|
کدخبر: 323588

صادرات / واردات / واردات کالا

تجارت ایران با کشورهای همسایه / واردات افزایش یافت

در سال ۱۴۰۲، تجارت ایران با ۱۵ کشور همسایه به میزان ۶۰ میلیارد و ۷۷۳ میلیون دلار رسید که نشان می‌دهد یک افزایش ۱.۳۵ درصدی نسبت به سال قبل رخ داده است.

اقتصاد تجارت ایران با کشورهای همسایه / واردات افزایش یافت

دکتر رضوانی‌فر، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران، اظهار کرد: حجم تجارت (جمع کل صادرات و واردات) ایران با ۱۵ کشور همسایه در سال ۱۴۰۲ برابر با ۹۵ میلیون و ۹۲۴ هزار تن بوده است، که نشان می‌دهد کاهشی حدود ۲.۴۵ درصد نسبت به سال قبل رخ داده است.

رضوانی‌فر در خصوص تجارت ایران با کشورهای همسایه در سال ۱۴۰۲ به تفکیک صادرات‌ و واردات افزود: در این مدت ۲۸ میلیارد و ۲۸۸ میلیون دلار کالا به ۱۵ کشور همسایه صادر و ۳۲ میلیارد و ۴۸۵ میلیون دلار وارد کشور شده است که به ترتیب ۹.۵۱ درصد کاهش و ۱۳.۱۷ درصد افزایش داشته است.

معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران اظهار داشت: در این مدت صادرات ایران به لحاظ ارزش به کشورهای عراق، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان، کویت، قطر و عربستان سعودی با کاهش و به کشورهای امارات متحده عربی، پاکستان، افغانستان، عمان، روسیه، قزاقستان و بحرین با افزایش روبرو بود.

وی در خصوص واردات کالا از کشورهای همسایه در سال ۱۴۰۲ افزود: در این مدت واردات از کشور پاکستان، قزاقستان، کویت و بحرین به لحاظ ارزش کاهش و از کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، روسیه، عمان، عراق، قطر، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، افغانستان، ترکمنستان و بحرین افزایش نشان می‌دهد.

همچنین در این مدت از کشور همسایه عربستان وارداتی انجام نگرفته است.

رضوانی‌فر اظهار داشت: با بررسی آمار تجارت ایران با کشورهای همسایه نشان می‌دهد تجارت کشورمان (صادرات و واردات) با کشورهای امارات متحده عربی، پاکستان، روسیه، عمان و افغانستان افزایش و تجارت با کشورهای ترکیه، عراق افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان، قزاقستان، کویت، بحرین و عربستان در سال ۱۴۰۲ کاهش داشته است.

معاون وزیر اقتصاد‌ و رئیس کل گمرک ایران در خصوص ۵ کشور اول همسایه که در سال ۱۴۰۲ بیشترین حجم مبادلات تجاری  (مجموع صادرات واردات) به لحاظ ارزش با آنها انجام شده است، افزود: در این مدت بیش از ۵۴ میلیارد دلار از تجارت ایران با ۵ کشور همسایه شامل امارات متحده عربی، ترکیه، عراق، پاکستان و فدراسیون روسیه انجام گرفت.

رکوردهای تجارت در ۱۴۰۲

بیشترین کسری تجاری در ماه آبان حاصل شد. در این ماه، کسری تجاری به مبلغ ۲ میلیارد و ۱۲۹ میلیون دلار رخ داد. همچنین، بررسی ارزش صادرات و واردات در یازده ماه گذشته نشان می‌دهد که بیشترین صادرات در ماه خرداد انجام شده است، در حالی که کمترین مقدار صادرات مربوط به ماه تیر است. در بخش واردات نیز، کمترین ارزش برای واردات در ماه فروردین ثبت شده است و بیشترین ورود کالا در ماه آذر رقم خورده است.

 

