|
کدخبر: 163502 مجتبی اسکندری

گفت‌وگوی گسترش نیوز با یک اقتصاددان:

به این دلیل مرغ و روغن گران شد!

افزایش قیمت هر کالایی در بازار، معمولا بسیاری از سیاسیون اجرایی و پارلمانی را به تکاپو می‌اندازد که بخواهند با مداخله در بازار، خودی نشان دهند.

اقتصاد به این دلیل مرغ و روغن گران شد!

تشکیل صف‌های طویل خرید مرغ، باعث بروز نگرانی‌های جدی در ارتباط با کمبود کالاهای اساسی دیگر در کشور شده است. پیش از این و در روزهای پایانی سال نیز، صف‌های مشابه برای خرید روغن و دیگر کالاهای اساسی شکل گرفت که تداوم این وضعیت احتمالا باعث تغییر جو روانی موجود در بازار و تخلیه شوک‌های هیجانی اقتصادی به بازار سایر کالاهای مشابه است. گسترش نیوز جهت بررسی روندهای حاکم بر شرایط فعلی بازار در کشور، به گفت‌وگو با مرتضی عزتی، استاد دانشگاه و اقتصاددان پرداخته است. این استاد دانشگاه مداخله‌های دولتی را عامل بروز این مشکل در کشور می‌داند.

پرسش تکراری: مقصر اصلی گرانی‌ها کیست؟

این اقتصاددان در پاسخ به پرسشی مبنی بر چرایی شکل‌گیری صف‌های طولانی مرغ در کشور، اظهار داشت: دولت را باید به عنوان مقصر اصلی این وضعیت قلمداد کنیم. اصولا نهاد بازار، نهادی است که کمبودها و مازادهایش را خودش به شکل اتوماتیک تامین می‌کند اما در صورت مداخله دولت و نهادهای غیراقتصادی، این نظم خودانگیخته بهم خواهد خورد. منظورم از نهادهای غیراقتصادی هر نهادی غیر از بازار و بخش خصوصی است که با انگیز کسب سود در عرصه معاملات روزمره حضور دارد. ممکن است نام یک نهاد، وزارتخانه‌ای با شرح وظایف اقتصادی باشد اما همین نهاد هم غیراقتصادی محسوب می‌شود زیرا انگیزه کسب سود ندارد و اگر هم داشته باشد منجر به شکل‌گیری فساد اقتصاد می‌شود.

سودجویی نجات بخش است!

وی افزود: مرغ و روغن و هر کالای اساسی یا حتی لوکسی که در بازار به هر میزان عرضه می‌شود، تابع یک فرآیند کسب سود دوطرفه است و در برخی از اوقات در جهان و در عموم اوقات در ایران، دولت‌ها با افزایش قیمت یک کالا یا تغییر در یک متغیر، برای اجرای نقش قهرمان به صحنه وارد می‌شوند و در تمامی موارد هم شکست می‌خورند و این خود نهاد بازار است که در نهایت مسئله را سامان خواهد داد. به شما اطمینان می‌دهم که حتی بروز همین کمبود هم ریشه در اقدامات پیشین دولت دارد. حتما به خاطر دارید که دولت برای نهاده‌های دام و طیور و بعد هم حتی برای واردات مرغ ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی تخصیص می‌داد؟ ریشه وضع فعلی را باید در همین اقدام دولت ارزیابی کنید.

مرتضی_عزتی

همین موضوع به شکل عینی در ارتباط با مسئله روغن و لبنیات و قند و شکر نیز رخ داد. دولت در ارتباط با نهاده‌های مرتبط با تولید این محصولات هم اقدام مشابهی را به خرج داد و حالا که در تنگنای ارزی قرار گرفته است و دیگر نمی‌تواند برای واردات این اقلام تامین اعتبار کند، تولیدکنندگان این کالاها دچار بروز مشکلات جدی شده‌اند و نتیجه این مداخله پیشین را در افزایش قیمت مرغ، لبنیات و روغن مشاهده می‌کنید.

