نمی‌کنند.

کیانی‌بختیاری درباره علت رویکرد دولت‌ها به صنایع دوستدار محیط‌زیست گفت: رشد اقتصادی صنایع سبز نشان‌دهنده افزایش اقبال عمومی به این صنایع و توجه عمومی به مسئولیت اجتماعی است؛ همچنین در آینده صنایع غیرسبز، به‌طور روزافزونی مورداقبال کمتر عمومی قرار خواهند گرفت. علاوه‌بر این، برای کشورهای در حال توسعه، الزامات قانونی درباره گازهای گلخانه‌ای طبق توافقنامه‌های بین‌المللی ایجاد شده است.

کیانی‌بختیاری در پایان با بیان برنامه دولت‌ها برای توسعه الزامات زیست سازگار درباره آینده مسئولیت اجتماعی اظهار کرد: مسئولیت اجتماعی به یک الزام برای شرکت‌ها تبدیل و استانداردهای قانونی آن تدوین شده است. همچنین شرکت‌ها به گزارش‌دهی مسئولیت اجتماعی مکلف شده‌اند. افزون بر این، مصرف‌کنندگان به شرکت‌های متعهد به مسئولیت اجتماعی، صنعت سبز و سبزسازی صنایع، اقبال عمومی بیشتری نشان می‌دهند؛ بنابراین مسئولیت اجتماعی و صنعت سبز به بخشی از مدل کسب‌وکار شرکت‌ها تبدیل خواهد شد.

ارسال نظر