|
کدخبر: 34592

«شمش جاجرم» طرح ویژه آلومینا در سال ۹۷

مدیرعامل آلومینای ایران تصریح کرد: برنامه کاری شرکت آلومینا، تزریق دانش فنی و مهندسی در قالب مشاوره، به حوزه اکتشاف و توسعه ذخایر آلومینا بوده است.

گسترش نیوز - به علت خواص منحصر به فرد آلومینیوم و استراتژیک بودن این فلز در دنیا روز به روز استفاده از آن در صنایع و به خصوص صنایع با فناوری بالا، گسترده‌تر شده و نیاز بازار جهانی به مصرف این فلز، افزایش چشمگیری یافته است. با توجه به هدف‌گذاری تولید ارقام بالایی از این فلز در برنامه‌های توسعه‌ای کشور و احداث چند کارخانه تولید شمش آلومینیوم، اهمیت تولید این فلز استراتژیک بیشتر مشخص می شود. تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور، شرکت آلومینای ایران و مجتمع جاجرم است. در رابطه با مهمترین فعالیت های آلومینای ایران با مهندس تورج زارع مدیرعامل این مجموعه گفتگو کردیم.

وی در این گفتگو با اشاره به مطالعات اکتشافی زمین‌شناسی معادن بوکسیت جاجرم که در ۱۰ کیلومتری شمال شرق جاجرم در استان خراسان شمالی واقع شده اظهار داشت: میزان ذخیره و کیفیت بوکسیت جاجرم به اندازه کافی مناسب است که این موضوع، ایجاد کارخانه تولید آلومینا را توجیه‌پذیر می‌کند.

مدیرعامل آلومینای ایران همچنین تصریح کرد: مهم‌ترین مشکل توسعه صنعت آلومینیوم در کشور، تامین ماده اولیه آن یعنی «آلومینا» اسـت کـه آلومینا نـیز وابـسته بـه تـامین مـاده اولیه خـود یعنـی مـاده مـعـدنـی «بـوکسیت» است. ایران به‌لحاظ موقعیت جغرافیایی، فـاقـد منـابع غنی بوکسیت است. درحال‌حاضر ذخایر زمین‌شناسی کشور، کمتر از ۵۰ میلیون تن است. از این میان، ذخایر قطعی در کشور کمتر از۲۰ میلیون تن و ذخایر قابل برداشت کمتر ۱۰ میلیون تن بوده است. برنامه‌ریزی صنایع در عرصه تولید، مبتنی بر ذخایر قابل برداشت خواهد بود. ما سالانه به یک میلیون تن بوکسیت برای خوراک کارخانه آلومینیا نیاز داریم. بنابراین مجرای اصلی توسعه این صنعت از گسترش ظرفیت تامین مواد اولیه و به‌طور خاص بوکسیت می‌گذرد.

زارع در این زمینه ۳رویکرد اصلی این مجموعه گفت: برنامه های ما شامل «تقویت حوزه اکتشاف»، «استفاده از توان بخش خصوصی» و «استفاده از خدمات مهندسی فنی در قالب مشاوره برای عملیات اکتشاف و طراحی معادن» است. طبق قانون شماره شش تاسیس وزارت صنایع و معادن، از جمله اهداف اصلی ایمیدرو، رفع نیاز کشور به محصولات و فرآورده‌های معدنی با محوریت بهینه‌سازی نظام اقتصادی در بخش معادن و صنایع وابسته، همچنین نظارت بر نحوه استفاده از ذخایر معدنی و هدایت آن به سمت سیستم‌های بهره‌ور است.

وی اظهار داشت: در وهله اول، تمرکز اصلی خود را بر حوزه اکتشاف گذاشتیم. در سال ۱۳۹۴ با رویکردی شایسته‌محور از طریق فراخوان عمومی، دو پیمانکار مامور انجام وظیفه در این زمینه شدند. نتیجه تلاش ارزشمند این دو شرکت، اضافه کردن ۱۴ میلیون تن بوکسیت به ذخایر قطعی کشور و افزایش آن به ۳۴ میلیون تن بود. امسال نیز هدف‌گذاری ۲۰ هزار متر حفاری اکتشافی در برنامه‌های شرکت آلومینای ایران قرار دارد. امید است با نتایج این اکتشافات، ذخایر قطعی شرکت آلومینای ایران به بیش از ۴۰ میلیون تن افزایش یابد. در گام دوم، برنامه ما تامین بوکسیت با تکیه بر توانایی‌های بخش خصوصی بود. ظرفیت اصلی این بخش، معادن کوچکی است که مالکیت آنها در اختیار بخش خصوصی است. ماحصل این رویکرد، خرید ۷۰ هزار تن بوکسیت باکیفیت از معادن اطراف جاجرم و دو معدن بخش خصوصی بود.

مدیرعامل آلومینای ایران تصریح کرد: سومین برنامه کاری شرکت آلومینا، تزریق دانش فنی و مهندسی در قالب مشاوره، به حوزه اکتشاف و توسعه ذخایر آلومینا بود. در این رویکرد با دوراندیشی و تصمیم‌سازی بلندمدت، تمرکز استخراج بوکسیت از منابع در دسترس و با کیفیت موجود در جاجرم به سمت سایر معادن موجود شامل تاش، سمنان و یزد سوق داده شد. همچنین به‌منظور تقویت توان رقابت‌پذیری از کانال نرخ تمام شده، مصرف انرژی و مواد اولیه کاهش پیدا کرد.

زارع ادامه داد: توسعه این صنعت و به‌طور کلی صنایع وابسته به آن به خصوص صنعت آلومینیوم، نیازمند تجدید نظر در برخی سیاست‌های موجود است. درحال‌حاضر بیش از ۶۵ درصد آلومینای مورد نیاز کشور از طریق واردات انجام می‌شود. بنابراین هر تصمیم کلانی که موجب تقویت کارخانه آلومینای کشور شود مانند جلوگیری از خروج ارز از کشور خواهد بود.

این مقام مسئول معدنی در پایان بیان داشت:‌ امسال برنامه‌های متعددی برای توسعه ابعاد این صنعت در سیستم اقتصادی کشور مد نظر داریم. تکمیل پروژه «شمش جاجرم» عمده طرح توسعه‌ای ما در سال ۹۷ خواهد بود. پروژه‌ای که طی دو سال گذشته با پیشرفتی چشمگیر، ۸۶/۲۲ درصد آن تکمیل شده است. همچنین پروژه تولید «بیلت آلومینیوم» با سرمایه ۱۳۰ میلیارد تومان با مشارکت بخش خصوصی، کلید خواهد خورد. طرح‌های دیگری نظیر «تولید هیدرات‌های ویژه» با استفاده از بالاترین سطح فناوری در تقویم کاری پیشروی ما قرار دارد. علاوه بر موارد یاد شده، فعالیت‌های اجرایی فازهای دوم و سوم تولید شمش آلومینیوم و صنایع پایین‌دستی آن از جمله صفحات تخت آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیومی در برنامه‌های آتی شرکت آلومینای ایران قرار خواهد گرفت. ضمنا با توجه به افزایش ذخایر بوکسیت آلومینای ایران و فعالیت‌های اکتشافی که در ۲سال اخیر انجام شده است، آغاز فعالیت فاز دوم توسعه کارخانه آلومینای ایران به روش سینترینگ در جاجرم مد نظر قرار دارد.

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها