قیمت گوشت / بازار گوشت / قیمت گوشت گوسفندی
آخرین وضعیت واردات گوشت به کشور / گوشت قرمز باید چه قیمتی باشد؟
از ابتدای سال تا کنون، حدود ۵۰۰ میلیون دلار ارزش گوشت قرمز وارد کشور شده است، که نشاندهنده رشد قابلتوجهی نسبت به سال گذشته است.
بر اساس بررسی آمارهای گمرک ایران، در ده ماهه ابتدایی سال جاری، حدود ۳۳ هزار تن گوشت مرغ به ارزش ۷۵ میلیون دلار از طریق گمرکات مختلف ترخیص شده است. این در حالی است که در سال گذشته، ۵۶ هزار تن گوشت مرغ به ارزش ۹۹ میلیون دلار وارد کشور شده بود. از این رو، واردات گوشت مرغ به لحاظ وزنی حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.
این کاهش میتواند به دلیل عوامل مختلفی اتفاق افتاده باشد، مانند تغییر در تقاضا و سلیقه مصرفکنندگان، تغییر در قیمتها و نرخ ارز، محدودیتهای تجاری، تغییر در سیاستهای دولتی، یا تغییر در تولید محلی گوشت مرغ. برای تحلیل دقیقتر و تفسیر بهتر این کاهش، نیاز به بررسی عوامل بیشتر و اطلاعات وسیعتر است.
از سوی دیگر تا کنون حدود۲۵ هزار تن گوشت قرمز سبک به ارزش۱۹۵ میلیون دلار وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد قابل توجهی داشته است.
لازم به ذکر است تا پایان دی ماه گوشت قرمز سرد سنگین نیز به میزان ۶۷ هزار تن و با ارزش۳۰۰ میلیون دلار از گمرکات ترخیص شده است.
قیمت گوشت چند باید باشد؟
رئیس شورای تأمین کنندگان دام اظهار کرده است که قیمت گوشت باید بین ۳۵۰ تا ۴۵۰ هزار تومان باشد. با این حال، در سطح شهر مشاهده میشود که قیمت گوشت قرمز با مبالغی بین ۶۵۰ تا ۷۵۰ هزار تومان به فروش میرسد. این قیمتها ممکن است در نقاط مختلف شهر متفاوت باشند.
این مقام مسئول در بین صحبتهای خود با تاکید بر اینکه رقمی که اعلام کرده، کاملا کارشناسی و با در نظر گرفتن تمام هزینههای تولید است، به یکی از مشکلات و نگرانیهای صنعت اشاره میکند. ایران توان خود در صادرات دام را از دست داده است؛ چراکه دام زنده سبک گوسفند، در آسیانه میانه ۳.۵ دلار قیمت دارد، با این وجود اگر بخواهید از ایران صادر کنید، قیمت آن بیش از ۴ دلار خواهد بود و در نتیجه، ایران توان رقابت در این حوزه را ندارد و حتی اگر صادرات هم آزاد شود، ما از دور رقابتها حذف شدهایم.
چند ماهی است که افزایش قیمت گوشت، به یکی از اخبار نگرانکننده حوزه اقتصادی بدل شده است؛ این افزایش قیمت به مرحلهای رسیده که بسیاری از نمایندگان مجلس نیز بدان واکنش نشان داده اند.
ماجرا از جایی شروع شد که ناگهان قیمت گوشت به بیش از ۶۵۰ هزار تومان رسید و در فضای مجازی گفته میشد که اگر از مناطق شمال شهر تهران گوشت بخرید، این رقم، تا ۷۵۰ هزار تومان هم خواهد رسید.
حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده شاهین شهر در اعتراض به این وضعیت گفته بود که در سال جاری برای واردات یا تامین کالاهای اساسی ۱۵ میلیارد دلار ارز تخصیص داده شده که با نرخ هر دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه شده است؛ در حالیکه اگر همین پول در اختیار وارد کنندگان گوشت گرم و منجمد قرار گیرد که با یک حساب و کتاب باید گوشت به نرخ ۲۵۰ هزار تومان وارد شود؛ اما به نرخ ۴۰۰ هزار تومان میآید که این یک رانت است.
همچنین مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و نماینده اصفهان در نشست علنی مجلس نسبت به گرانی محصولات پروتئینی واکنش نشان داده و گفته که بالاترین قیمت گوشت قرمز نباید به بیش از ۳۵۰ هزار تومان برسد؛ در حالی که در برخی مواقع در شهرهای کوچک و بزرگ، این نرخ به دو برابر هم میرسد که نشاندهنده ناتوانی وزارت جهاد کشاورزی در مدیریت این کالاها است.
گودرزی یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز در همین باره خطاب به رئیس جمهور گفت: مردم تورم بالای ۴۰ درصد و گرانی روز افزون اقلام خوراکی و معیشتی به ویژه گوشت کیلویی ۶۰۰ هزار تومانی را تحمل نخواهند کرد، تا دیر نشده و توفیقات روزافزون دولت در سایه این مشکلات به فراموشی سپرده نشده، کاری کنید.
قیمت واقعی گوشت چقدر است؟
در همین راستا به گفتگو با منصور پوریان،رییس شورای تامینکنندگان دام پرداخته است. او در پاسخ به این سوال که قیمت واقعی گوشت چقدر است، گفت: اگر بخواهیم به صورت واقعی و منطقی و با تمام محاسبات زمانی، تورم در بخش نهاده و مواردی از این دست قیمت را محاسبه کنیم، گوشت گرم باید چیزی بین ۳۵۰ تا ۴۵۰ هزار تومان باشد؛ اما اینکه در دل بازار چه خبر است و قیمتهای دیگری را شاهدیم، مساله دیگری است.
او با بیان اینکه قیمت دام زنده اکنون ۲۰۰ هزار تومان است، گفت: کسی از بالا رفتن قیمت نفعی نمیبرد؛ جز افرادی که منتظر هستند دام چاق شود؛ بلکه دامداریها اکنون در شرایط رکود هستند و قیمت گوشت وارداتی با قیمت آن در داخل متفاوت است.
پوریان در ادامه به یکی از بحرانهای صنعت اشاره و اظهار داشت: در حال حاضر اگر صادرات هم آزاد شود، ما امکان صادرات را نداریم؛ چراکه مزیت صادراتی خود را از دست دادهایم. قیمت دام در کشورهای آسیانه میانه ۳.۵ دلار است و ما نمیتوانیم با قیمتی زیر ۴ دلار به فروش برسانیم؛ بنابراین از دور رقابت حذف شدهایم.
رییس شورای تامین کنندگان دام همچنین در ادامه بیان کرد: قاچاق دام در کشور کاهش یافته؛ آن هم به این خاطر که قاچاق دیگر صرفهای ندارد و قیمت گوشت در ایران از کشورهایی چون ارمنستان، گرجستان بالاتر است. قبلا به دلیل قیمت پایین قاچاق داشتیم و حالا که قیمت افزایش یافته، قاچاقی هم وجود ندارد.
او همچنین با بیان اینکه واردات مدیریتشده، سبب کنترل و مدیریت بازار شد، گفت: ما موافق واردات مدیریتشده هستیم. واردات در صورتی که برای ثبات قیمت و تنظیم بازار باشد، کار درستی است.
ارسال نظر