پایان جنجال خلیج فارس؛ دولت خیال مردم را راحت کرد
اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره خلیج فارس و صحبت های ضد و نقیض در خصوص مالکیت جزایر سهگانه، موجی از واکنشها و جنجال گسترده را در فضای مجازی به همراه داشته است. این سخنان که با مواضع عجیب برخی مقامات آمریکایی نیز همراه شده، خشم و اعتراض شدید کاربران ایرانی را در پی داشته و بار دیگر حساسیت بالای افکار عمومی ایران نسبت به موضوعات مرتبط با تمامیت ارضی کشور را به نمایش گذاشته است.

پس از جنجال های اخیر پیرامون تغییر نام خلیج فارس و بلندپروازی های برخی کشورهای عربی، دولت ایران قصد دارد با پیشبرد طرح مسکن ملی در جزایر سه گانه، به ادعاهای طرف اماراتی و حمایت های بی پایان اروپایی ها و آمریکایی ها پایان دهد. عزم دولت ایران برای مسکن سازی در این منطقه کاملا جدی به نظر می رسد.
بسیاری از تحلیلگران، این ادعاهای بیاساس را اقدامی تبلیغاتی از سوی ترامپ تلقی میکنند که در آستانه سفرش به عربستان سعودی مطرح شده تا نظر مثبت حاکمان این کشور و دیگر دولتهای حاشیه خلیج فارس را جلب کند. به باور این ناظران، ترامپ با علم به حساسیت بالای موضوع جزایر سهگانه، تلاش دارد با ایجاد تنش زبانی، منافع سیاسی و اقتصادی خاصی را در منطقه دنبال کند.
از سوی دیگر، برخی تحلیلها به وضوح از نقشآفرینی پشت پرده برخی کشورهای عربی در شکلگیری این مواضع خبر میدهند و معتقدند که فشارها و لابیهای منطقهای در آمریکا، به بیان چنین مواضعی از سوی چهرههای سیاسی منجر شده است. این دیدگاهها بر آناند که اظهارات اخیر، نه بر پایه واقعیتهای تاریخی و حقوقی، بلکه بر اساس ملاحظات ژئوپلیتیک و رقابتهای منطقهای تنظیم شدهاند.
در چنین شرایطی، واکنش بهموقع و پررنگ کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی، جلوهای از وحدت ملی در دفاع از تمامیت سرزمینی کشور بود. کاربران با بازنشر نقشههای تاریخی، اسناد بینالمللی، و پیامهای ملیگرایانه، به روشنی مرزهای واقعی را یادآوری کردند و نشان دادند که در برابر تحریفهای سیاسی، سکوت نخواهند کرد.
واکنش افکار عمومی ایران تنها محدود به فضای مجازی نماند؛ بسیاری از کارشناسان حقوق بینالملل و دیپلماسی نیز با انتشار یادداشتها و تحلیلهایی، سعی کردند بُعد حقوقی و تاریخی موضوع را به جهانیان گوشزد کنند. آنان بر این نکته تأکید داشتند که حاکمیت ایران بر جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، موضوعی قطعی و غیرقابل مذاکره است که بارها از سوی نهادهای معتبر جهانی نیز تأیید شده است.
این رویداد بار دیگر اهمیت دیپلماسی هوشمندانه و رسانهای را برای مقابله با تحریفهای هدفمند بهنمایش گذاشت. در جهانی که روایتها گاهی از واقعیتها پیشی میگیرند، ضروری است که ایران با حضور فعال در عرصههای بینالمللی، روایت دقیق، مستند و مستدل خود را با زبان دیپلماتیک و رسانهای منتقل کند تا مانع از تکرار چنین ادعاهایی در آینده شود.
وزیر مشاور امارات در امور همکاریهای بینالمللی امارات همچنین مدعی شد: زمان ما را از درخواست حل و فصل این مشکل از طریق مذاکره مستقیم یا دیوان کیفری بینالمللی بازنمیدارند و این موضع امارات طی چندین دهه ثابت بوده است.
امارات بار دیگر ادعای بیپایه و اساس همیشگی خود درخصوص جزایر سهگانه جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس را تکرار کرد.
تکرار ادعاهای پوچ اماراتی ها
به نقل از خبرگزاری رسمی امارات (وام)، «ریم بنت ابراهیم الهاشمی»، وزیر مشاور امارات در امور همکاریهای بینالمللی در سخنرانی خود در جریان هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک از جمهوری اسلامی ایران خواست تا مشکل سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی را حل و فصل کند.
وزیر مشاور امارات در امور همکاریهای بینالمللی امارات همچنین مدعی شد: زمان ما را از درخواست حل و فصل این مشکل از طریق مذاکره مستقیم یا دیوان کیفری بینالمللی بازنمیدارند و این موضع امارات طی چندین دهه ثابت بوده است.
این اظهارات پس از آن بیان شد که ۲۹ شهریور نیز در نشست مشترک وزیران خارجه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس با وزیر خارجه آمریکا در نیویورک برگزار شد و حاضران در بیانیهای بار دیگر از ادعای بی اساس امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک حمایت کرده و خواهان آنچه آن را دستیابی به یک راه حل مسالمتآمیز برای این جزایر از طریق مذاکرات دوجانبه یا دیوان کیفری بینالمللی براساس قواعد حقوق بین الملل از جمله منشور سازمان ملل خواندند، شدند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به بیانیه مشترک وزیران خارجه آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس پس از این نشست، با تاکید بر مواضع ثابت و اصولی کشورمان، جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک را جزء لاینفک و ابدی خاک جمهوری اسلامی ایران دانست.
وی در این باره خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگونه ادعایی بر این جزایر را دخالت در امور داخلی و قلمرو سرزمینی خود دانسته و آن را به شدت محکوم میکند.