خطر سرایت جو روانی به دیگر بازارها

مرتضی عزتی در ادامه یادآور شد: دولت باید یک اقدام فوری در این زمینه داشته باشد و آن هم اعلام عدم دخالت در این زمینه است. تشکیل قرارگاه مرغ و قرارگاه ساماندهی به بازار یک فکاهی است! مکانیسم کسب سود که قبلا اشاره کردم در این شرایط به شدت نجات بخش است. یعنی ما با اعتماد به این ویژگی طبیعی انسانی می‌توانیم مشکلات ناشی از کمبود کالاهای اساسی و هر چیز دیگری را در بازار رفع کنیم. به طور مثال با افزایش قیمت روغن، که ناشی از پارامترهای مختلف نظیر تورم (با ریشه دولت) است، عده‌ای اقدام به انبار کردن روغن برای حفظ دارایی‌های خود بکنند.

این اقتصاددان در پایان متذکر شد: طبیعی است که در این شرایط پیش آمده، عده‌ای به انگیزه کسب سود از افزایش قیمت این کالا اقدام به واردات یا تولید این کالا بکنند و با این اقدام در نهایت قیمت متعادل خواهد شد و این یک چرخه است که باعث افزایش سود کشاورز، تولیدکننده، واردکننده و مصرف‌کننده نهایی خواهد شد. در رابطه با مرغ و لبنیات و هر کالای دیگری هم این موضوع صادق است. به نظرم هنوز فرصت هست و دولت تا پیش از بدتر شدن این شرایط باید از مداخلات جدی‌تر در بازار بپرهیزد. در غیر این صورت جو روانی ناشی از بی‌ثباتی پیش امده به سایر بازارها نیز تسری خواهد یافت.

  • ناشناس ارسالی در

    به دولت ربطی ندارد به رهبری وسپاه ربط داردبه هیچ نهادارگانی سازمان اداره ربطی ندارد اولین عامل رهبری لجوج دومین علت سپاه زیاده خواه احساس میکنندمردم پول دارند

  • محمود ارسالی در

    به نظر من وقتی صادرات به کشورهای شمالی ن ظیر قفقازیات و افغانستان و عراق و قطر به منظور تامین نیاز مالی کشور از ارزها ادا مه دارد کمبود نیز متوجه بازار داخلی میبا شد البته این از بعضی جهات نشان میده که ت ولید داخل میتواند بازار سایر کشورهای همس ایه را نیز تامین کند و تولید بیشتر میتوا ند بعترین راهکار برای تامین نیاز به ارز باشد..دفدغه اول در تامین مایحتاج عمومی د اخل است چه بسا فشار اقتصادی بر گرده مردم زیانبار و همچنین نابسامانیهایی نارضایتی هایی بوجود خواهد آورد.البته تمام این وضع یت های به وجود آمده را نیز خود ملت و خان واده های کم در آمد و اقشار ضعیف بوجود می آورند و چاره ای هم ندارند وقتی حقوق ها ب الا میرود به جاش ده برابر اقلام پر مصرف کالای اساسی را دولت افزایش میدهد به جای ده الی بیست تا سی درصد افزایش حفوق صد در دصد کالای اساسی را نیز افزایش میدهدو از طرفی افزایش اقلام مصرفی نظیر بنزین و گاز و نان و آب بیشترین سود را به جیب دولت س رازیر میکند .این نشان میدهد که مشگلات هم ه لز بی تدبیری دولت هست به جای تامین ارز فشار بر مردم و اقتصاد جامعه.سرمایه دار هم بر نامردی می افزاید و کالا احتکار میک ند و سفره مردم هر سال کوچک و کوچکتر میشو د و فشار بر خانه و خانواده ها هم بیشترما باید با تمام ممالک تامل و گفتگو کنیم تا از بن بست و فشارها رهایی یابیم راهی ندا ریم چون مسیر بر ما بسته شده کور‌راهها هم مشگل جمعیت را و فشار دشمان داخلی و خارج ی را هم جواد نمیدهد.

  • ناشناس ارسالی در

    ههه . بی دلیل گرون نمیشه
    یواشکی دا رن صادر میکنن ..حکایت گوجها و پیازها هست که لب مرز کسی نخرید ریختن دور .. بعد م یگن ما ملت امام حسینیم ..

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها