|

گفتگوی اختصاصی گسترش نیوز:

بازار در سراشیبی سقوط | پول از جیب مردم روی آنتن می رود

پازوکی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: بازار لوازم خانگی در ماه‌های اخیر نه تنها خبری از افزایش تقاضا نیست، بلکه بسیاری از فروشندگان در انتظار مشتری هستند تا کالاهایی را که با قیمت سال گذشته خریداری کرده‌اند، به همان نرخ به فروش برسانند. کاهش اخیر قیمت دلار هنوز به مرحله‌ای نرسیده که بتواند روی بازار اثر بگذارد.

اقتصاد

در ماه های ابتدایی ۱۴۰۴ بازار لوازم خانگی همچنان با رکود تقاضا و کاهش قدرت خرید مردم مواجه است. نوسانات نرخ ارز، به‌ ویژه در مورد دلار، یکی از عوامل اصلی بی‌ ثباتی در قیمت‌ گذاری کالاها به شمار می‌رود. اگرچه در روزهای اخیر سیگنال‌ های مثبتی از مذاکرات سیاسی مخابره شده، اما هنوز اثر محسوسی بر کاهش قیمت یا رونق بازار مشاهده نمی‌ شود.

تولیدکنندگان به دلیل تأمین مواد اولیه با دلار نیمایی یا توافقی، همچنان هزینه‌ های بالایی دارند و از طرف دیگر، مصرف‌کنندگان نیز به دلیل افت درآمد و تورم عمومی، توان خرید کالاهای بادوام ازجمله لوازم خانگی را از دست داده‌اند.

در همین راستا خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در گفتگو با اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی به عوامل موثر و اثرگذار بر بازار لوازم خانگی پرداخته است که در ادامه می خوانیم.

اکبر-پازوکی

بازار در رکود عمیق، قیمت‌ها هنوز بر مبنای سال گذشته

اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز گفت: بازار لوازم خانگی در ماه‌های اخیر در شرایطی به سر می‌برد که نه تنها خبری از افزایش تقاضا نیست، بلکه بسیاری از فروشندگان در انتظار مشتری هستند تا کالاهایی را که با قیمت سال گذشته خریداری کرده‌اند، به همان نرخ به فروش برسانند. کالاهای موجود در بازار با مواد اولیه و ارز سال گذشته تولید شده‌اند. هنوز تولید جدید وارد بازار نشده که بخواهیم بگوییم تحت تاثیر قیمت دلار جدید قرار گرفته است. ما اجناس را به قیمت سال گذشته می‌فروشیم، نه افزایش قیمتی داشته‌ایم و نه کاهشی.کاهش اخیر قیمت دلار هنوز به مرحله‌ای نرسیده که بتواند روی بازار تأثیر ملموسی بگذارد.

قیمت‌گذاری بر مبنای دلار نیمایی، نه آزاد

وی افزود: دولت باید شفاف بگوید تولیدکننده مواد اولیه را با چه ارزی و با چه قیمتی تهیه کرده است. اگر تولیدکننده دلار نیمایی دریافت کرده که در حال حاضر حدود ۷۰ هزار تومان است، باید قیمت‌ گذاری نهایی محصول هم متناسب با همین نرخ باشد. هرگونه تحلیل در مورد قیمت‌گذاری باید بر اساس آنالیز دقیق هزینه‌ها صورت گیرد.

پازوکی در پاسخ به این سؤال که چه مدت پس از تغییر نرخ ارز، بازار لوازم خانگی ممکن است شاهد تغییر قیمت باشد، گفت: «اثرگذاری زمانی اتفاق می‌افتد که تولیدکننده مواد اولیه خود را با قیمت جدید دلار خریداری کند. بنابراین تا زمانی که مواد اولیه قبلی در خط تولید است، انتظار کاهش قیمت بی‌معنا است.

ممنوعیت واردات همچنان پابرجاست، اما حرف و حدیث‌هایی هست

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در ادامه به مسئله واردات نیز اشاره کرد و گفت: ممنوعیت واردات لوازم خانگی هنوز پابرجا است، اما شنیده‌هایی وجود دارد که ممکن است این ممنوعیت برداشته شود. اگر قرار است واردات آزاد شود، باید به شکل ساماندهی شده باشد، نه آزادسازی بی‌ برنامه که بازار را آشفته کند.

پازوکی معتقد است: در صورت آزادسازی واردات، تنها بازرگانانی باید وارد این عرصه شوند که سابقه چند دهه فعالیت در حوزه لوازم خانگی دارند. اگر واردات در اختیار قاچاقچیان قرار گیرد یا به افراد غیرمتخصص سپرده شود، کیفیت و خدمات پس از فروش از بین خواهد رفت. باید شرکت‌هایی وارد بازار شوند که شبکه خدمات پس از فروش گسترده دارند.

کولر گازی، نیاز حیاتی مناطق گرمسیری

وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: ما به اندازه نیاز داخلی کولر گازی تولید نمی‌کنیم. با توجه به افزایش دمای هوا و نیاز بالای مناطق شمالی و جنوبی کشور به کولر گازی، واردات آن در سال ۱۴۰۴ آزاد اعلام شده، اما هنوز مشخص نیست چه کسی واردکننده باشد. باید سیستم نظارتی تعیین کند که واردات در اختیار چه کسانی باشد.

پازوکی به مسئله مصرف انرژی نیز اشاره کرد و هشدار داد: «کالاهایی که وارد می‌شوند، باید دارای برچسب مصرف انرژی A و A+ باشند. ما مشکل کمبود برق، آب و گاز داریم و واردات بی‌ضابطه می‌تواند به تشدید این مشکلات منجر شود.

تبلیغات فروشگاه‌های بزرگ، با سرمایه مردم؟

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با گلایه از تبلیغات گسترده برخی فروشگاه‌های بزرگ لوازم خانگی گفت: در سال‌ های گذشته، فروشگاه‌هایی وارد بازار شده‌اند که میلیاردها تومان صرف تبلیغات می‌ کنند؛ از صداوسیما گرفته تا بیلبوردهای شهری. سؤال این است که این پول‌ها از کجا آمده؟ از جیب مردم؟ از منابع بانکی؟ ما چهل و چند سال است با سرمایه شخصی تولید کرده‌ایم و کالای ایرانی فروخته‌ایم. اما برخی فروشگاه‌های تازه‌وارد، با اتکا به منابع عمومی، خود را مطرح کرده‌اند. این نه‌ تنها به تولید کننده لطمه می‌زند، بلکه به بی‌اعتمادی عمومی نیز دامن می‌زند.

بازار-بیلبورد

وی در ادامه تأکید کرد: طبق اصل ۴۴ قانون اساسی، تبلیغات نامتعارف برای کالای ایرانی مجاز نیست. چرا کسی نظارت نمی‌کند؟ چرا هیچ‌کس بررسی نمی‌کند که این فروشگاه‌ها با چه درصد سودی کالا را به مردم می‌فروشند؟

درخواست برای ورود نهادهای نظارتی و قضایی

پازوکی در پایان به خبرنگار گسترش نیوز گفت: از نهادهای قضایی و نظارتی درخواست داریم تا به موضوع فعالیت فروشگاه‌های بزرگ رسیدگی کنند. ما تولیدکنندگان واقعی هستیم. سرمایه‌گذار واقعی، کسی است که از جیب خودش خرج کرده، نه اینکه از منابع بانکی یا مردم استفاده کند. باید بین تولید کننده و فروشنده تفاوت قائل شد. تداوم این وضعیت به نفع بازار، تولید و حتی مصرف‌کننده نخواهد بود. اگر نظارت نباشد، بازار به سمت بی‌ثباتی می‌رود و تولیدکننده واقعی، قربانی می‌شود.

کدخبر: 351777 سارا سمیع شمس

ارسال نظر