اراده جدی ایران برای مسکن سازی در بوموسی
به گفته یک مقام وزارت راه و شهرسازی، جزیره بوموسی جزء جداییناپذیر کشور ایران است و این وزارتخانه همانطور که سال گذشته نیز تاکید داشت، قصد دارد در این جزیره ۱۱۰ واحد مسکونی احداث کند.
ایران با برنامه ساخت مسکن در جزیره بوموسی یک بار دیگر هر نوع طمع برخی کشورهای منطقه به جزایر سهگانه تنب کوچک، تنب بزرگ و بوموسی را بیاثر کرد.
در روزهای اخیر شورای همکاری خلیج فارس برای چندمین بار و البته این دفعه با همکاری اتحادیه اروپا ادعاهای واهی را درخصوص جزایر سهگانه ایرانی مطرح کرد که واکنشهای مسئولان و مردم ایران در پی داشت. البته به نظر میرسد این ادعاها بیشتر به منظور انحراف افکار عمومی از موضوع فلسطین و لبنان مطرح شده تا یک لایه ایمنی برای رژیم صهیونیستی ایجاد شود.
در این خصوص نمایندگان مجلس شورای اسلامی تاکید کردند جزایر سهگانه همواره ایرانی بوده و خواهد بود و تا ابد متعلق به ایران است.
سند مالکیت جزیره ابوموسی به نام سازمان ملی زمین و مسکن ایران است و مثل سایر مناطق برای متقاضیان واجد شرایط در آنجا تامین زمین انجام میشود. دو پروژه آنجا تامین زمین شده که یکی از آنها از طریق منابع استانی بنیاد مسکن در حال اجرا است. ۱۱۰ واحد نیز توسط سازمان ملی زمین و مسکن در دستور کار قرار دارد. بر این اساس مثل سایر مناطق میتوان طرحهای شهرسازی را در جزایر سهگانه اجرا کرد.
پاسخ به شیطنت های بی پایان به سبک ایرانی
جزیره ابوموسی به دلیل موقعیت جغرافیایی خود از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به نظر میرسد به سبب افزایش مناقشات امارات متحده عربی با ایران بر سر مالکیت این جزیره، سیاستگذاران تصمیم ساخت واحدهای مسکونی در این منطقه را با سرعت بیشتری در دستور کار قرار دادهاند. اما جزئیات جزئیات ساخت مسکن ملی در جزیره ابوموسی به چه صورت است؟
جزیره ابوموسی یکی از جزایر سهگانهایست که در تنگه هرمز واقع شده است. همچنین این جزیره به دلیل موقعیت استراتژیک و منابع نفتی بالقوه یکی از دلایل ادعای امارات متحده عربی بر سر مالکیت آن است.
جزیره ابوموسی باعث نظارت و حفاظت بیشتر ایران از بندرعباس میشود و به همین دلیل برای کشور ایران بسیار اهمیت دارد. به نظر میرسد که دولت ایران برای حفظ مالکیت این جزیره سیاست ساخت و ساز را پیش گرفته است.
ارسلان مالکی معاون وزیر راه و شهرسازی بیان می کند که جزیره ابوموسی قطعا جزو اراضی لاینفک جمهوری اسلامی ایران است و طبق قانون میتوان در این جزیره تماما ایرانی، برنامههای ساخت و ساز را اجرا کرد.
او همچنین بیان میکند که به زودی عملیات ساخت ۱۱۰ واحد مسکونی در جزیره ابوموسی آغاز میشود. این جزیره به عنوان اراضی ملی در سازمان ملی زمین و مسکن ثبت شده است و دولت جمهوری اسلامی ایران هر دخل وتصرفی که بخواهد میتواند در این جزیره انجام دهد.
چه کسانی در واحدهای مسکن ملی در جزیره ابوموسی ساکن میشوند؟
مالکی اعلام کرده که در بحث واگذاری مسکن، ساکنان جزیره در اولویت قرار دارند و سپس هر فردی که خواهان سکونت در جزیره ابوموسی باشد میتواند برای تهیه مسکن اقدام کند.
همانگونه که گفته شد، وزارت راه و شهرسازی در نظر دارد تا ساخت ۱۱۰ واحد مسکن ملی را در جزیره بوموسی کلید بزند. پیشتر میزان وام بانکی این پروژه برای هر واحد مسکونی ۵۵۰ میلیون تومان اعلام شده بود.
گفته میشود بالغ بر ۴۲ هکتار زمین در جزیره ابوموسی برای واگذاری به شهروندان در نظر گرفته شده که به هر متقاضی ۳۰۰ متر مربع اختصاص داده میشود.
برای استفاده از این تسهیلات نیز شروطی ذکر شده که مطابق مواردی است که متقاضیان نهضت ملی مسکن باید داشته باشند؛ بهعنوان مثال متقاضی باید متاهل یا سرپرست خانوار باشد. البته باید اشاره داشت که نخبگان علمی با معرفی بنیاد ملی نخبگان کشور و معلولان جسمی و حرکتی که دارای حداقل ۲۰ سال سن و معرفینامه از سازمان بهزیستی کشور هستند از شرط تاهل مستثنی هستند.
همچنین زنان خودسرپرست که متقاضی مسکن ملی در جزیره بوموسی هستند حداقل باید ۳۵ سال داشته باشند. در این طرح ۴۲ هکتار از زمینهای جزیره ابوموسی که قابلیت کاربری مسکونی دارد مورد استفاده قرار میگیرند. به این ترتیب در بهترین حالت و بهشکل خوشبینانه حدود هزار و ۴۰۰ متقاضی مشمول دریافت زمین رایگان در جزیره ابوموسی خواهند شد.
ارسال نظر