نمودار-ماهانه-تجارت

نمای صادرات و واردات در سال ۱۴۰۲

صادرکنندگان در سال ۱۴۰۲ با فروش ۳ میلیارد و ۸۱۳ میلیون دلار کالای ایرانی در بازارهای هدف فعالیت خود را آغاز کردند. در ماه دوم سال، یعنی اردیبهشت، این رقم اندکی افزایش یافت و ارزش صادرات به میزان ۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار رسید که نسبت به فروردین افزایش ۲.۲۸ درصدی داشت. در خردادماه، ارزش صادرات با افزایش ۲۳.۸۷ درصدی نسبت به ماه قبل، به ۴ میلیارد و ۸۳۱ میلیون دلار رسید. اما در تیرماه، این روند کاهش یافت و ارزش صادرات ۲۵.۷۹ درصد نسبت به خرداد کاهش یافت و به ۳ میلیارد و ۵۸۵ میلیون دلار رسید. در مردادماه، صادرات با رشد ۵.۶۳ درصدی نسبت به ماه قبل، به ۳ میلیارد و ۷۸۷ میلیون دلار افزایش یافت. این روند رشد در ماه بعد نیز ادامه یافت و با رشد ۱۱.۰۹ درصدی نسبت به مرداد، به ۴ میلیارد و ۲۰۷ میلیون دلار رسید. در مهرماه، صادرکنندگان توانستند ۴ میلیارد و ۲۴۱ میلیون دلار کالا را به بازارهای هدف صادر کنند که نسبت به ماه قبل رشد اندک ۰.۸ درصدی داشت. اما در آبان، این روند مجدداً کاهش یافت و با کاهش ۸.۵۸ درصدی، به ۳ میلیارد و ۸۷۷ میلیون دلار رسید.

در آذرماه، با رشد ۸ درصدی در صدور کالا نسبت به ماه قبل، کاهش صادرات متوقف شد و ارزش صادرات کالاهای ایرانی در این ماه به ۴ میلیارد و ۱۹۱ میلیون دلار رسید. اما این افزایش نتوانست در ماه بعد ادامه پیدا کند و در دی‌ماه، ۴ میلیارد و ۳۸ میلیون دلار کالا به بازارهای هدف صادر شد که نسبت به ماه قبل یک کاهش ۳.۶۵ درصدی را نشان می‌دهد. اما در بهمنماه، مشاهده کردیم که صادرات دوباره رشد کرده است. در ماه یازدهم سال، صادرات کالای ایرانی با رشد ۹.۴۱ درصدی به ۴ میلیارد و ۴۱۸ میلیون دلار رسید.

آمار-ماهانه-تجارت

واردکنندگان در سال جاری با واردات ۳ میلیارد و ۸۶ میلیون دلار کالا کار خود را آغاز کردند. اما این مقدار کمترین میزان واردات تا ماه یازدهم این سال است و بسیار غیرمعمول به نظر می‌رسد که در ماه دوازدهم ارزش واردات کمتر از این مقدار باشد. در اردیبهشت‌ماه، واردات کالا با رشد ۶۸.۷۹ درصدی نسبت به فروردین، به ۵ میلیارد و ۲۰۹ میلیون دلار رسید.

در خرداد نیز روند افزایشی ادامه یافت و واردات با رشد ۱۱.۵۵ درصدی، به ارزش ۵ میلیارد و ۸۱۱ میلیون دلار رسید. اما در تیرماه، کارنامه واردات از توقف افزایش واردات خبر داد. در این ماه، واردات با کاهش ۵.۱۶ درصدی نسبت به ماه قبل، به مقدار ۵ میلیارد و ۵۱۱ میلیون دلار رسید. واردات در ماه پنجم سال، یعنی مردادماه، نیز با کاهش ۴.۵۳ درصدی نسبت به ماه قبل، به ۵ میلیارد و ۲۶۱ میلیون دلار رسید. اما در شهریور، این روند متوقف شد و ما شاهد رشد ۶.۰۲ درصدی واردات کالا نسبت به ماه قبل بودیم. در این ماه، ارزش کالاهای وارداتی به کشور ۵ میلیارد و ۵۷۸ میلیون دلار بود و در ماه بعد، یعنی مهرماه، با افزایش ۲ درصدی، به ۵ میلیارد و ۶۹۰ میلیون دلار رسید.

 

در آبان نیز شاهد ادامه سیر صعودی واردات بودیم، به گونه‌ای که ارزش کالاهای وارداتی با رشد ۵.۵۵ درصدی نسبت به مهرماه، به مقدار ۶ میلیارد و ۶ میلیون دلار رسید. در آذرماه نیز این رشد به ۲.۵۴ درصد کاهش یافت و میزان واردات به ۶ میلیارد و ۱۵۹ میلیون دلار رسید. اما در دی‌ماه، رشد ورود کالا متوقف شد و ما شاهد یک کاهش ۲.۵۶ درصدی در واردات بودیم. ارزش کالاهای وارد شده در این ماه به مقدار ۶ میلیارد و یک میلیون دلار ثبت شد. در بهمن‌ماه نسبت به ماه قبل، یک کاهش ۷.۹۹ درصدی در واردات کالا ثبت شد و ارزش کالاهای وارد شده به مقدار ۵ میلیارد و ۵۲۱ میلیون دلار بود.

منبع: ایلنا

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها