|
کدخبر: 33703

چند گام تا خودکفایی صنعت روغن

بنیاد مستضعفان در نظر دارد با احداث ۵ هزار هکتار باغات زیتون در ۸ استان کشور با تکنولوژی روز، کشور را از واردات این ماده غذایی ارزشمند بی‌نیاز کند.

گسترش نیوز: عادت به مصرف غذاهای چرب موجب بالا رفتن واردات روغن در کشور شده است. بیش از نود درصد روغن موجود در کشور وارداتیست و ایرانی‌ها به صورت میانگین بیست کیلو روغن در سال مصرف می‌کنند که ۱۱کیلو بیشتر از میانگین جهانی مصرف این ماده نه‌چندان سازگار با سلامت انسان است. پزشکان توصیه می‌کنند که مصرف روغن را در سبد غذایی خانوار ایرانی کاهش پیدا کند و به جای استفاده از روغن‌های آفتاب گردان و کلزای وارداتی مردم مصرف روغن زیتون را در سبد غذایی خود جایگزین کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که روغن زیتون بیشترین سازگاری را با قلب انسان دارد و حد مجاز مصرف آن می‌تواند آمار ابتلا به بسیاری از بیماری‌های قلبی و عروقی را در کشور کاهش دهد. تحقیقات نشان می‌دهد مردم مدیترانه بواسطه استفاده مدام از روغن زیتون و از طرفی استفاده کمتر از سایر روغن‌ها کمتر به بیماری های قلبی دچار می شوند. سهم استفاده از روغن زیتون در ایران به ازای هر نفر حدود ۲۰۰ گرم در سال است این در حالیست که در کشورهاایی مانند یونان و اسپانیا هر نفر حدود ۲۵کیلو گرم روغن زیتون در سال مصرف می‌کند.

هر چند با افزایش آگاهی عمومی کم کم اهمیت مصرف روغن زیتون برای خانوارهای ایرانی آشکار شده است اما قیمت بالای این ماده غذایی ارزشمند چندین دهک درآمدی را از مصرف آن محروم کرده و آنها را به مصرف روغن های وارداتی سوق داده است. یکی از بهترین روش‌های افزایش سهم روغن زیتون در سبد غذایی خانوار ایرانی بی‌نیاز کشور به واردات این ماده غذایی نسبتا گران قیمت است.

آب و هوای ایران تا حدودی زیادی با شرایط مطلوب درخت زیتون سازگار است و برنامه ریزی درست برای ایجاد باغات زیتون و استفاده از تجربیات کشورهای مطرح در پروش زیتون مانند اسپانیا می‌تواند در آینده‌ای نه چندان دور کشور را از واردات سایر روغن‌ها بی‌نیاز کند.

BONYAD.jpg

گسترش باغات زیتون جزئی از برنامه ششم توسعه است. چندی پیش فضل الله خدایی، مدیر عامل شرکت کشت و صنعت شهید مطهری، در این‌باره اعلام کرد‌: در راستای سیاست کلان بنیاد مستضعفان مبنی بر احداث باغات زیتون با هدف تولید دانه‌های روغنی و خودکفایی برای رفع نیاز بخشی از روغن خوراکی مصرفی کشور‌، این شرکت برای احداث۵۰۰۰هکتار باغ زیتون در ۸ استان مستعد کشور اقدام به انعقاد قرار داد با مشاوران داخلی و خارجی کرده است.

هرچند برخی از کارشناسان درخصوص موفقیت اجرای طرح ابراز تردید می‌کنند اما برخلاف طرح شکست خورده طوبی این بار برنامه‌ریزی دقیقی برای خودکفایی در تولید روغن برداشته شده است. بنیاد مستضعفان با استفاده از مشاور اسپانیایی که سال‌ها سابقه پرورش نهال‌های زیتون در اقلیم‌های متفاوت را در کارنامه دارد قصد دارد با استفاده از آب سبز در استان گلستان و به شیوه دیم و آبیاری تکمیلی پروژه را اجرا نماید. همچنین بخشی از این باغات در استان کرمانشاه قرار دارد که آبیاری آنها با استفاده از آب‌های مرزی انجام می‌گیرد تا هم از هدر رفت این آب‌ها و خروج آنها از وسعت سرزمینی ایران جلوگیری شود و هم زمینه خودکفایی در این کالای استراتژیک فراهم آید.

BONYAD1.jpg

قرارداد احداث ۵ هزار هکتار باغات زیتون میان بنیاد مستضعفان، شرکت آب و خاک دلتا و هلدینگ تکنولوژی زیتون اسپانیا منعقد شده و تاکنون مطالعات هواشناسی‌‌، آب و خاک‌، انتخاب ارقام مناسب‌، تراکم باغ، احداث نهالستان و باغ مادری‌، ایجاد سامانه آبیاری و جانمایی باغات انجام و طرح کارخانجات روغن زیتون و کنسرو پیش‌بینی شده است‌. شرکت اسپانیایی تجربه زیادی در پرورش اقلام مختلف نهال زیتون دارد و با ۱۹ شرکت تولید کننده روغن زیتون در جهان همکاری تنگاتنگی را داراست.

این شرکت به صورت تخصصی حاصل تحقیقات خود در زمینه انتخاب زمین، مدیریت کاشت زیتون و سایر مراحل تا تهیه روغن را به بسیاری از شرکت‌های مشابه در سایر نقاط جهان ارائه می‌دهد.

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها