سرنوشت ۲۰۰ هزار تن برنج در بندر شهید رجایی | افزایش قیمت برنج در راه است؟
این روزها پای وزارت صمت در مسائل زیادی در ارتباط با انفجار بندر شهید رجایی به میان کشیده شده است و این بار پای اتابک به عنوان وزیر صمت را به ماجرای رسوب طولانی مدت مقادیر زیادی برنج در اسکله شهید رجایی و شایعاتی مبنی بر سوخته شدن ۲۰۰ هزار تن برنج به میان آمده که تاکنون جواب روشنی از سوی این وزارتخانه نیامده است.

به دنبال حادثه بندر شهید رجایی تعدادی از کانتینرهای حاوی کالاهای اساسی ازجمله برنج در معرض سوختگی و امحا قرار گرفت. در این میان مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور از کسانی بود که مدعی شد حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ کانتینر حامل برنجهای وارداتی در حادثه اسکله بندر شهید رجایی دچار آسیب شده است، اما کمی بعد در اظهاراتی متفاوت اعلام کرد که شایعات مطرحشده درباره سوختگی و امحای ۲۰۰ هزار تن برنج در بندر شهید رجایی صحت ندارد و بخش زیادی از برنجهای موجود در بنادر به دلیل مشکلاتی نظیر انقضای تاریخ ثبت سفارش و ترخیص نشدن، دچار رسوب شدهاند .
براساس آمار گمرک، بیش از ۶۰ درصد برنجهای وارداتی از اسکله شهید رجایی بندر عباس و باقی از مرز زمینی تفتان وارد کشور میشود.
سوختگی ۲۰۰ هزار تن برنج در بندر شهید رجایی صحت دارد؟
مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین کنندگان برنج، در واکنش به شایعات مطرحشده درباره سوختگی و امحای ۲۰۰ هزار تن برنج در بندر شهید رجایی اعلام کرد که این موضوع صحت ندارد و بخش زیادی از برنجهای موجود در بنادر به دلیل مشکلاتی نظیر انقضای تاریخ ثبت سفارش و ترخیص نشدن، دچار رسوب شدهاند و نه سوختگی.
به گفته او، بخشی از این محمولهها به دلیل اتمام مهلت ثبت سفارش و عدم تمدید بهموقع، با مشکلاتی در ترخیص مواجه شدهاند و این برنجها به علت پایان یافتن مهلت ۴۵ روزه ثبت سفارش در بنادر رسوب کردهاند و عواملی مانند تأخیر در ترخیص و نبود مدارک کامل از سوی برخی صادرکنندگان باعث شده تا محمولهها از گمرکات خارج نشود.
کدام سازمان ها مقصرند؟
با فرض قبول کردن هر دو سناریو مطرح شده از سوی مسئولان، سازمان های مختلفی را در ارتباط با این اتفاق در مظان اتهام قرار می دهد. سازمان بنادر و دریانوردی که مسئول مستقیم مدیریت و تسهیل فرآیند ورود و خروج کالاها است ازجمله نهادهایی است که لازم است درخصوص فرآیندهای بندری و ارائه خدمات به واردکنندگان پاسخگو باشد. همچنین گمرک جمهوری اسلامی باید درباره تأخیر فرآیندهای گمرکی شفاف سازی کند.
وزارت جهاد کشاورزی نیز به عنوان نهاد تنظیم بازار محصولات کشاورزی دراین زمنیه کوتاهی داشته است؛ چراکه سیاستهای این وزارتخانه در زمینه واردات و ثبت سفارش بر میزان رسوب کالاها اثرگذار است و درنهایت وزارت صمت که بنا به اعتقاد دبیر انجمن واردکنندگان برنج نقش اصلی را در به وجود آوردن این وضعیت داشته است در مظان اتهام قرار می دهد و انتظار می رود که آقای وزیر نسبت به مشکلات مربوط به ثبت سفارشهایی که منجر به انقضای مهلت شده پاسخ شفاف داشته باشد.
به نظر می رسد دود تصمیمات اشتباه و رویه های غلط مسئولان به چشم مردم هم برود؛ به طوری که دپوی این حجم عظیم از برنج قادر خواهد بود عرضه و تقاضا را در بازار به هم ریخته و موجب کاهش عرضه و افزایش قیمت برنج شود. البته این احتمال نیز وجود دارد هزینههای نگهداری طولانی مدت برنج ها، جریمههای احتمالی و خسارات ناشی از آسیب دیدگی آن به پای مصرفکننده تمام شود و واردکننده به جبران هزینههای تحمیل شده قیمت را برای مصرف کننده بالا ببرد.
تداوم رسوب حجم بالای برنج و مشکلات ترخیص آن اثر مستقیمی بر کاهش عرضه و افزایش قیمت در بازار داخلی می گذارد؛ بنابراین پاسخگویی شفاف و اقدام سریع سازمانهای ذی ربط برای تعیین تکلیف وضعیت برنجهای رسوب شده و آسیبدیده تا حد زیادی می تواند از بروز التهابات بیشتر در بازار برنج جلوگیری کند.
ارسال نظر