بمب ساعتی در تهران پیدا شد
ساختار فرونشست زمین در تهران به شکلی نگرانکننده و با سرعتی فزاینده تغییر یافته است. بر اساس تحلیلهای یک متخصص ژئوفیزیک که با بهرهگیری از تصاویر ماهوارهای مناطق جنوبی پایتخت انجام شده، نوع فرونشست پهنهای پیشین جای خود را به فرونشست هالهای داده است که میزان آن در برخی نقاط به حدود ۶۰ سانتیمتر در سال میرسد. این روند نگرانکننده عمدتاً به دلیل استخراج مداوم و بیوقفه آب از صدها چاه عمیق تا عمق ۳۰۰ متر در این مناطق رخ داده است.

روش تأمین آب در تهران، که بدون مدیریت دقیق منابع و مصرف از سوی مسئولان انجام میشود، موجب شده وضعیت فرونشست زمین در پایتخت به شکل نگرانکنندهای وخیمتر شود.
بررسیهای تازه مبتنی بر تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که روند فرونشست زمین در جنوب تهران، که پیشتر به صورت فرونشست پهنهای و با کاهش سطح تدریجی در مساحتی چند صد هکتاری مشاهده میشد، اکنون به حالتی هالهای تبدیل شده است؛ به این معنی که تمرکز فرونشست به نقاط مشخص و محدودی از جنوب شهر معطوف شده و با شدت و سرعت بیشتری زمین در این مناطق فرو مینشیند.
این تصاویر توسط یک تیم محقق علوم زمین تحت مدیریت علی بیتاللهی، کارشناس مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی، استخراج و مورد پردازش و تحلیل قرار گرفته است.
جزئیات بهدست آمده از عکسهای مربوط به تغییرات سطح زمین در جنوب تهران نشان میدهد، سرعت فرونشست زمین از پاییز سال ۱۴۰۲، ناگهان در تهران «شدت» پیدا میکند بهطوریکه طی دو سال گذشته نرخ سالانه فرونشست زمین از ۷.۵ سانتیمتر دو سال قبل از آن به ۲۱.۵ سانتیمتر افزایش یافته است. در حال حاضر «هالهای» به وسعت ۵۵ هکتار در منطقه ۱۸، درگیر فرونشست «حاد» است و نرخ کنونی آن، مطابق نمودار، نزدیک به ۶۰ سانتیمتر در سال است؛ بیش از نیممتر.علی بیتاللهی، این تغییر روند فرونشست در تهران را «رفتار بیهنجار زمین» توصیف و علت احتمالی آن را «حفر چاههای عمیق (بیش از ۱۰۰ متر)» و «پمپاژ بدون وقفه آب از اعماق زمین» اعلام کرد.
برداشت بدون وقفه آب از اعماق سفرههای زیرزمینی به شکل مداوم باعث «افت مخروطی» سطح منابع آبی زیرزمینی شده و این تغییر موضعی، اثر ناگهانی روی پایداری سطح زمین در نقطه درگیر در شهر تهران دارد.
بیتاللهی خطاب به دولت و مدیریت شهری تهران هشدار داد، «از آنجا که فرونشست زمین و از آن بدتر، فرونشست هالهای موجب خسارت به ساختمانها و تاسیسات حیاتی شهر میشود، تحت هیچ شرایطی نباید چاه جدید برای تامین آب شرب در پایتخت حفر شود. ضمن آنکه، مدیریت مصرف آب باید در اولویت نسبت به تامین بیمحابا قرار بگیرد.» بیتاللهی در عین حال افزود: ظرف روزهای آینده، تحقیقات میدانی در منطقه ۱۸ تهران، جایی که فرونشست هالهای اتفاق افتاده را آغاز میکنیم تا خسارتهای احتمالی به بناها و تاسیسات را از نزدیک شناسایی و بررسی کنیم.
زیر زمین تهران چه خبر است؟
سال ۸۹، کل چاههای موجود رسمی در تهران که «تامین آب» از آنها صورت میگرفته، رقمی معادل ۳۶۵ حلقه بوده؛ اما در حال حاضر این رقم به ۶۹۹ حلقه افزایش یافته است. سهم آبهای چاه و قنات از تامین آب در پایتخت از ۲۶ درصد در ابتدای دهه ۹۰ به ۴۵ درصد رسیده بهطوریکه حجم آب برداشتی از سفرهها در این فاصله ۷۹ درصد رشد کرده است.
برداشت آب از چاهها بدون «بازگشت چرخهای ناشی از بارشها و ورود آبهای سطحی به سفرهها» طی سالهای گذشته، باعث افزایش روند فرونشست شده است. با این حال، تعداد حلقههای چاه فقط در منطقه ۱۸، طبق اعلام بیتاللهی ۲۰۰۰ حلقه است که چند برابر کل چاههای رسمی تامینکننده آب شهر تهران است. این به معنای وزن بالای تعداد چاههای غیرمجاز در معادله مصرف آب میتواند باشد که این هم زنگخطر برای «آینده زمین و فرونشست» است.
ارسال نظر