درباره شکار نخبگان (Head Hunting) چه میدانیم؟
مدیر جستوجو، جستوجو اجرایی یا استعدادیاب که در اصطلاح عامیانه شکار نخبگان خوانده میشود یک جایگاه شغلی بسیار پر درآمد در ایالات متحده و برخی کشورهای صنعتی است که وظیفه شناسایی، تحقیق و برقراری ارتباط با افراد صاحب صلاحیت و برتر هر کشور را به عهده دارد.
گسترش نیوز: این فرد در شرکتهای بزرگ پستهای مدیریتی و اجرایی حساس را صرفنظر از ملیت، نژاد و زبان به افراد فاقد تجربیات حرفهای اما سرآمد در محیط علمی و آکادمیک واگذار میکند و در یک دوره زمانی با رصد فعالیت آنها بهترین را برای مدیرعامل یا مدیر کارکنان انتخاب میکند. عنوانی که در سالهای گذشته بیشتر با تیتر «فرار مغزها» شنیدهایم. هنگامی که در بازار رقابتی برای در اختیار گرفتن یک استعداد جدید به وجود میآید این استعداد یابها هستند که پا به میدان میگذارند و حتی اگر جایگاهی در شرکت وجود نداشته باشد برای بهدست آوردن بهترین همه تلاش خود را به کار میبندند.
به طور معمول، روش کار از طریق راهاندازی یک سازمان یا شرکت ثالث تحت عنوان جستوجوگر اجرایی انجام میشود که به صورت ساختار مشاورهای زیر مجموعه گروه اصلی یا به صورت مستقل فعالیت میکند. در مدل مستقل آژانسهای کاریابی نیز در بازار رقابت حضور دارند که به طور پیوسته برای دسترسی به کاندیدهای واجد شرایط مناسب برای کسب و کارهای بزرگ یا استراتژیک دولتی فعالیت میکنند. براساس گزارشهای موجود از سال ۲۰۰۴ به بعد ۸۵ درصد شرکتهای فناوی اطلاعات، تحلیل دادهها و پایگاههای اطلاع رسانی دولتی واحد شکار نخبگان به خود افزودهاند. پس از شناسایی یک لیست از افراد واجد شرایط که مطابق با الزامات شرکت یا مشتری هستند، شخص جستوجوگر اجرایی به عنوان واسطهای برای تماس با افراد عمل میکند تا ببینید آیا ممکن است علاقه مند به انتقال به یک کارفرمای جدید باشند. شرکت جستوجوی اجرایی همچنین ممکن است نخستین ملاقات حضوری با کاندید، مذاکره در مورد حقوق و مزایا و تهیه قرارداد کاری را انجام دهد.
جستوجو گران حرفهای یا نمایندگان اجرایی معمولا دامنه وسیعی از مخاطبین خود را در زمینههای حرفهای مختلف در اختیار دارند. جزییات دقیق، میزان دانش، منطقه زندگی و... موارد بسیار فعالیت آنها را تشکیل میدهد. موسسات و شرکتهای بزرگ معمولا هنگامی تصمیم به استفاده از شرکت خارج از دایره خود میگیرند که تحقیق به خاطر وجود موانع مختلف از جمله نبود منابع داخلی، شبکههای حرفهای، ساختار روابط عمومی ضعیف و افراد صاحب صلاحیت برای ارزیابی مشکل باشد.
جامعه هدف بیشتر آژانسها یا ساختارهای شکار نخبگان کشورهای توسعه نیافته و یا در حال توسعه هستند. هنگامی که بحرانهای معیشتی و اقتصادی در منطقهای افزایش مییابد فعالیت این افراد نیز بیشتر میشود. ایران، عربستان، عراق، تایوان، مالزی و ۷۰ کشور دیگر جامعه نخبگان مهاجر امریکا را تشکیل دادهاند. در واقع محال است اگر به لیست مدیران رده بالا و کلیدی شرکتهای بزرگ جهان نگاهی بیندازید، نام ایرانی در میان آن پیدا نکنید. ۱۰ سال پیش سالانه ۱۸۰ هزار نفر از نفرات برتر نظام آموزشی کشور به مناطق مختلف جهان جهت اشغال پستهای بالای مدیریتی صادر شدهاند. این رقم در سه سال گذشته بیش از ۲۰۰ هزار نفر اعلام شد و در امسال با رقم حیرت آور ۳۰۰ هزار نفر در سال روبهرو هستیم که با توجه به فشار اقتصادی و مشکلات معیشتی سرعت آن افزایش یافته است.
استعدادیابها به طور معمول ۲۰ تا ۳۵ درصد حقوق سالانه فرد را به عنوان حق مشاوره دریافت میکنند و در برخی موارد سهمی از پاداش سالیانه یا حق انجام ماموریت نیز به آنها تعلق میگیرد. در برخی گروهها و موسسات این رقم در ۱۲ تا ۲۰ درصد نیز متغیر است. در هر صورت، این سهم از طرف شرکت پرداخت میشود تا فرد استخدام شده چیزی از دست نداده و امکان فعالیت با حداکثر توان و انرژی در مجموعه را داشته باشد.
شرکت مایکروسافت با هدف تسهیل کار و برقراری روابط سادهتر میان مدیران استعدادیاب با کاندیداهای شغلی و افراد عادی با یکدیگر در سال ۲۰۰۲ شبکه اجتماعی «لینکدین» را تاسیس کرد که در سال ۲۰۰۳ راهاندازی شد و اکنون بیش از ۵۰۰ میلیون کاربر از سراسر جهان دارد.
ارسال نظر