|

آمریکا ایران را حسابی غافلگیر کرد

در صورت تداوم روند مثبت مذاکرات ایران و آمریکا و دستیابی به یک توافق جامع، شاهد تحولات قابل توجهی در شرایط کلان اقتصادی کشور خواهیم بود که به طور زنجیره‌ای می‌توانند بر بازار مسکن نیز تأثیرگذار باشند. اولین و مهم‌ترین پیامد این توافق، رفع یا تخفیف تحریم‌ها است که می‌تواند منجر به جریان‌یافتن سرمایه‌های خارجی و افزایش اعتماد داخلی به محیط کسب‌وکار شود. این امر باعث فعالیت بیشتر بخش خصوصی، تسهیل دسترسی به تسهیلات بانکی و کاهش نرخ سود وام‌ها خواهد شد که همه این عوامل می‌توانند به بهبود شرایط بازار مسکن کمک کنند.

اقتصاد

همچنین، کاهش تنش‌های سیاسی و افزایش انعطاف در روابط اقتصادی، می‌تواند به ثبات نسبی نرخ ارز و کنترل تورم منجر شود. این موضوع به‌طور مستقیم بر هزینه‌های ساخت و قیمت تمام‌شده واحد مسکونی تأثیر می‌گذارد، زیرا بخش عمده‌ای از مواد و تجهیزات لازم برای ساخت مسکن وارداتی هستند. با کاهش نوسانات نرخ ارز، قیمت‌های انعقادی در بازار مسکن نیز پایدارتر می‌شوند و این امر به خانوارها کمک می‌کند تا با اطمینان بیشتری برنامه‌ریزی کنند.

علاوه بر این، با بهبود وضعیت سیستم بانکی و دسترسی به سرمایه، دولت و بخش خصوصی می‌توانند طرح‌های مسکن مشارکتی و ارزان‌قیمت را گسترش دهند. این حرکت نه تنها باعث افزایش عرضه واحد مسکونی می‌شود، بلکه می‌تواند تقاضای غیرواقعی ناشی از سفته‌بازی در بازار را تعدیل کند. در چنین شرایطی، مسکن کم‌کم از یک دارایی سرمایه‌گذاری حبابی به یک نیاز اساسی و منطقی تبدیل می‌شود.

در مجموع، اگر مذاکرات فعلی به نتیجه مطلوب برسد و اقتصاد کشور به سمت ثبات و رشد پایدار حرکت کند، می‌توان انتظار داشت که بازار مسکن نیز از بحران‌های فعلی فاصله بگیرد. این تحولات می‌توانند شامل کاهش نوسانات قیمتی، تسهیل دسترسی مردم به مسکن، تعدیل سفته‌بازی و افزایش عرضه واحد ارزان‌قیمت باشد و در نهایت، فاصله بزرگی که امروزه بین «خانه» و «دستمزد» وجود دارد، کاهش یابد.

دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا روز گذشته در مسقط برگزار شد؛ نشستی که با حواشی زیادی همراه بود، اما در نهایت دود سفید از آن برخاست. زمزمه‌های توافق احتمالی میان دو کشور بازارها را تحت تاثیر قرار داده است اما کدام بازار بیشترین اثر را از این رویداد خواهند پذیرفت؟

برزو حق‌شناس، کارشناس بازار سرمایه در این باره گفت: «کاهش ریسک‌های دیپلماتیک می‌تواند محرکی برای رشد دو بازار مسکن و سرمایه باشد.» اما این تحولات چه آینده‌ای را برای اقتصاد ایران رقم خواهد زد؟

در شرایطی که بازار سرمایه همچنان با نوسانات و عدم اطمینان دست‌وپنجه نرم می‌کند و بازار مسکن تحت فشار رکود تورمی قرار دارد، زمزمه‌های توافق دیپلماتیک نویدبخش روزهایی روشن‌تر شده است.

کارشناسان معتقدند، کاهش تحریم‌ها و بهبود شرایط اقتصادی می‌تواند نقدینگی را به این بازارها تزریق کرده و تقاضا را تقویت کند.  به این ترتیب شاید بتوان به رونق دوباره بازارهای مولد مسکن و سرمایه امیدوار بود.

برزو حق‌شناس کارشناس بازار سرمایه، به تجارت‌نیوز گفت: «کاهش ریسک‌های سیستماتیک، در درجه اول به نفع شرکت‌های بورسی است. این شرکت‌ها با افزایش توان سودآوری و جذب نقدینگی، می‌توانند جایگاه خود را در اقتصاد تقویت کنند.»

حق شناس ادامه داد: «رفع تحریم‌ها هزینه‌های تولید را در برخی بخش‌ها کاهش داده و صادرات را برای شرکت‌های صادرات‌محور تسهیل می‌کند. همچنین، نقل ‌و انتقال مالی روان‌تر شده و این امر به رونق بازار سرمایه کمک خواهد کرد.»

افزایش-قیمت-مسکن

بازار مسکن با بازگشت سرمایه‌های فراری رشد می‌کند

این کارشناس بازارهای مالی با بیان این نکته که توافق می‌تواند در بازار مسکن نیز تحول‌آفرین باشد، گفت: «با کاهش خروج سرمایه از کشور با هدف خرید ملک در کشورهای همسایه و حتی بازگشت سرمایه‌های ایرانیان از خارج، تقاضا در بازار مسکن افزایش می‌یابد.»

حق‌شناس افزود: «این روند نه‌تنها از افت بازار جلوگیری می‌کند، بلکه می‌تواند به تقویت و رشد این بخش منجر شود.»

توافق، بازارهای مسکن و سرمایه را به موتور محرکه اقتصاد تبدیل می‌کند

حق‌شناس اظهار کرد: «کاهش فشارهای دیپلماتیک و تحقق توافق، فرصتی طلایی برای احیای بازارهای کلیدی اقتصاد ایران فراهم می‌کند.»

وی افزود: «بازار سرمایه با افزایش سودآوری شرکت‌ها و بازار مسکن با تقویت تقاضا، می‌توانند به موتور محرکه رشد اقتصادی تبدیل شوند.»

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 352535 سهیل مافی

ارسال نظر