خطر بزرگ بیخ گوش تهرانی ها | یک واقعه پس از جنگ در کمین است
عضو شورای مرکزی بنیاد مسکن با انتقاد از بازسازی مناطق آسیب دیده ناشی از جنگ با مدلهای تأمین مالی مبتنی بر تراکمفروشی، گفت: نباید تجربههای ارزشمند گذشته را با تصمیمات ناپخته زیر پا بگذاریم.

سید امیرحسین گرکانی، عضو شورای مرکزی بنیاد مسکن در نشست رویکردهای بازسازی پساجنگ با بیان اینکه بازسازی باید در دل مردم باشد و به جریان اقتصادی شهر کمک کند، اظهار کرد: نهایتاً خود مردم مالکان واقعی هستند و کسانی که مدعیاند ساختمانها را ساختهاند، به حضور خیرین هم اشاره داشتهاند.
وی ادامه داد:طبق تأکید اسناد بینالمللی و حتی اسناد داخل، این موضوع بارها مورد بحث قرار گرفته که خیرین میتوانند در بازسازی کمک کنند، اما مسئول اصلی، دولت است. دولتها طبق قانون، متولی مدیریت بحران در کشورند.
وی با تاکید بر اینکه هیچ نهاد، بخش خصوصی یا خیریهای نباید جای دولت را در محوریت بازسازی بگیرد، افزود: آنها باید پشتیبان باشند، همراه باشند، اما مسئولیت مستقیم با دولت است؛ خصوصاً در شرایط فعلی که بازسازی اینبار با موارد پیشین متفاوت است.
وی تصریح کرد: دولت باید در زمینه تأمین منابع، هدایت و حمایت مردم آمادهبهکار باشد. در بازسازی زلزله کرمانشاه، روز سوم هیئت دولت مصوبهاش را صادر کرد. حال آنکه امروز، بیش از دو هفته از حادثه گذشته ولی هنوز مدیریت بازسازی تعیین تکلیف نشده است.
وی با اشاره به اینکه دیروز رضایی، رئیس کمیسیون عمران مجلس به این موضوع گلایه داشت، گفت: این تأخیر در تصمیمگیری، یعنی بحران مدیریتی. مردم نیز از این وضعیت گلایهمند هستند.اگرچه در جلسه هیئت دولت این موضوع مشخص شد و در توییت خانم مهاجرانی هم منتشر شد، اما در جلسات بعدی مسیر تصمیمگیری تغییر کرد.
وی در ادامه بیان کرد: در روزهای جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونسیتی که برخی تهران را ترک میکردند، همکاران ما از استانهای معین مثل تبریز، گلستان و اصفهان کنار مردم ایستادند، ستادها را مستقر و کار کارشناسی را شروع کردند.
عضو شورای مرکزی بنیاد مسکن اضافه کرد: مدل پیشنهادی شهرداری برای بازسازی، مورد تأیید نیست. در شرایط کنونی یا دیر تصمیم میگیریم، یا بد تصمیم میگیریم، یا اصلاً بیتصمیم میمانیم. و این شرایط، نارضایتی گستردهای به دنبال داشته است.
گرکانی تاکید کرد: به عنوان کارشناسان، باید بدون لکنت، اشتباه بودن چنین تصمیماتی را اعلام کنیم و با کمک رسانهها، آن را به گوش رئیسجمهور محترم برسانیم. این تصمیم، تصمیم نادرستی است.
وی با بیان اینکه پیمانکار نمیتواند طرف حساب مردم باشد، اظهار کرد: این منابع، پول مباح و حلالی نیست که صرف جبران خسارت شود. تراکمفروشی خلاف قانون است، جرم است، و نمیتوان با این بهانه، منابع اندک (که شاید به اندازه هزینه چند موشک هم نباشد) را صرف کرد.
وی تصریح کرد: اطمینان دارم آقای رئیسجمهور و هیئت دولت نیت خیر دارند و میخواهند از همه ظرفیتها استفاده کنند، اما ما کارشناسان باید با صراحت بگوییم: نباید با روکش قانونی، تصمیمی نادرست را توجیه کرد.در همه ادوار، شورای شهر نماینده مردم بوده و مدافع منافع عمومی است. در این موضوع هم قطعاً نظر دارد. حتی اگر دولت مجوز دهد، شورای شهر نباید منافع عامه را قربانی کند.
وی گفت: این کار، یک بدعت خطرناک است و اگر پذیرفته شود، فردا که زلزلهای در تهران بیاید، باید کل تهران را بفروشیم؟ یعنی چون نتوانستیم تأمین مالی کنیم یا نتوانستیم مفهوم بازسازی را جا بیندازیم، باید به بنگاههای اقتصادی میدان دهیم؟
به گفته وی،بازسازی، ساختمانسازی نیست. بازسازی یعنی زندهسازی، یعنی مشارکت اجتماعی. اگر مردم کنار ما نباشند، هر بازسازیای شکست خواهد خورد.
وی تصریح کرد: نباید اجازه دهیم که این همه تجربه و سوابق ارزشمند در بازسازی بحرانها در کشور، از بین برود. در بم، بازسازی با مردم انجام شد؛ نه با اعانه، بلکه با کمکهای ویژهای که دولت به مردم میداد و آنها با سلیقه و اختیار خودشان هزینه میکردند.شهرداریها باید مثل گذشته در کنار فرآیند بازسازی باشند، برای تسهیل و تسریع، نه اینکه جایگزین مردم و دولت شوند.
وی یادآور شد:در گذشته هم ایده جابهجایی شهر تهران مطرح شده بود، اما تصمیمات نادرست، آسیبش را مردم دیدهاند. امروز هم اگر بازسازی اشتباه مدیریت شود، مردم آسیبدیده باید درگیر قراردادها، اختلافات با پیمانکار و تصمیمات بیریشه شوند.
وی در پایان گفت: پول بازسازی متعلق به خود مردم است، نه پیمانکار. بازسازی فقط زمانی موفق خواهد بود که مردم در محوریت تصمیمگیری و اجرا باشند.
ارسال نظر