|

شرط واریز یارانه ۷۰ میلیونی به هر ایرانی اعلام شد

محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تأکید بر لزوم «جراحی اقتصادی» برای رفع تورم و ناعدالتی یارانه‌ها، خواستار اصلاح ساختارهای انتخاباتی و افزایش سرمایه اجتماعی شد. وی همچنین با اشاره به انتصاب علی لاریجانی به دبیری شورای عالی امنیت ملی، این اقدام را مثبت خواند و بر ضرورت آمادگی دائمی نیروهای مسلح بدون اقدام خودسرانه تأکید کرد.

اقتصاد

باهنر با اشاره به تورم بی‌سابقه در هفت سال اخیر، هشدار می‌دهد که این نرخ فزاینده، معادل ۷۲۰ درصد انباشت شده و اگر ادامه یابد، به ۱۰۰۰ درصد خواهد رسید. او تأکید می‌کند: «تورم با موعظه و فرمان کنترل نمی‌شود. این یک پدیده اقتصادی است که ریشه‌های مشخصی دارد و باید آنها را خشکاند.»

وی سه ریشه اصلی تورم را ناترازی بودجه دولت، ناترازی بانک‌ها و ناترازی صندوق‌های بازنشستگی می‌داند و ناترازی انرژی را نیز به این فهرست اضافه می‌کند.

یارانه‌های ناعادلانه؛ ظلمی که باید اصلاح شود

باهنر با انتقاد از نظام کنونی یارانه‌ها، می‌گوید: «سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار یارانه در بخش‌های انرژی، نان و دارو پرداخت می‌شود، اما این یارانه‌ها به شدت ناعادلانه است. هر که بیشتر مصرف کند، بیشتر بهره می‌برد.» او به تجربه هدفمندی یارانه‌ها در دولت‌های هشتم و نهم اشاره کرده و معتقد است که اصلاح این سیستم نیازمند یک جراحی عمیق است.

هر تصمیم اقتصادی، عده‌ای را متضرر می‌کند

وی در ادامه گفت : خدمت آقای پزشکیان همین را گفتم که باید جراحی شود و هر ماه که عقب بیفتد، یک سال عقب می‌مانیم و باید زودتر انجام دهیم. برای اینکه انجام دهید باید اتاق فکر تأسیس کنی و در آن افرادی خوش‌فکر، وارد، آگاه، هوشمند و خردورز باشند وزی نفع نباشند. اینها برای شما نقشه راه جراحی را تعریف کنند. ما به‌غیراز جراحی چاره‌ای نداریم.

باهنر اظهارکرد: پول را به‌حساب مردم ریختیم و گفتیم تا زمانی که قیمت‌ها اصلاح شود، نمی‌توانید پول را برداشت کنید. جالب اینجاست که در روزهای آخر از طرف مردم به ما فشار می‌آمد که چرا تمام نمی‌کنید و قیمت‌ها را اصلاح نمی‌کنید. حتی در آن زمان رئیس‌جمهور سه بار به‌صورت زنده تلویزیونی با مردم گفتگو کرد که مزایای کار اینها و ممکن است چنین اشکالاتی به وجود آید و یک سری اشکالات باید رفع شود و یک عده هم ضرر خواهند کرد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: الان اگر قرار باشد که چنین اتفاقی بیفتد، باید مردم کاملاً توجیه شوند و بدانند که چه اتفاقی رخ می‌دهد. اگر یک‌سوم ۲۰۰ میلیارد دلار -حالا ما دلاری می‌گوییم شما یورو فرض کنید، مرگ بر آمریکا (خنده) ...اگر یک سوم این عدد را به صورت نقد به مردم بدهیم، ۸۰ دلار می‌شود؛ یعنی به هر ایرانی سالی هزار دلار می‌رسد. یک خانواده ۵ نفره ۵ هزار دلار سالانه دریافت می‌کند. اگر ۵ هزار دلار را مثلا ضربدر از ۷۰ هزار تومان بکنیم، به هر نفر ۷۰ میلیون تومان می‌رسد؛ یعنی ماهیانه ۶-۷ میلیون تومان نفری می‌شود. البته به این شرط که اگر دادیم قیمت‌ها آزاد می‌شود، یعنی مثلا بنزین ۷۰ هزار تومان می‌شود.

باید از آرژانتین الگو گرفت

باهنر در ادامه اظهار کرد : وقتی می‌گویم یارانه نفری ۷۰ میلیون در سال می‌شود، از آن طرف می‌گویم که بنزین هم ۶۰ هزار ۸۰ هزار تومان هم‌زمان می‌شود. الان به علت کمبود، بنزین وارد می‌کنیم هر لیتری برایمان ۵۰ هزار تومان درمی‌آید، در حالی‌که ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم. اگر هم سهمیه نباشد، ۳ هزار تومان می‌شود. همین ۵۰ هزار تومان برای دولت هزینه می‌شود. حالا هر کسی بنزین بیشتری مصرف می‌کند، یارانه بیشتری هم می‌گیرد، کسی که ۵ ماشین دارد، ۵ برابر استفاده می‌کند.

وی اعلام کرد: ۴۰ درصد از خانواده‌های ما در کشور اصلاً ماشین ندارند. البته آنها هم از حمل‌ونقل عمومی استفاده می‌کنند و اگر یارانه نباشد، تاکسی و اتوبوس هم گران می‌شود. اما این می‌تواند طراحی شود و مردم توجیه شوند و مثل آقای خاویر میلی تورم ۴ رقمی را در عرض دوساله تک‌رقمی کنند.

منبع: اقتصادنیوز
کدخبر: 358873 امیر خیرخواهان

ارسال نظر